Aki szereti a kalandos meséket és a gyönyörű látványvilágú filmeket, annak Tarsem Singh kevésbé ismert, Zuhanás című filmje remek választás lehet.

Tarsem Singh neve elég megosztónak számít a filmiparban, eddigi alkotásai kizárólag megosztó vagy rossz fogadtatásban részesültek; egyedi, önálló stílusa azonban vitathatatlan. Több kisfilm és videoklip után (a nevéhez fűződik például az R.E.M. Losing My Religionje) az első nagyjátékfilmje, A sejt 2000-ben jelent meg Jennifer Lopez főszereplésével. Singh összesen öt filmet rendezett eddig, a legkedvezőbbnek mondható kritikákat a 2006-os The Fall, magyarul a Zuhanás című filmjével nyerte el, ami véleményem szerint magasan a legjobb alkotása és egy kifejezetten alulértékelt rétegfilm.

A Zuhanás alapjául egy bolgár mű, a Yo ho ho (1981) forgatókönyve szolgált, azonban az érdekes történet mellett egyértelműen Singh legnagyobb erőssége, a vizualitás teszi különlegessé a filmet. A Zuhanás egy Los Angeles-i kórházban játszódik az 1920-as években, ahol egy (zuhanás által) megsebesült kaszkadőr elkezd történeteket mesélni öt mitikus hősről egy másik betegnek, egy törött karú kislánynak. A kaszkadőr, Roy (Peter Jackson egyébként ezen alakítása alapján választotta ki Lee Pace-t Thranduil szerepére A hobbit-trilógiába) teljes egzisztenciális válsága és elképesztő képzelőereje olyan történetfonalat hoz létre, amely összemossa a valóságot és a fikciót, ezáltal pedig a meséi egyre jobban magával ragadják a kis Alexandriát, aki a körülötte lévő emberek képében látja a különböző kalandokat átélő mitikus hősöket. Roy történeteiben van szeretet, szerelem, ármány, igazi gonosztevő, jólelkű segédek, tragikus halálok – és nem utolsó sorban tanulság is, ahogy ez egy jó meséhez illik.

Forrás: screenmusings.org

A rendező állítása szerint nem használtak vizuális effekteket, minden jelenetet létező helyszínen forgattak – azért erre ne vegyünk mérget a stáblista láttán, azonban a filmen látszik a lenyűgöző eredménye az aprólékos és kitartó munkának: a Zuhanást 28 országban forgatták, négy éven keresztül. A kórházban játszódó jeleneteket Singh hat hét alatt, kronologikus sorrendben vette fel, így a kis Alexandria karakteréhez hasonlóan az őt játszó Catinca Untaru is egyre jobban beszélt angolul, magasabb lett. A kislány egyébként egy félreértés következtében azt hitte, hogy Lee Pace valóban le van bénulva: Singh úgy gondolta, hogy ez még nagyobb érzelmi löketet tud adni kettejük jeleneteinek, így az egész stábot megkérte, hogy ne szóljanak a dologról Untarunak.

A Zuhanás egy nagyon kreatív és egyedi film, amely sokak szemébe könnyeket csalhat. Egy mesés történet zajlik le előttünk két síkon, miközben elképesztő tájakat és egy barátság kialakulását is láthatjuk. A forgatókönyv és a vizualitás ötvözete egy kissé keserédes, de gyönyörű kalandot eredményez, amit nem sokszor látni tényleg működőképesnek, de a Zuhanásban Tarsem Singh-nek ez összejött.

Kiemelt kép: itsmugambi.com