Óriási gázzal indult a yesyes akusztik koncert a Kuplungban, fékről szó sem lehetett. A hetedik kerületi koncerthelyen ezúttal sem kellett csalódnia az odaérkezőknek: a hangulat remek volt, a sör szokásoshoz híven hideg és jóleső, a zenére pedig senkinek sem lehetett panasza.

A tavaszias időnek hála, nem kellett fagyoskodnia azoknak, akik a kedd estéjüket egy kis szórakozással szerették volna eltölteni. Lassan, de biztosan megtelt a Kuplung belső színpaddal ellátott része is, így minden jel azt mutatta, hogy ma este is egy jó koncertnek nézünk elébe. A nézőközönség már jól megszokhatta, hogy a Király utcai szórakozóhelyen minden este egy-egy színvonalas előadó, zenekar szórakoztatja őket, és ez tegnap se volt másként, kedd esti fellépőként a yesyes nevű formációt hívták meg. A fiúk eleget is tettek a felkérésnek, a koncert pedig fél kilenchez közeledve lassan el is kezdődött.

Aki nem ismerné a bandát, annak itt egy rövid kis ízelítő a formációról: A yesyes, azaz Szabó Ádám és Katona Tamás által alkotott duó 2015-ben alakult, de a tagok már korábbról is ismerték egymást. A bandát főként az elektronikus hangzásvilág jellemzi, idén bejutottak a hazai eurovíziós dalválogatóba, A Dalba, ahol számuk, az I let you run away a legjobb négy dal között végzett. Bár nem sikerült kijutniuk Lisszabonba, a műsor alatt óriási rajongótáborra tettek szert. A banda énekese, Szabó Ádám még a Csillag Születik és az X-Faktor tehetségkutató műsorokból lehet ismerős, harmonikájával hamar kitűnt eddig szinte minden mezőnyből. Mondhatni ő a fiú a harmonikával. Zenésztársa, Katona Tamás sem kisebb egyéniség, ő a dob szerelmese.

A Kuplung színpada. Fotó: Balsay Dorina

Miután az óra fél tízet ütött, végre megjelent a három zenész a színpadon, és kezdődhetett a yesyes akusztikus fellépése. Ezelőtt még nem volt szerencsém hallani a fiúkat akusztikusan játszani, de meg kell hagyni, abszolút jól állt nekik ez a stílus, és végre -azt hiszem sokunk örömére- Tomit is hallhattuk élőben dobolni, ami külön élmény volt mindenkinek. Az egyből látszott – bár már A Dal adásaiban látottakból is sejthettük- hogy a fiú óriási alázattal és szeretettel nyúl hangszeréhez, a zene számára az öröm forrása. Hangszere és ő egy elegyet alkottak a színpadon, egyszerűen jó volt nézni, ahogy játszott hangszerén. Mindenkinek meghozta öt perc alatt a kedvét a dobolni tanuláshoz.

Az ének és a harmonika kettősének szekcióját ezúttal is Szabó Ádám képviselte, aki az egész koncert alatt egy másodpercre sem engedte el hangszerét. Ádám hangja élőben még átütőbbnek bizonyult, mint a televízión keresztül, és a harmonikajátéka sem hagyott alább. Tökéletesen beleillett a frontember szerepébe, végig kontaktot tartott a kicsi, de annál lelkesebb közönséggel, humoros közbeszólásai, felkonfjai még színesebbé tették a koncertet. A csapat nem lett volna egész egy harmadik tag nélkül, a basszusgitárnál és a szintetizátornál Harmath Soma ült kiegészülésként.

A koncert a Feel the Light számmal kezdődött, majd sorra következtek a yesyes saját számai, többek között a Where did you go, Together vagy a Papers. Utóbbi dal videóklipjét egy kézdivásárhelyi fiú készítette. Hallhattuk mindezek mellett feldolgozást is, Rag’n’Bone Man Human című számának akusztikus verzióját is beépítették a fiúk repertoárjukba. Valahol az est közepén elérkezett végre a várva várt pillanat, A Dal legjobb négy dala közé bejutott sláger, az I let you run away dallamai is felcsendültek, amit a közönség együtt énekelt a fellépőkkel. A fények, a háttér, lelkes zenészek, jó ital, kiváló hangulat, minden passzolt a koncert alatt. Többek között yesyes előadta Save Me nevezetű dalukat is, amit ezelőtt még nem igen hallhatott a közönség. Meglepő volt Ádámot rappelni hallani, bár többször is figyelmeztetett minket, hogy ne ijedjünk meg, igen, most rappelni fog. Jelentjük Ádám, a pulzusunk a helyén maradt, a rappeléssel kiegészített éneklés pedig nagyon is jól állt a banda énekesének, akinek egy új, eddig nem ismert oldalát ismerhettük meg tegnap.

Bár MC Fantom végül nem került elő a koncerten, mi széles háttal ott voltunk, és a yesyes elkövetkezendő élő fellépéseit mindenkinek csak ajánlani tudjuk, aki fiatalos, modern, ugyanakkor szórakoztató és nívós esti koncerten szeretne részt venni. A koncert után sikerült mikrofonvégre kapni a fiúkat, a velük készült interjút holnap olvashatjátok oldalunkon.

“Teljesen mindegy, hogy ki mit mond, a legfontosabb az, hogy higgyetek a saját álmaitokban” – yesyes interjú

 


Balsay Dorina koncertfotói


Kiemelt kép: Balsay Dorina fotója