“Úgy érezzük, hogy ezek talán már azok a felvételek és zenék, amik kezdenek arra hasonlítani, amit szeretnénk képviselni, közhellyel kifejezve: kezdjük megtalálni a hangunkat.” 

Május 30-án Egyedül van című EP-vel jelentkezik a magát „gondolkodó magyar alter” jelzővel illető fiatal zenekar. A srácok már több éve zenélnek együtt – a Lépjünk a holdra formáció 2016-ban Gyöngyösön alakult, majd Budapestre költözött. A megjelenő EP-ről eddig a Nevettető, zokogtató című dal került nyilvánosság elé. A szám merész kísérletet tesz két különböző zenei stílus, két teljesen más hangulat egyesítésére, melyek között József Attila Ülni, állni, ölni, halni című verse teremt hidat. A vers megzenésítése nem példátlan a magyar zenetörténetben; ezt korábban a Hobo Blues Band tette meg – teljesen más zenei kontextusban.

 

A Nevettető, zokogtató gépies dobbal kezdődik, melyet felpuhít egy meleg, vibráló, de zaklatott akkordokkal operáló billentyű. Egyre dinamikusabban bomlanak ki előttünk a zongoratémák, majd a zenekar hirtelen csavar egyet a teljes kontextuson; 1:13-nál váratlanul berobban egy merőben más stílus, mely egyből fellazítja a feszültséget a szöveg és a zene ritmikája között. Azt hiszem, sokan hagynánk ott megunt hasábburgonyánk egy felszabadult táncért cserébe.

A zenekar zsebében tudhatja az Újfalusi Gábor díjat, amit Bánszki Botond dobos kiemelkedő zenei tehetségéért kapott. 2017 novemberében elsők lettek a XX. Öröm a Zene Paksi Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivál tehetségkutatóján, így részt vehettek az Öröm a zene Országos Tehetségkutató 2018. évi döntőjében a Budapest Music Expon.

Várjuk együtt a május 30-án, a KERET blogon megjelenő EP-t.

Képek forrása: Lépjünk a holdra (official)