A debreceni Március zenekar első, augusztus 30-án megjelent Változások című albuma egy friss banda figyelemreméltó bemutatkozásaként múlta felül várakozásainkat. A széles körű zeneiséggel, főleg post-hardcore és metalcore hangzással dübörgő öttételes anyag változatosan vegyíti a scream-et a tiszta énekkel is.

Többek között alkotási folyamatokról, inspirációról, a magyar dalszöveg előnyeiről és első koncertjükről kérdeztük a zenekar tagjait. Arató Martin (ének), Képes András (gitár), Frics Bence (dob), Katona Kristóf (gitár) és Képes Tamás (basszus) válaszai mellett már mutatjuk is a friss és ropogós kislemezt, hallójárataink és nyakizmaink legnagyobb örömére.

Mikor alakult a zenekar, hogyan kezdtetek el együtt zenélni? Honnan jött a találó Március név?

Martin: Andris és én már gimnáziumban is együtt zenéltünk, az akkori banda viszont 2016-ban feloszlott. Folytatni akartuk a közös munkát, így csatlakozott Tomi, Andris bátyja, majd 2018 októberében állt össze a jelenlegi felállás Bencével és Kristóffal kiegészülve.

Andris: A „Március” név egyébként több szálról futott össze. Eredetileg a korábbi formáció dobosának ötlete volt. Nem akartuk, hogy a név egyértelműen Edgy metálos legyen. Inkább a befogadhatóság a célunk, és az. hogy minél nagyobb körben népszerűsíthessük vele a stílust, amiben játszunk.

Martin: Igen. A jelenlegi tagokkal pedig 2019 márciusában találtuk meg igazán a közös hangot, ekkor körvonalazódott bennünk, mit is szeretnénk közvetíteni a közönség számára: egy új megközelítésből, a megszokottól más módon bemutatni a műfajt. Erre pedig rárímel a március, a tavasz első hónapja, ami a megújulást, valami új létrejöttét szimbolizálja.

A teljes EP anyaga itt hallgatható:

Az első kislemezetek egy erős indításnak számít, amelyet a 23-án megjelent Hajnal című számmal vezettetek fel, videoklip kíséretében. Milyen módon zajlik nálatok az alkotás? Mondjatok pár szót a stúdiózásról! Hogyan születtek a számok, mennyi időbe telt összedobni a Változások albumot?

Martin: A Hajnalban, címéből, szövegéből és hangulatából adódóan tökéletes lehetőséget láttunk a bemutatkozásra, ezt nyomatékosítva készült el a klip a Skylight Studio közreműködésével.

Bence: Az alkotás nálunk úgy működik, hogy Andris írja a riffeket, és amikor már van egy-két ötlet, megmutatja nekünk. Összeülünk, együtt átnézzük, megy a brainstorming, aztán mindenkinek megindul a fantáziája és elkezdi kidolgozni a saját részét. Ezeket a próbákon összeillesztjük, veszekedünk rajta egy jót, de folyamatosan igazítjuk, hogy egy teljes egészet kapjunk. Akkor van kész a dal, ha mindenki rábólint és senki sem elégedetlen.

Kristóf: A stúdiózást iszonyatosan élveztük, örülünk, hogy rögtön az első alkalommal lehetőségünk volt profi stúdióban dolgozni a Saron Records-nál. Mivel Bence mixelt és masterelt Rózsa Laci segítségével, magunknak tudtuk kialakítani a hangzásvilágot.

Bence: Szinte beköltöztem a stúdióba, napokig csak aludni jártam haza.

Tomi: A munkafolyamattal kapcsolatban konkrét időt nem igazán tudnék mondani. Már tavaly készültek demók, amiket a novemberi koncertünkön el is játszottunk. A koncert sikerén felbuzdulva elkezdtük az alkotói folyamatot, az év eleji időszak alatt pedig benne is maradhattunk a flowban. Ez jó ideig elhúzódott, részben a vírushelyzet miatt, részben pedig azért, mert szerettünk volna minőségi dalokat kiadni a kezünk közül.

Stílusotok leginkább a post-hardcore és a melodic hardcore műfajában mozog. Mely zenekarok, albumok meghatározók számotokra, kik vannak hatással a banda hangzására? A zenén kívül milyen más inspirációhoz szoktatok nyúlni?

Andris: Ez szerintem mindenkinek más a zenekaron belül, pont ez adja meg azt a bizonyos új szemléletmódot. Jelen van mind a hardcore, post-hardcore, alternative metal, djent, metalcore, modern metal is az érdeklődési körünkben, de ez csak néhány kiragadott példa. Számomra a Defeater Letters Home és a While She SleepsYou Are We albuma volt meghatározó. Zenén kívüli inspiráció számomra a filmezés. Olyan filmek, főleg drámák, amelyek nagy hatással vannak rám érzelmileg.

