Négy év után ismét nagylemezzel jelentkezett a Szabó Balázs Bandája. Ahogy azt az együttestől megszokhattuk, dalszövegben és hangzásban is a népzenét és a popzenét ötvözik. Ezúttal több szerepet kap a zongora, újításként megjelenik a megszokott hangszerek mellett például a szuzafon (mély hangú rézfúvós hangszer).

„Büszkén mutatjuk be a zenekar negyedik nagylemezét, a Rajtad felejtett szavaim című muzsika forgatagot! Mondanunk sem kell, mennyire izgulunk, hogy vajon hogyan fogadjátok – legszebb fáink tetejéről figyeljük majd, merre szaladgál, bízunk benne, hogy messzi, csoda vidékekre utaztat majd titeket és jó útitársatok lesz!” – Ezekkel a szavakkal indította útnak legújabb albumát a Szabó Balázs Bandája.

2016 novemberében jelent meg hosszú idő után az első új Szabó Balázs Bandája-stúdiófelvétel Fércelt álom címmel, mely természetesen helyett kapott a nagylemezen is. A dal teljesítette ígéretét, az ötvenöt perces, tizenhárom dalból álló album valóban csodálatos vidékekre kalauzol. Egy nappal a teljes lemez előtt tették közzé a Tanulhatatlant, ami méltón töltötte be az előfutár szerepét. A legismertebb Szabó Balázs-dal egyértelműen Radnóti Miklós Bájolójának megzenésítése, így nem meglepő, ha ezen a lemezen is találkozunk irodalmi utalással. Az Egyperces című dal Örkény István Nászutasok a légypapíron című művét idézi fel.

Zeneileg változatos az album, hol a népzenei (Kézfogó, Elcsavargott altató, Faholdas), hol a poposabb elemek kerülnek előtérbe (Halak laknak…), máskor tökéletes átmenet jelenik meg a kettő között (Hogyha gondot viselnél rám, Valahogy legyen). A Lélekkeltetőben felcsendül a zongora és a szuzafon, ami újítás az eddigi hangszereléshez képest. Az albumot a Fércelt álom zeneileg átdolgozott verziója, a Fércelt álom szárazfának húrjáról zárja.

A dalszövegek Szabó Balázshoz méltóan költőiek, önálló versekként is megállnák a helyüket. Tökéletesen fogalmazza meg mondandóját, erre legjobb példa a Mulandó szövege, vagy az Ikarosz refrénje.

„Most nem azért nézek a napba, hanem csak azért, hogy más is kutassa. / Most nem azért szállok a fénynek, hanem magamért, hogy tudjam, hogy élek.” (Ikarosz)

Az albumot végighallgatni olyan, mint egy hosszú nap után elterülni a kényelmes ágyon. Vannak azok a könyvek, amikből több ezer oldal sem lenne elég, többet és többet akarunk belőlük. Szabó Balázsék legújabb albuma, a Rajtad felejtett szavaim is egy ilyen könyv lenne. A dalok az eddigiekhez hasonlóan olyanok, hogy nem lehet őket hallva nem táncolni és nem énekelni.

Lemezbemutató dátumok. Forrás: Szabó Balázs Bandája facebook

A Rajtad felejtett szavaim lemezbemutató turné állomásainak Facebook-eseményei itt érhetők el.

 

Kiemelt kép forrása:  Szabó Balázs Bandája facebook