Három a magyar igazság, még akkor is, ha a harmadik az országhatáron túlra tekint. A Cimbaliband idei repertoárjában három koncert található. Ezek közül kettővel már találkozhatott a fővárosi nagyérdemű, hiszen a Recycle lemez anyagát feldolgozó produkciót 2017 februárban mutatta be a zenekar a Fonó színpadán, a Cimbaliband Bio pedig több fővárosi fesztiválon örvendeztette meg az autentikus népzenére áhítozó közönséget. A harmadik és egyben legnagyobb szabású szuperprodukcióval kerül fel a pont az i-re, természetesen a Fonóban, aki egyben az új lemez kiadója is.  

A Balkán Projekt a Balkán népeinek habitusával, virtuozitásával közelíti meg a népzenét, és adja át annak pozitív mondanivalóját a hallgatóságnak. Unger Balázs, zenekarvezető, cimbalmos és népzene-pedagógus gyűjtőútjai során lenyűgözve nyugtázta, hogy erről a vidékről származó zenészek egyedülálló módon bánnak saját népdalaikkal. Náluk nem állt meg a népzene fejlődése, az ezredforduló után is mindennapjaik részét képzi. Ez a példaértékű hozzáállás a legfőbb mondanivalója a Balkán Projektnek.

És miért ne most venné elő ezt a tematikát a Cimbaliband, mikor az egész világ Balkán-lázban ég? A szerb és román muzsika meghódította nemcsak a legnagyobb fesztiválok színpadát, de még a kereskedelmi rádiók játszási listáit is. Európa már nem a nyugati sztárokkal, hanem az autentikus kelet-európai bandákkal foglalkozik. Nem is csoda, hiszen nem kell feltétlenül egy Kusturica-filmekből ismerős cigány falucskában születni ahhoz, hogy megértsük és átérezzük a balkáni zenét és életérzést. Az erőteljes ritmusokra és fergeteges táncdallamokra a mi szívünk is ugyanúgy dobban.

A Cimbaliband a repertoárt képező szerb, román, bolgár és cigány dallamokat ízesen, dinamikusan, temperamentumosan és stílusosan tolmácsolja. A változatos összeállítású dalokban helyet kapnak virtuóz hangszerszólók is, a szokásos felálláshoz pedig most a harmonika (Barity Zorán), a szaxofon (Bede Péter) és a trombita (Kovács Ferenc) is csatlakozik. A balkáni muzsika az X-Faktorból ismert Danics Dóra, énekesnőnek kislány kora óta nagy kedvence, talán ennek és gyökereinek köszönhetően tud tökéletesen belesimulni ebbe a hallatlanul színes világba. Nem lesz leállás, pihenés, de gyanítjuk, ha egész álló napig húzná a banda, akkor is többet akarna a közönség…

A Cimbaliband az egyik legtermékenyebb zenekar a hazai zenei palettán. Lemezeik sorra aratják a sikereket nemcsak itthon, hanem külföldön is. A World Music Charts Europe nemzetközi világzenei toplistájára felkerült mind a Recycle (2016), mind pedig a Moldva (2015) című lemezük. A zenekar rendszeres vendége a külföldi nagy fesztiváloknak, csakúgy mint a hazaiaknak.

A zenekar a Petőfi Rádió választott zenekaraként 2013 januárjában képviselte Magyarországot Hollandiában, az európai rádiók “eurovízióján” az EUROSONIC fesztiválon. Az eredményes szereplés után az együttes megkapta a MTVA-tól a Petőfi Rádió 2013. év felfedezett zenekara titulust. A Cimbaliband és az újságírók által “a cimbalom Chuck Berry-jének” titulált, Unger Balázs, zenekarvezető utazásaik során számtalan országban jártak, és mindenhonnan hoztak magukkal egy kis szuvenírt, zene formájában. Ha szeretnéd átélni Te is a zenekar által közvetített életérzést, a látogass el a Fonóba március 3.-án az este nyolc órakor kezdődő koncertre.