Többszöri halasztás után újraindult Louis Tomlinson világkörüli turnéja, ami 2020. március 9-én kezdődött Barcelonában, azonban mindössze két koncert után, a COVID európai terjedése miatt lefújták. A turné a volt One Direction-tag 2020 januárjában megjelent, indie rock és brit pop stílusú, Walls című albumának dalait mutatja be, ami több országban is a Billboard toplisták elején landolt és dicsérő kritikákat kapott. 

f21

Az eredeti európai dátumokra – amikor a koronavírust még hírből sem ismertük – másodpercek alatt elfogytak a jegyek, a járványügyi korlátozások miatti halasztásokkal egyetemben azonban az elmúlt két év alatt számos új dátummal egészítették ki, köztük olyan kelet-európai helyszínekkel is, mint a későbbiek során, az orosz-ukrán háború miatt lemondott Moszkva és Kijev.

Az idén februárban Észak-Amerikában újraindult, jelenleg 79 dátumot számláló koncertturné keretein belül, az európai szakasz második felében, április 11-én Louis Tomlinson Bécsbe is ellátogatott, ahol a One Direction tagjaként 2015-ben már koncertezett az Ernst Happel Stadionban.

Ez a koncert egy jóval kisebb helyen, a körülbelül 4200 fő befogadására képes Gasometerben valósul meg. A rajongók már reggel 7:30-tól elkezdenek sorakozni a helyszín előtt, ahol piknikezve, kempingszékeken, vidám sapkákban, zászlókat lengetve és énekelve várják a kapunyitást. Az Ausztriában jelenleg aktuális járványügyi korlátozások miatt az épületbe belépve még mindig kötelező az FFP2-es maszk viselete, ezzel igazán ellentmondásos módon viszont, mivel saját innivaló nem hozható be a helyszínre, a szervezők műanyagpoharakban osztanak vizet, amiket egymás között adogatunk, és mindenki, aki szomjas, iszik néhány kortyot, mielőtt továbbadná valaki másnak.

Egy órával a kezdés előtt a feltörekvő brit indie pop zenekar, az Only The Poets lép fel, akik néhány már megjelent daluk mellett még ismeretlen számokat is játszanak, ezzel meglepően jó hangulatot teremtve. A távozásukat követően egy fekete lepel omlik a színpadra, a közepén rajzolt mosolygós arccal, ami Louis Tomlinson szimbólumává vált. A kezdés előtt egy géphang figyelmezteti a közönséget arra, hogy vigyázzanak egymásra, és hogy víz a koncert alatt is rendelkezésükre áll, erre azonban már senki sem figyel, az izgalom kézzelfogható módon vibrál a többségben fiatal lányokból álló közönség soraiban, akik a nevét kántálva követelik az előadót.

Louis Tomlinson
Louis Tomlinson turné. Forrás: Louis Tomlinson Hivatalos Facebook oldala

A lepel leomlásával egy időben megszólalnak a We Made It akkordjai, amivel akár az elmúlt két év nehéz időszakának is búcsút inthetünk, és két lábon járó energiabombaként, villódzó fényekkel és füstfelhővel kísérve berobban a színpadra Louis. Rögtön az első saját dala után az egyik legismertebb One Direction-számba kezd bele, a Drag Me Down után pedig egymást váltják a Walls slágerei, néhány feldolgozás, a Copy of a Copy of a Copy című, egyelőre kiadatlan dala, és további két One Diretion feldolgozás, a főként Louis által szerzett Little Black Dress és a Through The Dark.

A rajongók egy általuk szervezett projekt során az ülőszektorban piros és fehér papírokat megvilágítva kirajzolják az osztrák zászlót, míg a lenti küzdőtérben a „You’re our because” üzenetet tartják a fejük fölé a Walls közben.

Annak ellenére, hogy több mint négyezer fő zsúfolódik össze, a koncertnek szinte házibuli hangulata van, közben Louis folyton viccelődik a közönséggel, olvasgatja a transzparenseket, és az egyik gitáros születésnapja alkalmából elénekelteti a Happy Birthdayt. Tomlinson rendkívüli alapossággal és profizmussal mozog a színpadon, ügyelve arra, hogy annak minden oldalán ugyanannyit tartózkodjon, és rendszeresen fel-felpillant az ülőkre is, integet nekik, és kifejezetten hozzájuk intéz néhány mondatot.

Louis Tomlinson
Louis Tomlinson turné. Forrás: Louis Tomlinson Hivatalos Facebook oldala

Az énekes egy ponton megállítja a koncertet és sűrű bocsánatkérések közepette rövid időre levonul a színpadról, mert az első sorokban állók között a tömeg nyomása, a maszkok fullasztó takarása és a kis tér levegőtlensége miatt többen is rosszul lesznek, miután azonban a szervezők segítenek rajtuk, zavartalanul, baj nélkül zajlik tovább a rendezvény.

A záró Kill My Mind alatt többször is konfettik szóródnak a tomboló közönségre, majd Louis Tomlinson elbúcsúzik, és a zenekara kíséretében eltűnik a színpadról egy kétségtelenül ikonikus koncert emlékét hagyva a rajongói emlékezetében, ami 2020 óta sokak számára az első koncertrendezvény volt.

A turné európai része április 23-án ért véget Doncasterben, az előadó szülővárosában, rövid pihenő után pedig május közepétől tovább folytatódik Dél-Amerikában és Ausztráliában, míg végül visszatér Európába, és Olaszországban zárul szeptember 3-án.

Kiemelt kép: last.fm