Tomi: Nekem épp az üresjáratokkal jön az ihlet, mondjuk, amikor a vonaton ülök és zenét hallgatok. Olyankor nem csinálok semmit, amire különösebben figyelnem kéne, így jobban tudok fókuszálni minden apróságra egy adott számon belül. Leginkább a korai 2000-es évekbeli numetál basszuscentrikus témái és súlyos riffei fognak meg, de ebben nagy szerepet játszik a nosztalgia faktor, hiszen ezeken a zenéken nőttem fel.

Kristóf: Én inkább a djent-et szeretem, így a Periphery Juggernaut: Omega albumát fontos megemlíteni velem kapcsolatban, de közel áll hozzám a Tesseract – Sonder is.

Bence: Személy szerint a progressive metál felé húzok, de igazából sokféle más műfaj inspirál, mint mondjuk a jazz, főleg a technikásság miatt. Dobosként igazából bármilyen ütem felkelti az érdeklődésem, amit a mindennapokban tapasztalok, de van, hogy a véletlenszerű hangok is inspirálnak. Sokszor csak hangulattól függően elkap a flow, és random elkezdek dobolgatni.

Martin: Az elmúlt években talán a Deftones Koi no yokan és a Norma Jean Polar similar albuma volt rám legnagyobb hatással, bár nem tudom, ez mennyire érezhető a zenénken. Zenén kívül a 11. századi németalföldi festészetből merítek ihletet.

Nagyon jó tapasztalni, hogy egyre több hazai zenekar írja magyarul a dalszövegeit, sőt ez az alkotási hozzáállás az utóbbi években az underground szcéna berkein belül tevékenykedő bandák esetében ugrásszerűen megnőtt. Ti miért preferáljátok a magyar nyelvű dalszöveget az angollal szemben?

Martin: Az igazság az, hogy a kezdeti időszakban született angol nyelvű számunk is, de nem éreztük magunkénak. Véleményem szerint a magyar nyelv a legkifejezőbb, ezt használjuk a mindennapokban, és ezen a nyelven gondolkozunk. Így sokkal inkább át tudom adni az érzelmi és szellemi tartalmat, több lehetőségem van a kreatív képek használatára, és a közönség is könnyebben azonosul vele.

Az igényesen megírt dalszövegeitek komor és nehéz témákat taglalnak, ám egyúttal ezek feloldásait, a sötétségből kivezető utat is felkínálják. A beszédes Változások cím összefoglalja mindezt. Mi az, amit a zenétekkel közölni szeretnétek? Mi a banda ars poeticája?

Andris: Úgy fogalmaznám meg, hogy egy intenzív, sötét atmoszférára törekszünk, ami mégis inkább feltölt és erőt ad. Nem túldimenzionált, valóságtól elrugaszkodott témákkal foglalkozunk, hanem olyan érzésekkel és gondolatokkal, amelyek mindenkiben megvannak. Olyan dalokat mutatunk be a közönségnek, amivel tudnak azonosulni.

Martin: Szövegíráskor a saját tapasztalataimat, élményeimet – legyen az jó vagy rossz – veszem alapul. A mindennapokban, ha ér valamilyen impulzus, felírok magamnak pár sort a témával kapcsolatban, de van, hogy csak címszavakat. Később ezeket fogalmazom meg egy mindenki számára felismerhető formában, hiszen a zenének nemcsak szórakoztató szerepe van, sokunk ebben talál megértésre, menedékre. Talán a „ki nem mondott szavak” kifejezés alatt lehetne ezt összefoglalni.

2019. november 29-én volt első, és eddig egyetlen koncertetek, a debreceni Kaptárban, amely kapásból telt házasra sikerült. Ti hogyan éltétek meg ezt az estét?

Kristóf: Hihetetlen fogadtatást kaptunk és rengeteg pozitív visszajelzést. Egy erős összekötő erő volt, ami motivációt adott, hogy továbbra is együtt dolgozzunk és fejlesszük magunkat.

Tomi: Többen is mondták, hogy első koncert ellenére nem tűntünk amatőrnek. Kihívás volt, mivel mi szerveztük az estét, de mindent kézben tudtunk tartani.

Andris: Minket is meglepett, hogy rögtön az első koncertünk telt házasra sikerült, de ez egyértelműen nem csak a mi érdemünk. Ezúton is hatalmas pacsi az Emma Undressed-nek és a Collisborn-nak, hogy ilyen jó bulit tudtunk csapni.

Martin: Életem egyik legjobb estéje volt.

Bence: Én ebbe a koncertbe a véremet adtam, mert pakolás közben elvágtam a kezem. Komolyra fordítva a szót, szerintem szívünk-lelkünk beleraktuk, és sokszorosan kaptuk vissza.

A közeljövőben számíthat-e a közönség egy lemezbemutató koncertre, esetleg egy turnéra?

Martin: Nagyon szívesen turnéznánk, de ebben az évben erre valószínűleg nem lesz lehetőség a vírushelyzet miatt. Lemezbemutató koncertre azonban mindenképp sor kerül, ennek a részleteit még éppen tárgyaljuk, ezért érdemes figyelni a közösségi média oldalainkat az infókért!

A banda elérhetőségei:
Facebook: /marcius.band
Instagram: @marcius.official
Youtube: Március