Rendhagyó, stílusfüggetlen művészeti élményt ígér az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Váralja Akusztik Fesztivál. Az újhullámos dalszerzői szcéna legígéretesebb előadói mellett az idén a Bohemian Betyars, Odett, Agócs Márton is fellép a boldogkőváraljai rendezvényen.

A zenei stílusok visszabontása kísérőhangszerre és az ének dallamára valójában már folk zeneként értelmezhető. A folk zene, minden zenei műfaj alapja, univerzális hatású és kortalan. A fesztivál zenei programja minimál hangszereléssel játszó szerzőket vonultat fel, akik dekorációs elemek és eszközök redukálásával a tartalmat, a dalt, a szöveget tartják fókuszban.” – szól a fesztivál ars poeticája. A rendezvény művészetkoncepciója szerint a különböző zenei műfajok visszabontásával, akusztikus-folk stílusú megszólaltatásával egy mindenki számára érthető, egyetemes zenei élményt nyújtanak a koncertek, amelyek akusztikus formájukból adódóan egyediek. A stílusbeli és technikai meghatározottságból kikerülve az előadás elkerüli determinációit, a művészeti élmény közvetlen és aktuális lesz, a pillanatra és a helyszínre reagálva.

Fotó: Tóth Balázs

Ebből következik a Váralja Akusztik neve is, és „A természet akusztikája” szlogenje. Minden helynek lelke van és hangja – hangsúlyozzák a szervezők az akusztikus ökológia, a helyszínek speciális hangélményével foglalkozó tudományterület gondolatkörére reflektálva. A különleges természetközeli helyszínre hangolódva, Boldogkőváralja, a falu és a vár természetközeli akusztikáját szólaltatják meg a fellépők.

A Váralja Akusztik nem titkolt vezérlőelve az a kultúrmisszió, ami a fesztivál első számú üzenete és ügye: a művészetek tiszta, sallangmentes megszólaltatása egy természetes közegben, amellyel harmóniában állva mindkettő eredeti értéke megvilágításra kerül. A természetközeli helyszín és az akusztikus művészet koncepciói is erre utalnak: lépjünk a természetesebb felé, az eredetiséget keresve mind a művészetekben, mind a közvetlen környezetünkben.

Fotó: Tóth Balázs

A szervezők az újhullámos feltörekvő zenekarokra építenek elsődlegesen, míg megjelennek már olyan szélesebb körben is ismert nevek, mint a Bohemian Betyars vagy Odett. Az akusztikus koncertek után minden nap „hangos” koncertekkel folytatódik, illetve elektronikus előadók produkcióival. A program ebben az évben kiegészül különböző workshopokkal, szervezett túrákkal, meghívott vendégek előadásaival művészeti és gasztronómiai témákban. A tokaji borvidék mentén szerveződő fesztivál küldetésének érzi a szőlészet-borászat népszerűsítését a fiatalok körében, ami a programokban, partnerekben, az italkínálatban jelenik majd meg.

A fesztivál emellett lehetőséget biztosít – Szabadszínpad névvel – a közönség számára is, hogy hozzá tegyen a fesztivál hangélményéhez. Szombaton és vasárnap is egyedi kialakítású színpadon várják a bátor jelentkezőket a közönség soraiból, akiknek lesz lehetőségük bemelegíteni a hangulatot az este koncertjei előtt.

Még több infóért: https://varaljaakusztik.com/a-fesztival

Kiemelt kép: programturizmus.hu