„Gyerekkoromtól kezdve azt kívántam, bárcsak járhatnék táncolni is, de a szüleim azt mondták, hogy választanom kell a hegedű és a tánc között, mindkettőt nem engedhetjük meg magunknak, én pedig inkább a zenélést választottam. Szóval ez egy egyfajta önmegvalósítás – bár vicces ezt mondai, de mindig is szerettem ezt csinálni.” – meséli  Lindsey Stirling egy 2013-ban adott interjújában. 

Lindsey Stirling nem egy egyszerű hegedűművész. Igazi született tehetség, aki nem csupán elhegedülget a koncertjein, hanem megkoreografált előadásokkal kápráztatja el a nézőközönségét. Lindsey-t kiskorában az édesapja által hallgatott klasszikus zenék olyannyira megihlették, hogy már 5 évesen elkezdte kitanulni a hegedülés művészetét. Sajnos családja szűkös anyagi helyzete miatt csak fél órányi magánleckéket vehetett hetente, tanárai is úgy vélték, hogy így tulajdonképpen képtelenség lesz megtanulnia igazán jól hegedülni. Végül 12 éven keresztül járt különórákra, sőt a gimnáziumi évei alatt még egy négyfős rock zenekarhoz is csatlakozott; ennek köszönhetően írta meg első szóló, hegedűs rock dalát.

Élete egyik legmeghatározóbb élményét 2010-ben élte át, amikor is részt vett  America’s Got Talent nevezetű tehetségkutatóban. A műsorban a klasszikus zenei műfajt vegyítette a pop és hip-hop elemeivel, de igazán azzal nyerte meg a zsűrit és a közönséget, hogy játéka során folyamatosan táncolt. Produkciójával sajnos, csak a negyeddöntőig jutott, mivel a zsűri véleménye szerint, túl nagy hangsúlyt kapott az előadása során a tánc. A kritika során, egyik zsűritag így nyilatkozott: „Egy bandához kéne csatlakoznod. Az, amit csinálsz nem elég ahhoz, hogy Vegasban be tudj tölteni egy színpadot.”

Ez azonban nem volt képes teljes mértékben összetörni Lindsey-t, sőt tulajdonképpen ez az, ami beindította igazi karrierjét. Nem sokkal kiesése után  Devin Graham nagy sikerű operatőr megkereste a fiatal lányt és felajánlotta neki a segítségét: elkészült első videoklip Spontaneous Me című szerzeményéhez. Ezen videoklip annyira jól sikerült, hogy meg is hozta számára a várva várt sikert, elindította YouTube karrierjét.

 

Azóta YouTube kis kedvencévé vált a  tehetséges hegedűművésznő. Videói közül legkiemelkedőbbek a Crystallize-t tartom, zene és a koreográfia együttese mondhatni  egyszerűn lélegzetelállító. Ez a  szám 2012-ben a 8. legnézettebb videó volt  a YouTube-on . Lindsey ebben a dalában -művészetének korai szakaszában készült számaihoz hasonlóan – ötvözte a dupsteppet saját hegedűjátékával. 

Emellett még számos egyéb feldolgozást is készített, amelyek között szerepelnek olyan számok, mint a mindenki által jól ismert Radioactive vagy a Thrift Shop, de népszerű játékok (Skyrim), sorozatok (Game of Thrones) vagy filmek (Mission Impossible) főcímzenéi is a művésznő nevéhez fűződnek. Több zenésszel és énekessel is együttműködött, mint Peter Hollens (pl. Game of Thrones, Skyrim vagy a Star Wars feldolgozásokban) Piano Guys (Mission Impossible) Pentatonix (pl. Radioactive), ZZ Ward (Hold My Heart). Amit mégis leginkább ki kell emelni az Shatter Me, amelyet Lzzy Hale énekesnővel készített el közösen.

 

A videoklip kiadását megelőző évben szerződött le Lady Gaga menedzserével, Troy Carterrel, amely egyre jobban meglátszódott a csatornára felkerült videók minőségén. Bár korábban nem akart semmilyen management vállalattal együtt dolgozni, ez mégis megtörtént. A szerződést megkötését végül így magyarázta: „Az Atom Factory-nál mindig naprakészek a legújabb dolgokról és sokszor próbálnak ki új dolgokat, és amikor találkoztam velük, sokkal kreatívabbnak éreztem magam.”  

És valóban, ezek után jobbnál jobb ötletek születtek. Az egyik kedvencem a Roundtable Rival, amelynek képi világa a régi vadnyugatot idézi, de a bankrablók a régi western-filmekhez képest nem puskát ropogtatva törik meg a város csendjét, hanem a gitárt nyúzva. Lindsey gitár ellen hegedűszóval támad, amellyel elérték, hogy a hegedűjáték szerves része legyen a videó történetének: különösen kreatív és szórakoztató.

Az America’s Got Talent beli szereplése óta látszik, az akkori kritikák ellenére is, hogy egyre sikeresebben teremti meg a zenélés és a tánc közti hangsúlyt, amelynek ékes bizonyítéka a Mirage című számához készült videó is.

Idén pedig a karácsonyra készülve egyszerre három új számmal is jött, amelyek egyben nagyon jól összegezik, hogy milyen zenéket és videoklipeket gyárt.