A 2019-es évben a globális zeneiparban a gazdasági mutatók rekordot döntöttek, majd jött 2020, ami a koronavírus-járvány miatt brutális visszaesést produkált az iparágban. Adott az intenzíven fejlődő és átalakuló technológiai háttér, a gazdasági válság, a zenei termelés és a fogyasztási szokások (kényszer)átalakulása – kérdés, hogy a sokelemű háttérből mi rajzolódhat ki 2021-ben a zenei termelés frontján 

A nyári fesztiválszezon egyelőre továbbra sem térhet vissza eredeti formájában 

A 2020-as évben a koronavírus járvány által sújtott fesztiválok jelentős része sajnos hatalmas károkat szenvedett, melyek gazdasági hiányt, létszámleépítéseket és a szervezhetőség és kiszámíthatóság bizonytalanságát hozták magukkal. Tekintvén, hogy a járványhelyzet még nem oldódott meg, bizonytalanul állnak a fesztiválok az esetleges 2021-es szezon előtt. A közvéleménykutatások szerint sok országban nincs meg az a kritikus 60 százaléka a populációnak, mely beoltatná magát – a nyájimmunitás elérése pedig a nulladik pontja lehetne a normális életünkhöz való visszatéréshez, a fesztiválok teljesebb körű visszatérésének. Amennyiben megrendezésre kerülnek fesztiválok, felvetődnek azok a kérdések, melyek világszerte meghatározók lesznek az előttünk álló időszakban: oltás hiányában korlátozhatók-e az állam által az állampolgárok? Mennyiben sérti szabadságjogainkat, ha csak oltási kiskönyvvel léphetünk be a rendezvények területére? Vajon elkerülhető-e egyáltalán ez a disztópikusnak mutatkozó jövőkép?  

Marad a live stream

Szintén a járványhelyzetnek tudható be a livestreaming koncertek számának növekedése. A kényszerhelyzetben az előadók számára az egyik legjobb lehetőséget jelenti ez a formátum, mely által “rendes” koncertek nélkül is interakcióba léphetnek rajongóikkal. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy az élő koncert élményét egyáltalán nem adja vissza az otthon melegében, a fotelből nézett, képernyőről közvetített koncert.  

A streaming koncert még így is a legjobb lehetőség arra, hogy a rajongók támogathassák a koncertezés nélkül maradt zenekarokat. Amíg a járványhelyzet velünk marad, talán ez lesz a leghatékonyabb formája az előadói-rajongói kapcsolat fenntartásának, erősítésének.  

Zenei műfajú filmek számának növekedése

Tekintvén, hogy 2021-ben az élőzenei események várhatóan továbbra is korlátozva lesznek, várhatóan növekedni fog azoknak a filmeknek, doumentumfilmeknek a száma, melyek érdekes háttérinformációkkal látják el a rajongókat. A Netflixen, Youtube-on és egyéb videomegosztó szolgáltatásokon már észlelhető is az említett műfaj előretörése.

Éleződő Spotify-konfliktus

Tavaly októberi a hír, mely szerint az angol törvényhozás vizsgálóbizottságot hoz létre annak érdekében, hogy megvizsgálják, mennyiben igazságos a zenészekre nézve az a bizniszmodell, melyben a zenei streaming oldalak működnek. A vizsgálat indítása cseppet sem légből kapott, hiszen az előadók aggasztóan csekély részét kapják meg annak a hatalmas bevételnek, melyeket a zenei streaming oldalak termelnek. 2020-ban létrejött több szervezet is, mely céljául tűzte ki, hogy az előadók jobban keressenek a streaminggel. Ilyen például a Union of Musicians and Allied Workers (UMAW), melynek kezdeményezését több, mint 25000 zenész már aláírta. A szakszervezetek és az államok harca a zenei streaming platformok igazságosabbá tételéért várhatóan újra és újra visszatérő hír lesz a közeljövőben. 

Az UMAW kampányának logója. Forrás: https://liveforlivemusic.com

A DIY felemelkedése a zeneiparban

A Rolling Stone magazin figyelt fel arra, hogy a DIY zenei feltöltések száma berobbant a járvány alatt. Egy olyan környezetben, ahol  

  • adott az internet nyújtotta lehetőség a terjesztésre 
  • egyre könyebben elérhetőbbé válik szoftveres és hardveres háttér jó minőségű zenei felvételek elkészítéséhez  
  • az internet által egyszerűen hozzáférhető a tudás, mely a jó minőségű zenei felvételek elkészítéséhez szükséges, 

előrelátható volt ezelőtt is, hogy az otthon készített zenék száma egyre inkább növekedni fog. A vírushelyzet mindezt felgyorsította; a megnövekedett otthon töltött idő több DIY zenét jelent, mely tendencia várhatóan a következő években is növekedni fog.

 

Források: 

https://www.forbes.com/sites/bobbyowsinski/2021/12/27/10-music-business-predictions-for-2021/ 

https://www.rollingstone.com/pro/features/music-business-changes-transformations-2020-1107373/ 

https://victrola.com/blogs/articles/music-industry-trends-to-look-for-in-2021 

 

Kiemelt kép: pixabay.com