A Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató döntőjében a három korcsoport összesen kilenc versenyzője mérhette össze a tudását a fináléba kerülésért. A zsűri öt tagjára különösen nehéz döntés várt, hiszen minden versenyző csodálatos előadással készült, melyek önmagukban is győzelmet érdemeltek volna.

Ahogy a korábbi években is megszokhattuk, a döntőben mind a három korcsoport képviselteti magát három-három versenyzővel, akik közül kiválasztják az adott kategória győztesét, aki továbbmehet a végső megmérettetésre. Kilenc elképesztő produkciót láthattunk-hallhattunk, melyekről mind jó véleménnyel volt a zsűri, ám a választás elkerülhetetlen volt, és azt, hogy miképp sikerült végül mégis dűlőre jutni, arról Kesselyák Gergely – Liszt Ferenc-díjas karmester, a zsűri egyik tagja – beszélt: “Az első pillanattól kezdve benne volt a levegőben, hogy ez a mai egy kiemelt ünnep lesz […].Született egy eredmény, és valahogy az volt a zsűrinek a véleménye, hogy mindig van tovább, de talán ennyire komplett este még nem volt…” 

A kicsik korcsoportjából a döntő nyitó fellépésében Abouzahra Mariam (hegedű) Kabalevszkij c-dúr koncertjének I. tételét, a második előadásban Balázs-Piri Soma (zongora) Mendelssohn g-moll versenyművének III. tételét, végül Gertler Teo (hegedű) pedig Bruch g-moll koncertjének III. tételét játszotta.

A tinik közül Beke Márk (harsona) Jean-Baptiste Arban Velencei karnevál című darabját, Bencze Máté (szaxofon) Saint-Saëns Introduction and Rondo Capricciosóját, Urbán Benjámin (zongora) pedig Bach d-moll concertójának I. tételét (BWV 1052) adta elő.

A nagyok közül Fekete Tamás (zongora) Prokofjev I. (desz-dúr) versenyművének I. tételével, Hart Gábor (gitár) Albeniz Asturias című művével, Ninh Duc Hoang Long (ének) pedig a Hazám, hazám kezdetű áriával zárta a fellépők sorát Erkel Ferenc Bánk bánjából.

Forrás: Virtuózok Facebook

A fináléba végül a kicsik korcsoportjából Balázs-Piri Soma került, aki Mendelssohn g-moll versenyművének III. tételét vitte színpadra, a vastaps mellett a zsűri egyhangúan hangtalan ámulatba esett az előadástól, majd a nagy hévben elvándorló csokornyakkendő igazítását és a szerencsezokni bemutatását követően Miklósa Erika ragadta magához az első szó jogát: szerinte Soma úgy megtáltosodott, hogy a meglepődéstől a zsűri csak hüledezett az előadás alatt. Balázs János pedig nem fogta vissza a jelzőket; döbbenetesnek és frenetikusnak nevezte a kicsik végső győztesének produkcióját.

Forrás: Virtuózok Facebook

A tinik győztese Beke Márk lett, aki Jean-Baptiste Arban Velencei karnevál című darabját adta elő harsonán. Az elképesztő összhang, amit a fiatal harsonás a kórussal paralel munkában előadott, a zsűri pozitív véleményét sem nélkülözte. Balázs János egyenesen kijelentette, hogy életében nem hallott még ilyen harsonázást, Miklósa Erika pedig bevallotta, hogy már nem is mert levegőt venni az előadás közben, nehogy Márknak elfogyjon.

Forrás: Virtuózok Facebook

Végül a nagyok korcsoportjának finalistáját hirdették ki, aki Ninh Duc Hoang Long lett Erkel Ferenc Bánk bánjából a Hazám, hazám kezdetű áriával. Véleményem szerint ennél jobb és élvezetesebb lezárást egy ilyen döntőnek még keresve sem lehetett volna találni. Kesselyák Gergely is a műsor tökéletes zárójeleneteként emlegette a produkciót. Balázs János – ahogy az este folyamán többször is roppant szentimentálisan, ám annál átütőbben fogalmazta meg véleményét – szerint a fiú Istentől kapta ezt a csodás tehetséget.

Ezzel kialakult a finálé mezőnye: Balázs-Piri Soma, Beke Márk és Ninh Duc Hoang Long mérheti majd össze a tudását az utolsó fordulóban.

Az este folyamán neves vendégek is megjárták a Virtuózok színpadát. Három sztárprodukciót is láthattak a nézők: Perényi Miklós Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima-díjas gordonkaművész Édouard Lalo csellóversenyének III. tételét adta elő. Andreas Ottensamer világhírű osztrák-magyar klarinétművész, a Berlini Filharmonikusok szóló klarinétosa Mozart klarinétversenyének III. tételét játszotta el. Szentpáli Roland tubaművész és Lukács Gergely – a Virtuózok korábbi versenyzője – pedig egy Vivaldi kettős versenyt játszottak el.

Kiemelt Kép: Virtuózok Facebook