Manapság a streaming-szolgáltatóknak köszönhetően a világ minden tájáról ismerhetünk és nézhetünk tartalmakat. Ennek ellenére itthon is inkább az amerikai vagy európai produkciókat részesítjük előnyben. Most két olyan sorozatot szeretnénk bemutatni, amiket mind az amerikai Variety Magazin és Time Magazin is a legjobb koreai drámák közé sorol – ez pedig nem kis elismerés.

Itaewon Class

Az Itaewon Class (magyar címe: Bosszúra éhesen) egy volt elítélt, Park Sae-ro-yi (Park Seo-joon) sorsát mutatja be, akinek az élete fenekestül felfordul, miután kirúgták a gimnáziumból, amiért megvert egy másik gyereket bántalmazó gazdag diákot, az édesapja pedig balesetben meghal. Az ő álmát követve évekkel később éttermet nyit Szöul egyik legnépszerűbb kerületében, Itaewonban, és bosszút esküszik a halála miatt.

Forrás: medium.com

A sorozat egy nagy sikerű, azonos címen futó webtoon adaptációja, ami egy Koreában kialakult webképregény forma. A nagy figyelmet viszont amiatt szerezte meg végül nemzetközi szinten is, hogy nagyító alatt mutatja be a koreai valóságot. Olyan témákat feszeget, amiket eddig nem nagyon mutattak be a képernyőn: a gazdag családon belüli apa-fiú viszony, ahol a pénz mindennél fontosabb; az idegenekkel, feketékkel szembeni rasszizmus; az LMBT közösség feletti ítélkezés vagy a párkapcsolatokban előforduló nagy korkülönbség.

Ezek mind olyan jegyei a sorozatnak, amelyek merészségük miatt bukást is eredményezhettek volna, de helyette elismerést kaptak a készítők, akik nem féltek felvonultatni ezeket. A 2020 elején futó dráma jelenleg a hetedik legjobbra értékelt műsor a koreai csatornák történetében. Nagy figyelmet kapott még a sorozathoz készült soundtrack lista is, hiszen többek között a BTS-ből ismert V is közreműködött rajta. Az általa írt és komponált dal, a Sweet Night megjelenését követő pár órában már a dél-koreai, amerikai és brit toplisták élén volt, ezzel még több kíváncsi szemet irányítva a drámára.

Miközben követjük a történetet, kicsit önmagunkra is reflektálunk. A sorozat egyik fő célja bemutatni, hogy igenis hihetünk magunkban és nem kell alább adnunk az elveinkből ahhoz, hogy elérjük a célunkat.

Crash Landing On You

A Crash Landing On You (magyarul: A szerelem siklóernyőn érkezik) kérdés nélkül 2020 egyik legsikeresebb koreai drámája. A történet szerint egy dél-koreai örökösnő, Yoon Se-ri (Son Ye-jin) egy ejtőernyő baleset következtében Észak-Koreában találja magát. Itt találkozik Ri Jeong-hyeok-val (Hyun Bin), aki az Észak-Koreai Különleges Erők kapitánya, és segítségére siet, hogy biztonságban visszajuthasson Dél-Koreába.

Forrás: netflix.com

Meglepő módon a történetet valós események inspirálták, miután 2008-ban egy koreai színésznő, Jung Yang három másik emberrel a tengeri határvonalon rekedt Észak- és Dél-Korea között, ahonnan ki kellett menekíteni őket. Az írók azonban ennél többet nem vettek át az eredeti eseményekből, de így is egy különleges és izgalmas produkciót készítettek.

Mivel tényleges kutatások vagy ismeretek nem állnak rendelkezésre az észak-koreai emberek életéről, így a készítők menekültekkel dolgoztak együtt, akik jelenleg Dél-Koreában élnek. „Olyan volt, mintha a saját falumban lettem volna” – mondta Nara Kang, aki egy Szöulban élő YouTuber, aki videóban mesélt arról, milyen volt a forgatáson dolgozni és segíteni, többek között a jelmeztervezők munkáját.

A sorozat főszereplője a koreai melodrámák koronázatlan királynője, Son Ye-jin, akinek játéka a szívünk mélyéig hatol. A történet egyszerre nevettet meg és éri el, hogy napokig szívfájdalmunk legyen utána. De megéri, hiszen egy maradandó tévés élményt kapunk.

Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy jelenleg a harmadik legjobbra értékelt televíziós csatorna Koreában, sőt az amerikai Netflix „Top 10 Legnézettebb” listájába is bekerült a megjelenést követően.

Azt pedig igaz, csak most említem, de nem mehetek el mellette, milyen kiemelkedő mind a két produkció szereplőgárdája. Annak ellenére, hogy vannak karakterek, akiknek sok jót nem kívánnánk alapból, a színészeknek csak elismerést adhatunk. Részről-részre elámultam mindenki játékától.

Ajánlom a drámákat mindazoknak, akik valami újra és izgalmasra vágynak, miközben szeretnének megismerni egy, a mienktől eltérő kultúrát. Mindkét sorozat tizenhat részes és nem várható folytatás, ennek ellenére tisztességes befejezést kaptak a nézők – nem véletlen, hogy az egész világot levették a lábukról.

A sorozatok a hazai Netflix kínálatában magyar felirattal érhetőek el.

Kiemelt kép: kdramacrazy.com