Szombaton lezajlott a hazai eurovíziós válogató, A Dal második középdöntője is, így kiderült, hogy melyik nyolc dal maradt talpon. Ők nyolcan azok, akik  a jövőheti döntőben tovább küzdhetnek az Eurovíziós dalfesztiválon való szereplésért.

Az Eurovíziós dalfesztivál Európa legnagyobb könnyűzenei dalversenye, ahol minden európai ország – bár az utóbbi időkben már az óriási fannak számító Ausztrália is – egy-egy dallal képviseli saját hazáját. A versenyt 1956 óta minden évben megrendezik az előző év győztesének az országában, így Salvador Sobral tavalyi elsöprő győzelme után idén a portugál főváros, Lisszabon ad helyett a dalversenynek.

A magyar dalok az utóbbi években egyre jobban szerepelnek a nemzetközi versenyen, ez talán annak is köszönhető, hogy Magyarországon más európai országokhoz hasonlóan egy showműsor keretein belül választják ki azt a szerencsés előadót, aki több százezer ember előtt elénekelheti saját dalát. Ezt a műsort kreatív módon A Dal névre keresztelték, és szombat esténként tekintheti meg a nagyérdemű a Dunán. A válogató több fordulós, a dalok több rostán mennek keresztül, végül a legjobb négy dal közül a döntőben magyar közönség választja ki a végső nyertest. A versenyben szakmai zsűri és a közönség is egyaránt pontozza a dalokat.

Az idei legjobb harmincas keretet különböző stílusú és műfajú dalok alkották, hallhattunk líraibb balladákat, kemény metál számokat, tipikus popnótákat illetve magyar és roma népzenei motívumokkal díszített zenéket is. Maga a hangszerelés mellett fontos szerepet kap még a vizuális megjelenés is, a színpadkép formálása, a dal mondanivalójának egyéb kifejezőeszközei. Sok produkció színesíti repertoárját kortárs- vagy épp néptáncosokkal.

Az elő és a középdöntők után végül nyolc egyedi dal maradt versenyben, nyolc különböző előadótól – vannak köztük hazai porondon kifejezetten ismertek és még a karrierjük elején álló fiatalok is. Ő nyolcuk közül kerül ki jövőhéten a nyertes.

A mi sorrendünk:

1. Dánielfy Gergő: Azt mondtad

 

2. Horváth Tamás: Meggyfa

 

3. yesyes: I let you run away

 

4. Király Viktor: Budapest Girl

 

5. AWS: Viszlát nyár

 

6. Heincz Gábor BIGA: Good Vibez

 

7. Leander Kills: Nem szól délben harang

 

8. Süle Zsolt: Zöld a május