A Fran Palermo sokak számára ismert és kedvelt zenekar. A 2012-ben alakult jungle rock formáció frontembere, a kubai származású Henri Gonzo azonban nem csak a zenekarral, de szólóban, vagy testvérével Daniel Perezzel közösen is szokott akusztikus koncerteket adni, ahol Henri énekel valamint gitáron és lábdobon játszik, Dani pedig kongán és egyéb ütős hangszereken kíséri. Ezek az estek különleges hangulatuknak, egyedi hangzásuknak és változatos dalaiknak köszönhetően nagyon népszerűek.

A koncerteken Henriék feldolgozásokat játszanak, de ritkán belecsempésznek a koncertbe egy-egy Fran Palermo dalt. A repertoár nagyon széles, minden ilyen önálló koncertre új összeállítással, új dalokkal készülnek. Azt, hogy azon az estén éppen milyen számok kerülnek terítékre nagyban befolyásolja, hogy milyen hatások érik éppen a zenészeket. Henri francia útja után például hallhattunk tőle több francia dalt is, de az Oscar gálát követő fellépésén eljátszották Sufjan Stevens a Szólítsa a neveden című filmhez írt betétdalait is, vagy amikor a Gorillaz Budapesten járt tőlük is hallhattunk feldolgozást. Vannak olyan dalok, amik rendszeresen feltűnnek, és vannak olyanok is, amiket csak egyszer-egyszer játszanak, ezzel is garantálva a változatosságot. Az előadók között, akiknek a dalaiból Henri válogat, vannak ismertek, mint az Oasis, a Kasabian, a Kings Of Leon vagy a Fleet Foxes, de rengeteg kevésbé ismert dal is el szokott hangzani.

Stílusukat tekintve is sokszínű a felhozatal. A francia sanzontól, a latin amerikai dallamokon keresztül az indie zenéig mindenféle stílusból merítenek. A feldolgozott számokat a saját képükre formálják, különleges hangzást adva ezzel nekik, sokszor jobb végeredménnyel, mint az eredeti verzió. A kongának, maracasnak és a különböző ütős hangszereknek köszönhetően becsempészik a trópusi hangzást is a dalokba, így az egyedi hangzás garantált. Az előadások zeneileg, hangulat tekintetében és minden téren profik, rengeteg új, fantasztikus előadó dalait ismerheti meg a közönség, egy kicsit más köntösbe csomagolva. Mindenképp megéri ellátogatni egy ilyen koncertre, az élő zene utánozhatatlan hangulatát át kell élni testközelből, igazi léleküdítő élményben lesz része a hallgatóknak.

 

Henri több tematikus koncertet is adott már, például spanyol, magyar vagy tangóharmonikás estjei is voltak. A magyar nyelvű estjein sok feldolgozást hallhattunk dalokat a Kistehéntől, Pajor Tamástól, a Péterfy Bori & Love Bandtől de a Radnóti Miklós Bájolójának a Szabó Balázs Bandája által megzenésített változata is elhangzott. Budapesten szinte nincs is olyan hely, ahol Henri még nem lépett volna fel egyedül, vagy a testvérével. Láthattuk már a testvérpárt a Toldi Mozi, az Instant, Az Ellátóház, a Kuplung vagy a Pontoon színpadán is. Legközelebb április 11-én Szombathelyen, az Agora Savariaban hallgathatjuk majd meg őket.

Aki kíváncsi, hogy milyen dalokra is számíthat a koncertjeiken, az meghallgat néhány számot, amit feldolgoztak. Van köztük olyan, ami rendszeresen elhangzanak, és ritkábban játszott dalok is:

Spotify link.

A kiemelt kép Asztalos Gábor fotója