Tavaly decemberben már írtunk, az akkor megjelent Chilling Adventures of Sabrina című Netflix sorozatról, amely az Archie képregények univerzumában Sabrina Spellman, a tizenhat éves félig ember, félig boszorkány életét mutatja be. A sorozat második évada „Part 2” címmel április 5-én debütált a streaming szolgáltatónál, mi pedig megnéztük.

A cikk továbbiakban spoilert tartalmaz a sorozat első és második évadának történéseiből.

A sorozat első évada sem okozott csalódást a széria rajongóinak, de a második nézése közben nem árt biztos pontot találni, ugyanis képes nagyon gyorsan magával ragadni. Röviden, az első évad befejezéséről, Sabrina (Kiernan Shipka) hosszas harcok és csapások árán, de beírja nevét a Szörny könyvébe és szakít ember barátjával, Harvey Kinkle-lel (Ross Lynch), hogy megkezdhesse tanulmányait a varázslók iskolájában. Nagynénje, Zelda (Miranda Otto) pedig segít világra hozni, majd elrabolni a templom vezetőjének, Father Blackwoodnak a gyermekét, miközben Mrs. Wardwell testében Lilith (Michelle Gomez) tovább egyengeti a lány útját a Sötét Úr felé. Idáig eljutni is érdekes volt, de utólag belegondolva az első évad inkább egyfajta felkészítőnek számít a második évad történéseihez képest.

Kiernan Shipka Sabrinája nem kevésbé lázadó és tudatos, mint eddig, de ereje megismerése és kiteljesedése csak segíti céljai elérésében. Az új iskolájában sem marad csöndben és indul egy eddig csak fiúk számára elérhető vezetői pozícióért, még inkább felhívva magára a figyelmet. Ezáltal pedig, Harvey-val való szakítása után, közelebb kerül a varázsló Nicholas Scratch-hez (Gavin Leatherwood) , ezzel a készítők pedig azonnal két táborra is osztották a rajongókat, akiket nem hagy nyugodni, mégis kivel kellene lennie a boszorkánynak.

Forrás: dailydead.com

Ahogy haladunk előre, újabb boszorkányhagyományt ismerünk meg: a romantikus, Valentin-napi rituálét, a Lupercaliat. Bár a régi hitekben is fontos szerepet játszott a szexualitás, nem gondoltam, hogy ebben az esetben is ilyen nyíltak lesznek a témával. Bár a producerek a Riverdale kapcsán is sokszor elragadtatják magukat és nekem kell emlékeznem, hogy tizenhat év körüliek a karakterek. A Chilling Adventures-ben ezt sikerült picit jobban kezelni.

De Lilith története is közelebb kerül hozzánk egy színdarab formájában, aminek külön örültem, hiszen annak ellenére, hogy mindent ő irányít a háttérből, közel sem tudtunk róla eleget, hogy igazán szerethessük, vagy éppen sajnálhassuk. Rövid, ám erős szálnak nevezném még a boszorkányvadászok megjelenését, akiknek köszönhetően Sabrina kiteljesedhetett és még erősebbé vált a sorozat tempója, hogy felkészítsen minket a Sötét Úrral való találkozásra.

Be kell vallanom azonban, hogy Sabrina átlagos barátait érintő események valahogy nem maradtak velem. Szeretem Roz, Harvey és Theo karakterét is, de ha nem lettek volna még ennyit sem képernyőn, fel sem tűnt volna igazán a hiányuk. Suzie gender váltása kiszámítható volt, míg a Roz és Harvey közötti kapcsolatból számomra hiányzott mindenfajta kémia.

Jót tett azonban, hogy a készítők nem féltek az erőszak bemutatásától sem, ami valakinek sok lehet, de valójában érthető, ha átgondoljuk, kikről is szól ez a történet. Ugyanúgy alkalmazták ezt a különös operatőri megoldást, mint az első évadnál, hogy egyszerű képeknél sem hagytak mindent fókuszba, ezzel a misztikum érzete is megmaradt.

A forgatókönyvírók csavart csavarra halmoztak, így egyszerűen nem lehetett megunni ezt a történetet. Sabrina karaktere folyamatos fejlődést mutat, amely az események tükrében nem a legmeglepőbb, de szüksége is lesz az erejére, ha a Netflix úgy dönt folytatják a sorozatot, és ellátogatnak a Pokolba.

Kiemelt kép: tvinsider.com