2018 többek között a remake-ek, vagy éppen a rebootok évének is nevezhető, ha az elmúlt év hollywoodi kínálatát nézzük, esetleg a jövőév filmes naptárát. A mozik plakátjain újra sikerfilmek címei mutatkoznak, mint a Robin Hood, a Mary Poppins vagy a Csillag születik. Talán ezért nem okozott akkora meglepetést az sem, hogy a jelenleg világszerte nagy sikert arató Riverdale sorozat producerei a Netflixszel karöltve újra képernyőre hozták nekünk a kétezres évek egyik kedvencét, Sabrinát, a tiniboszorkányt.

Az NBC hozta először tévéképernyőre Sabrina Spellman történetét 1996 és 2003 között szituációs komédia formájában, hét évadon keresztül többek között Melissa Joan Hart, Beth Broderick és Caroline Rhea főszereplésével. Mindeközben egyetlen évad erejéig animációs sorozat is készült belőle 1999-ben Sabrina címmel, amit később 2006-ban magyar nyelvre is lefordítottak, így a fiatal boszorkány története a magyar nézők számára sem ismeretlen.

Az eredeti történet azonban egészen 1971-ig vezethető vissza, amikor az Archie Comics forgalmazásában megjelent az első képregény Sabrina Spellmen történetét bemutatva. Ez azért érdekes, mert így mai szemmel még érdekesebbé válik a kérdés: vajon a készítők miért most gondolták újra és hozták képernyőre a történetet? A válasz talán mindennél egyszerűbb: jelenleg a CW-n futó Riverdale című sorozat hatalmas sikernek örvend a fiatal sorozatkedvelők körében, és mi fokozhatná ezt a sikert még inkább? Egy társsorozat. A Riverdale ugyanis azt az Archie Andrews-történetet dolgozza fel, amelynek alapja az Archie Comics leghíresebb képregénysorozata, az Archie, amely azonos univerzumban játszódik, mint Spellman története.

Forrás: bloody-disgusting.com

Emiatt talán kicsit tartottam a Chilling Adventures of Sabrinától; nem tudtam, mire számíthatok. A számomra kedves és ismert lány az animációs sorozatból ugyanis közel sem tűnt azonosnak azzal, mint akit a szeptemberben megjelent első teaserben láttunk. Ezek a boszorkányok már nem csillámokat szórnak a kezükből, ha varázsolnak, és egy ráolvasást sem egy egyszerű „Hókuszpókusszal” intéznek el.

A sorozat Netflixen való debütálását pár nappal halloween elé tették, november huszonhatodikára, ezzel is hangulatot teremtve a történethez, hiszen a halloween éjszakája fontos szerepet tölt be a tizenhat éves Sabrina Spellman (Kiernan Shipka) életében: fél ember-fél boszorkány mivolta miatt ugyanis döntenie kell születésnapja estéjén, hogy melyik világhoz csatlakozzon élete végéig. Sabrina döntését nem könnyíti meg helyzete, hogy az emberek világában szerelme, Harvey Kinkle (Ross Lynch) és legjobb barátai várják, míg a boszorkányok oldalán az őt felnevelő nagynénjei, Hilda (Lucy Davis) és Zelda (Miranda Otto) számítanak rá. A lánynak komoly dilemmája, hogy feladja-e összes erejét vagy örökre a Dark Lord, avagy a Sötétség Urának szolgálatába álljon.

A történet tehát már az alapszituációt ismerők számára is hordoz újdonságot, miközben azokat is ugyanúgy elragadja majd, akik először találkoznak Spellmanék történetével. Sabrina és Harvey szerelme magában hordozza a fiatal tinédzserek boldogságának báját és naivitását, de az akadályokat is ugyanúgy bemutatja. Shipka és Lynch kamera előtti kémiája pedig még inkább megszeretteti velünk őket.

Forrás: bloody-disgusting.com

Mindamellett persze, hogy egy fiatalokról szóló történetet látunk, a Chilling Adventures of Sabrina komoly társadalmi kérdésekkel is foglalkozik. Ilyen a diszkrimináció vagy a másság elfogadásának fontossága. A készítők nagy lépést tettek azáltal is, hogy egy új karaktert hoztak be történetbe: Susie Putnamet, aki genderqueer (nem bináris identitású) karakter, nem mellesleg Sabrina egyik legjobb barátja a Bexter High-ban – megszemélyesítője pedig Lachlan Watson, aki szintén nem bináris nemű színész. Susie-val való első találkozásunk alkalmával éppen azt látjuk, ahogy a futballcsapat pár tagja a folyosón bántalmazzák őt, de Sabrina kiáll érte. Watson különös érzelmiséggel és tehetséggel mutatja be Susie vívódásait és identitáskeresését – mindezt teszi anélkül, hogy próbálna ránk erőltetni bármit.

Kiernan Shipka Sabrinája igazi feminista harcos ikon lett a rajongók szemében, sokan ezáltal Emma Watson Hermione Granger-éhez hasonlítják, nem is alaptalanul. Sabrina erős és eltökélt lány, aki bár néha elbizonytalanodik, de tudja, mit akar – vagy legalábbis azt, mit nem. A Netflix tehát újra megmutatta, megéri időt és pénzt fektetni egy újabb misztikus-fantázia sorozat elkészítésébe. A Chilling Adventures of Sabrina ugyanis kifejezetten jóra sikeredett. Néhol már megkockáztatja a horror kategóriáját is súrolni, de ez csak javít a sorozat hitelességén, vagy ha más nem, a boszorkányokén.

A nagy sikernek köszönhetően a sorozat második évadát is behívták. Addig a jelenlegi első évad a magyarországi Netflix kínálatában érhető el.

https://www.youtube.com/watch?v=ybKUX6thF8Q

Kiemelt kép: purefandom.com