15 hónappal az első évad nagysikerű premierje után 2022. március 25-én megérkezett a Netfix egyik legsikeresebb sorozatának, a Bridgertonnak a folytatása. A Julia Quinn regénysorozatán alapuló történelmi, kosztümös sorozat második évadja már közvetlenül a megjelenése után nézettségi csúcsokat produkált, többek között a saját rekordját is megdöntve. De vajon tényleg olyan jó, mint amilyennek a statisztikák szerint tűnik?

f21

Julia Quinn sosem gondolta volna, hogy a filmes világból bárki is felfigyel egyszer a műveire, hiszen az írónő saját szavaival élve: „mi vagyunk a könyvkiadás csúnya mostohagyerekei ” – annak ellenére, hogy a romantikus könyvek jelentik a legnagyobb bevételt a kiadók számára. 2017-ben aztán, 17 évvel az első Bridgerton-regény megjelenését követően, Shonda Rhimes amerikai producer és író, a Grace Klinika alkotója meglátta a lehetőséget az írónő szórakoztató történelmi regényeiben, 2020. decemberében pedig a széria első évada óriási sikerrel debütált a Netflixen.

Az 1800-as évek elején játszódó kosztümös történet az angol arisztokrácia előkelő világába kalauzolja a nézőit/olvasóit, ahol a fiatal arisztokrata lányok – és persze anyák – fél élete a párválasztás és családalapítás körül forgott. 

Az első évad a nyolcgyermekes, félárva Bridgerton família első eladó sorba került lányának, Daphne-nak (Phoebe Dynevor) a sokszor humoros, máskor szexuálisan erősen túlfűtött első szezonját mutatja be a londoni társaságban, nagyjából végigkövetve az eredeti regény történéseit és eseményeit

Daphne, és a gyermekkori dadogása miatt traumákkal küzdő Simon Basset (Regé-Jean Page), Hastings hercegének története 62.549 millió óra megtekintést produkált a megjelenését követő első 28 napban, ezzel a Netflix történetének legnézettebb angol nyelvű sorozatává válva, így egyenes út vezetett ahhoz, hogy a Bridgerton-könyvek további részei is a tévéképernyőn végezzék.

Bridgerton
Jelenet a sorozatból. Forrás: IGN

Kár, hogy a második szezonban a karaktereken kívül nem sok minden egyezik az eredeti regénnyel, és hogy a kifejezetten könyvhű, bár némely történetszál esetében már ott is kissé torzított első évadot követően a második felvonás már inkább hasonlít egy brazil szappanoperára, mintsem az eredeti Julia Quinn-regényre. 

A vikomt, aki engem szeretett című eredeti regény, és így A Bridgerton család második évada is Anthony Bridgerton (Jonathan Bailey), az apa nélkül maradt nemesi család legidősebb fiúgyermekének, így a család fejének párválasztását és megházasodását követi nyomon. 

Bár azt nagyon fontos megemlíteni, hogy maga a sorozat történelmi szempontból egyáltalán nem korhű, ettől eltekintve a második évad kifejezetten erősen indul, és az alkotók remekül vezetik fel a cselekményt. A probléma nagyjából az évad közepén kezdődik, amikor az eredeti történet eseményeivel ellentétben a főszereplő karakterek sorsát teljesen más irányba viszik el, valószínűleg azért, hogy legyen mivel kitölteni a nyolcepizódos évadból fennmaradó három-négy részt. Így azonban egyszerre válik unszimpatikussá a női főszereplő, Kate (Simone Ashley) kifejezetten erős, tekintélyt parancsoló, karakán karaktere, húga, a mindig kedves és megértő, de rettentően naiv Edwina (Charithra Chandran) pedig szép lassan egy sajnálatra méltó hisztérikává fordul át – erre viszont legalább minden oka megvan.

Sokat javít a történeten, hogy a korábban főként színpadi szerepeiről ismert angol színész, Jonathan Bailey remekül alakítja a családfői szerepet betöltő, testvérei miatt folyton aggódó, rendkívül sármos Anthony Bridgerton karakterét, de ennek a karakternek a hitelességét is nagyban befolyásolják a sztori fordulópontjai. Emellett pedig végre főszerephez juthatott és megmutathatta a tehetségét Simone Ashley is, akit korábban csak a Szexoktatás egyik mellékszereplőjeként ismerhettünk.

Kate, Edwina és Anthony borzalmas szerelmi háromszöge mellett az évad során kicsivel több bepillantást nyerünk más karakterek, például Eloise és Colin Bridgerton, valamint Lady Whistledown életébe is, ami, bár szintén nem kifejezetten könyvhű, de mivel nem valószínű, hogy az adaptáció megéli azt, hogy a könyvsorozat mind a nyolc részét feldolgozza, így ez betudható a nagy sikereket aratott, de sok szempontból ellentmondásos és elégedetlen visszajelzéseket kapó második évad egyik üdítő pontjának. 

Kár, hogy ezzel a szállal olyannyira előrerepítik a történetet, hogy így várhatóan Benedict Bridgerton lesz az egyik olyan karakter, akinek a története feledésbe merül, pedig az eddig látottak alapján Luke Thompson fantasztikusan formálhatná meg a herceg karakterét Hamupipőke Julia Quinn által megírt történetében. 

Összességében A Bridgerton család második évada tökéletes példa arra, amikor az eredeti könyvhöz képest a filmadaptáció valóban csak a jéghegy csúcsa, ráadásul egy olyan jéghegyé, amiből valaki már elkezdett jégszobrot faragni.

Kiemelt kép: TMDb.com