Április 4-én indul a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, amely 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Hazánk egyik, ha nem a legnagyobb filmes eseményét Budapesten idén hét helyszínen is megtekinthetik az érdeklődők. A fesztivál április 13-án (pénteken) zárul.

A 25. jubileumi születésnapot Wes Anderson Ezüst Medve-díjas Kutyák Szigete című filmjével nyitják meg április negyedikén. A nézők örülhetnek, mivel az amerikai rendezőt a kritikusok is méltatták.

Nem mellesleg Bogdán Árpád Genezis című filmje is ezen az eseményen lesz először bemutatva hazánkban. Az alkotás a 2008-2009-es romagyilkosságokra reflektál. A rasszista indíttatásból elkövetett bűntettek egy soha nem évülő témát adnak a rendezők számára ezért mindenképp érdemes lesz figyelni erre a filmre.

Az idei fesztiválon láthatunk majd izlandi, brazil, lengyel, kazah és szerb alkotásokat is egyaránt, emellett nyolc rendező el is kíséri a filmjét az idei Titanicra. Két versenyfilm rendezőjével Julia Langhoffal (LOMO – Egy blogger élete) és Jonas Matzow Gulbrandsennel (Árnyak völgye) is találkozhat majd a közönség. A Hullák a napon alkotó párosa is elkíséri a művét, így Hélène Cattet és Bruno Forzani is megtiszteli a fesztivált a jelenlétével. Mindezek mellett, a Kusturica-filmekből ismert Mirjana Karanovic szerb színésznő, aki a Rekviem J. asszonyért főszereplőnője, Travis Beard a RocKabul ausztrál rendezője is jelen lesz és  Tinna Hrafnsdóttir, a Munda című izlandi rövidfilm alkotója, a Szveta című film kazah rendezőnője, Zhanna Issabayeva szintén Budapestre érkezik. Persze, hogy ne maradjunk magyar rendező nélkül, Dombrovszky Lindával a Megszállás 1968 nemzetközi koprodukció egyik rendezőjével is találkozhatunk.

Április 4. és 13. között Budapesten hét helyszínen kerül megrendezésre a fesztivál, amelyen a hagyomány szerint az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban folynak majd a vetítések, de a tavaly helyszínként bevált „Pop-Up Cinema@Ódry Színpad SZFE” idén is várja a filmbarátokat. Emellett a Kinoban, a Francia Intézetben, az Art+ moziban, a Három Hollóban és a Magvető Caféban is lesznek majd Titanicos vetítések, kiegészítő programok.

A vetítések időpontjait és helyszíneit IDE kattintva tekinthetitek meg!