A tavalyi siker után idén másodjára is megrendezték a Vanishing Point Fesztivált a Dürer Kertben. A fesztivál a Middlemist Red zenekar kezdeményezésére született azzal a céllal, hogy egy estére összehozza a hazai pszichedelikus zenei szcénát, és felvonultassa a műfaj néhány jelentős külföldi képviselőjét. A zenei stílus népszerűségét jelzi, hogy az utóbbi időben elszaporodtak az ilyen tematikájú fesztiválok Európában. Hollandia, Anglia, Spanyolország és Franciaország után a Vanishing Pointtal sikerült bebizonyítani, hogy ebben a régióban is van igény a pszichedelikus rockra.

Az estét a német Ogrom Circus kezdte, remekül megalapozva a hangulatot. Angliából keményebb, erőteljesebb gitárzenével érkezett a The Wytches és a hatvanas, hetvenes évek pszichedelikus hangzásait idéző Wolf People, utóbbinak a koncertjére annyian voltak kíváncsiak, hogy a terembe alig lehetett beférni. Hasonló volt a helyzet az olasz Soviet Soviet esetében is, akik szintén teltház előtt játszottak. Aki a pörgős, torzított gitárzenék mellett egy kicsit nyugodtabb, lazább zenére is vágyott, az megnézhette az amerikai Paul Cherry előadását, és lágyabb hangzású dream-pop hallgatása közben pihenhetett kicsit. Az este talán legjobban várt fellépője a szintén amerikai Bass Drum Of Death volt, akik új albumukat, a Just Businesst mutatták be; egy igazán profi előadást láthattunk tőlük.

A fesztiválon felléptek a műfaj hazai képviselői közül például a Panel Surfers és a Fat and Cute. Ott volt még a Puma Danger, akiknek hosszú idő óta ez volt az első klubkoncertjük, és új dalokat is mutattak a közönségnek, kellően megalapozva a hangulatot az utána fellépő külföldi előadóknak. A zenekarok között volt még a Szabó Benedek és a Galaxisokból ismert Szabó Benedek lo-fi, pop, punk formációja, a Zombie Girlfiriend is, és nem maradhatott ki az orosz turnéjáról éppen hazatért Deep Glaze, és az estét fergeteges őrülettel záró Dope Calypso sem. Természetesen a fesztivál ötletgazdája, a  Middlemist Red is ott volt a fellépők között, akiknek az új albumuk megjelenésig ez volt az utolsó koncertjük. Erről az albumról be is mutattak egy számot a közönségnek, aminek köszönhetően most minden rajongó tűkön ülve várja az új anyag érkezését.

A Gardenben egész este különböző dj-k biztosították a jó hangulatot. A We Wanna Be Forgotten, akinek a nevét egyébként épp a Bass Drum Of Death ihlette, garage, a Trippin Like We Do pszichedelikus, Christopher Waver elektronikus, a Fossiles De L’atlas house ihletésű válogatásokkal várta a érdeklődőket. A Donny Sunshine And The Ball, vagyis a The Nobody Elses két tagja, a Soundbank, és Galactic Jackson is megtáncoltatta a közönséget.

A műsor beosztása miatt a két nagyobb színpad között nagyon jó volt az átjárás, de ha a kisteremben fellépő előadókra is kíváncsiak voltunk, akkor nehezebben tudtuk összeegyeztetni az időpontokat, ennek ellenére is a legtöbb koncertbe volt lehetőség belenézni, ha máshogy nem, néhány szám erejéig. A termekben néha túl sokan voltak, szinte be sem lehetett férni, de ez nem rontott sokat az élményen, sőt inkább jó volt látni, hogy ilyen sokan érdeklődnek a fesztivál iránt.

Az igazi pszichedelikus hangulat megalapozásához rengeteget tett hozzá az, hogy a rendezők nagy hangsúlyt fektettek a vizuális elemekre, így minden teremben volt vetítés a zenekarok mögött. A lenyűgöző grafikák, pulzáló, vibráló ábrák jól passzoltak a zenéhez, és így a fesztivál igazi pszichedelikus, audiovizuális élményt nyújtott a nézőknek. Ehhez a Dürer Kert is egy remek választás, hiszen ennek a helynek az atmoszférája nagyon jól passzol a fesztivál tematikájához és hangulatához.

A Vanishing Point egy abszolút hiánypótló, egyedülálló zenei élményt nyújtó kezdeményezés profi szervezéssel, a hazai és külföldi pszichedelikus garázszene kulcsszereplőivel. Nem véletlen, hogy az érdeklődés a tavalyi év után is töretlen. Remélhetőleg a fesztivál ezek után már hagyománnyá válik, és a jövőben is lehetőségük lesz a zenekaroknak bemutatkozni az érdeklődő közönségnek, és a műfaj kedvelői is megkapják majd az éves pszichedélia dózisukat.


Szollár Zsófia galériája