Koncertek, Dürer Kert, fülledt pszichedélia – Ilyen volt a Vanishing Point Fesztivál

Zsófia Feigl 2018. okt. 8. 0 0

A tavalyi siker után idén másodjára is megrendezték a Vanishing Point Fesztivált a Dürer Kertben. A fesztivál a Middlemist Red zenekar kezdeményezésére született azzal a céllal, hogy egy estére összehozza a hazai pszichedelikus zenei szcénát, és felvonultassa a műfaj néhány jelentős külföldi képviselőjét. A zenei stílus népszerűségét jelzi, hogy az utóbbi időben elszaporodtak az ilyen tematikájú fesztiválok Európában. Hollandia, Anglia, Spanyolország és Franciaország után a Vanishing Pointtal sikerült bebizonyítani, hogy ebben a régióban is van igény a pszichedelikus rockra.

Az estét a német Ogrom Circus kezdte, remekül megalapozva a hangulatot. Angliából keményebb, erőteljesebb gitárzenével érkezett a The Wytches és a hatvanas, hetvenes évek pszichedelikus hangzásait idéző Wolf People, utóbbinak a koncertjére annyian voltak kíváncsiak, hogy a terembe alig lehetett beférni. Hasonló volt a helyzet az olasz Soviet Soviet esetében is, akik szintén teltház előtt játszottak. Aki a pörgős, torzított gitárzenék mellett egy kicsit nyugodtabb, lazább zenére is vágyott, az megnézhette az amerikai Paul Cherry előadását, és lágyabb hangzású dream-pop hallgatása közben pihenhetett kicsit. Az este talán legjobban várt fellépője a szintén amerikai Bass Drum Of Death volt, akik új albumukat, a Just Businesst mutatták be; egy igazán profi előadást láthattunk tőlük.

A fesztiválon felléptek a műfaj hazai képviselői közül például a Panel Surfers és a Fat and Cute. Ott volt még a Puma Danger, akiknek hosszú idő óta ez volt az első klubkoncertjük, és új dalokat is mutattak a közönségnek, kellően megalapozva a hangulatot az utána fellépő külföldi előadóknak. A zenekarok között volt még a Szabó Benedek és a Galaxisokból ismert Szabó Benedek lo-fi, pop, punk formációja, a Zombie Girlfiriend is, és nem maradhatott ki az orosz turnéjáról éppen hazatért Deep Glaze, és az estét fergeteges őrülettel záró Dope Calypso sem. Természetesen a fesztivál ötletgazdája, a  Middlemist Red is ott volt a fellépők között, akiknek az új albumuk megjelenésig ez volt az utolsó koncertjük. Erről az albumról be is mutattak egy számot a közönségnek, aminek köszönhetően most minden rajongó tűkön ülve várja az új anyag érkezését.

A Gardenben egész este különböző dj-k biztosították a jó hangulatot. A We Wanna Be Forgotten, akinek a nevét egyébként épp a Bass Drum Of Death ihlette, garage, a Trippin Like We Do pszichedelikus, Christopher Waver elektronikus, a Fossiles De L’atlas house ihletésű válogatásokkal várta a érdeklődőket. A Donny Sunshine And The Ball, vagyis a The Nobody Elses két tagja, a Soundbank, és Galactic Jackson is megtáncoltatta a közönséget.

A műsor beosztása miatt a két nagyobb színpad között nagyon jó volt az átjárás, de ha a kisteremben fellépő előadókra is kíváncsiak voltunk, akkor nehezebben tudtuk összeegyeztetni az időpontokat, ennek ellenére is a legtöbb koncertbe volt lehetőség belenézni, ha máshogy nem, néhány szám erejéig. A termekben néha túl sokan voltak, szinte be sem lehetett férni, de ez nem rontott sokat az élményen, sőt inkább jó volt látni, hogy ilyen sokan érdeklődnek a fesztivál iránt.

Az igazi pszichedelikus hangulat megalapozásához rengeteget tett hozzá az, hogy a rendezők nagy hangsúlyt fektettek a vizuális elemekre, így minden teremben volt vetítés a zenekarok mögött. A lenyűgöző grafikák, pulzáló, vibráló ábrák jól passzoltak a zenéhez, és így a fesztivál igazi pszichedelikus, audiovizuális élményt nyújtott a nézőknek. Ehhez a Dürer Kert is egy remek választás, hiszen ennek a helynek az atmoszférája nagyon jól passzol a fesztivál tematikájához és hangulatához.

A Vanishing Point egy abszolút hiánypótló, egyedülálló zenei élményt nyújtó kezdeményezés profi szervezéssel, a hazai és külföldi pszichedelikus garázszene kulcsszereplőivel. Nem véletlen, hogy az érdeklődés a tavalyi év után is töretlen. Remélhetőleg a fesztivál ezek után már hagyománnyá válik, és a jövőben is lehetőségük lesz a zenekaroknak bemutatkozni az érdeklődő közönségnek, és a műfaj kedvelői is megkapják majd az éves pszichedélia dózisukat.


Szollár Zsófia galériája


Tags: Bass Drum Of Death, Christopher Waver, Deep Glaze, Donny Sunshine And The Ball, Dope Calypso, dürer kert, Fat and Cute, fesztivál, Fossiles De L’atlas, Galactic Jackson, Middlemist Red, Ogrom Circus, Panel Surfers, pszichedelikus, Puma Danger, Soundbank, Soviet Soviet, Szabó Benedek és a Galaxisok, The Nobody Elses, The Wytches, Trippin Like We Do, Vanishing Point, Vanishing Point Fesztivál, We Wanna Be Forgotten, Wolf People, Zombie Girlfiriend Categories: ZENE
Related Posts