A filmet jövő nyáron láthatják majd a nézők. 

Egy londoni nappal nemrégiben fejeződött be a FOMO forgatókönyvírója, Kerékgyártó Yvonne második nagyjátékfilmje, az Együtt kezdtük forgatása. A 35 napos időszakban a stáb dolgozott Budapesten, a Balatonnál és legutóbb a brit fővárosban. Az Együtt kezdtük – melyben kilenc fiatal találkozik újra, tíz évvel az érettségi után – egy generációs film, sok bulival, zenével, kérdéssel és érzéssel. A könnyed, mégis elgondolkodtató alkotás kilenc főiskolás tehetségnek adja meg az első bemutatkozási lehetőségét, de olyan ismert színészeket is láthatunk majd a filmvásznon, mint Mucsi Zoltán, Pálmai Anna, Kerekes Éva, Jordán Tamás, Szabó Simon, Zsurzs Kati és Szacsvay László.

Marci és a 12.c osztály többi tagja, Franciska, Juli, Renátó, Ádi, Gigi, Nóri, Benett, Geri 2011-ben ballagtak el a gimnáziumból. Az érettségi bankettet követően mindenki elindul a saját útján és csak tíz évvel később találkoznak újra. Az együtt töltött idő hatására mérlegre teszik a kamaszkorukban hozott döntéseiket. Sőt, van olyan szereplő, akinek az életét változtatja meg a találkozás. Az Együtt kezdtük egy felnövéstörténet, mely azt is megmutatja, hogy a közösség megtartó erő lehet.

Együtt kezdtük
Pillanatkép a film londoni forgatásáról. Forrás: Együtt kezdtük.

„Nagyon örülünk, hogy a világjárvány ellenére le tudtuk forgatni a filmünket nagyszerű színészeinkkel és kiváló szakembergárdánkkal. Örök élmény marad mindannyiunk számára FFP2 maszkban forgatni a 40 fokos hőségben, vagy téli kabátban az augusztusi orkán erejű szélben az éjszakai 4 fokban. Igazi csapatmunka volt ez a 35 napos „közös utazás”, és hálás vagyok, hogy mindenki szívvel-lélekkel csinálta végig. Újabb izgalmas szakaszba érkezett a filmünk, jelenleg gőzerővel folyik már az utómunka. Reméljük, hogy a nézők is minél előbb megismerhetik a kilenc tehetséges fiatal színészünket, akik alig várják, hogy bemutatkozhassanak a nagyközönségnek.” – nyilatkozta Romwalter Judit, a film egyik producere.

Kerékgyártó Yvonne rendező elmondta: „A filmünk 2021-ben és 2011-ben játszódik, ezért a színészek saját karakterük tíz évvel fiatalabb énjét is megformálták. Nagy örömömre maximálisan kihasználták ezt a játéklehetőséget, az átalakulásukat profi szakembergárda segítette és az eredmény magáért beszél. Ezeknek a jeleneteknek a forgatásánál mindannyian úgy éreztük, hogy a saját gimnáziumunkba csöppentünk vissza. Duszka Péter Gábor vágóval azon dolgozunk, hogy a nézők számára is igazi élmény legyen a film, és ehhez szerencsére gazdag anyag áll a rendelkezésünkre.”

Együtt kezdtük
Mucsi Zoltán és Szabó Simon az Együtt kezdtük forgatásán. Forrás: Chripkó Lili

Kerékgyártó Yvonne 2012-ben végzett az SzFE-n. 2011–2012-ben a potsdami Filmuniversität Babelsberg Konrad Wolf hallgatója volt. Első nagyjátékfilmje, a Free Entry rendezői különdíjat nyert az SXSW filmfesztiválon. 2020-ban Magyar Filmdíjra jelölték a Hartung Attilával közösen írt FOMO – Megosztod, és uralkodsz forgatókönyvéért. Az Együtt kezdtük az egyetlen Szigetfilm, a Free Entry után a második nagyjátékfilmje.

A filmet Szentgyörgyi Bálint, Boros O. István és Maruszki Balázs társíró forgatókönyve alapján Kerékgyártó Yvonne rendezi. A film producerei Romwalter Judit és Pék Csaba. Az operatőr Babos Tamás, a vágó Duszka Péter, a látványtervező Valcz Gábor. A film a Nemzeti Filmintézet Zrt. támogatásával az Együtt Kezdtük Film Kft. gyártásában készül, koproducere a Sparks Kft., média támogató az RTL Magyarország, magyarországi forgalmazó az InterCom Zrt.

Az Együtt kezdtük a tervek szerint 2022-ben debütál a mozikban.

Kiemelt kép: Együtt kezdtük (Chripkó Lili)