A jubileumi, 10. AlteRába erősen nyitott. A hangulattól szinte felrobbant az ország legnagyobb kerti partija. 

Kicsit borongós, felhős délután mutatkozott, amikor az első dallamok jelezték, valami készülőben van. Fél ötkor megnyitotta kapuit a körmendi Rába-part, elkezdődött a tizedik AlteRába Fesztivál. Egy órával ezután színpadra is lépett az Idegen, aki a fesztivál első bandájaként csapott a húrok közé. A zenekar fő profilja az őszinteség, így nem csoda, hogy a zene mellett egy igazán látványos színpadképet is kaptunk. Mire az egy órás banzáj végére értek, szépen lassan elkezdett megtelni a fesztivál területe az odalátogató vendégekkel. A srácokat egyből a Zaporozsec követte a színpadon. A Vas megyei, helyi kötődésű zenészeket mindig nagy érdeklődés fogadja a fesztiválon, ez idén sem történt másképpen. 

Ekkor már egyre hosszabb sorok kígyóztak a jegyeladásnál és a beléptetésnél, ez is mutatja, milyen hatalmas volt az érdeklődés rögtön az első nap iránt is. Rengeteg ember odakint és egyre több ember odabent. Ez volt a helyzet, amikor a kisszínpadon a Koprive nevű banda elkezdte jubileumi koncertjét. A különböző népek zenéjével foglalkozó együttes hamar táncra perdítette a fesztiválozókat. Eközben az ital- és ételstandok előtti tér is megtelt emberekkel. Fesztiválhangulat mindenhol, felfújható gitárok, szelfiző baráti társaságok, extravagáns kinézetű emberek. 

Ebbe a remek közegbe üvöltött bele a hangszóróból a Punnany Massif zenekar, az est első nagyágyúja. A tömeg egy emberként fordult a nagyszínpad felé és egy hatalmas emberi masszaként töltötte be a színpad előtti területet. Persze a legnagyobb rajongók és a tapasztaltabbak már korábban elfoglalták a mindennél többet érő első helyeket. A punnanys fiúktól irgalmatlan sok energiát és “házoldalkirúgós” bulit vártunk és kaptunk is.  Nem hinném, hogy találunk a fesztiválon elégedetlen rajongót.

Míg a Bagossy Brothers Company felszerelte magát a színpadra, a kisszínpadon a Koprive zenélt tovább. Nem sokkal fél 11 után a csillogó éjszaka ékköve, az este legjobban várt zenekara következett. És tarolt. A fellépés előtt Tatár Attila, a zenekar gitárosa rendelkezésünkre állt pár kérdés erejéig. A banda immáron harmadszor lépett fel az AlteRábán, és elmondásuk szerint kiemelten fontos fesztiválként kezelik, hiszen nagyon szeretik ezt a baráti, családias közeget. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a történet, melyet megosztott velünk:

 “Amikor kiszálltunk a buszból, a hangtechnikusunk azt mondta: »Srácok, ti ennyire nem öltöztetek ki a VOLT Fesztiválra sem!« Erre a basszusgitárosunk azt felelte: »De ez az Alterába!«

Fotó: Herczeg Orsolya

Talán ennek az óriási lelkesedésnek köszönhető, vagy csak egyszerűen zsenik a srácok, de olyan partit csaptak, hogy az agyunkat is eldobtuk tőle. Biztosra veszem, senki sem ment haza rossz szájízzel erről a koncertről.

Aki pedig ezek után sem fáradt el eléggé, folytathatta a fesztiválozást, hiszen a kisszínpadon Johnny hajnalig pörgette a jobbnál jobb alternatív zenéket. 

Herczeg Orsolya galériája

Horváth Dániel galériája

Kiemelt kép: Herczeg Orsolya fotója