Idén 18. alkalommal került megrendezésre a magas színvonalat képviselő Jazz Fesztivál Szombathely városában. A fesztivál Tímár Péter fejéből pattant ki, aki egyébként eredeti szakmája szerint orvos, és egyben nagy jazz zene kedvelő.

Az esemény maga nem csak egy fesztivál, hanem egy egyhetes tábor is, ahová hazánkból és külföldről is érkeznek diákok immáron tizenötödik éve. Magáról a szervezésről az Improvizatív Zeneműhely Egyesület gondoskodik, akik egy baráti társaság, és szenvedélyük révén otthont adnak a jazz favorizálóinak.

Vasárnap vette kezdetét a „jazz-tábor”, ahol a nyitóeseményen a táborozók tanárai mutatkoztak be kisebb koncertegyüttesek formájában. A táborlakók a hét folyamán csapatokba tömörültek, így alkotva egy-egy zenekart. A tábor utolsó napján, a táborzáró eseményen lehetőségük volt megmutatkozni a részvevőknek koncertelőadások formájában. A tanárok szaktudásával, segítségével ezalatt a hét alatt bővíthették ismereteiket a zene területén, és rengeteg élménnyel is gazdagodhattak. A tábor nevéhez híven jellemző ízt adott a fesztiválnak az improvizáció, amely minden nap meghatározója volt az eseménynek, így adva teret minden diáknak a kibontakozásra. A napok igazi családias hangulatban teltek, amely már a helyszínek “ajtajában” érezhető volt. A koncertek folyamán felhőtlen, táncoskedvű fiatalokkal találkozhattunk, és sok visszatérő táborlakóval elegyedhettünk szóba.

Fotó: Rozner Anita

A Lamantin Jazz Fesztivál keretén belül sok program várta még a táborozókat és a látogatókat, rengeteg hazai és nemzetközi fellépővel fűszerezve.

Június 19-én, hétfőn, a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán az Elek István Quartet és Pocsai Krisztina, a Makrokozmosz, és a Dado Morini Italian Trio with Riccardo Fioravanti and Stefano Bagnoli lépett fel. Kedden a Roadkill Cafe, és a Jamal Thomas Band. Szerdán a Pawel Kaczmarczky Audiofeeling Trio & Mr Krime. Csütörtökön a Pribojszki Mátyás Band, Little G Weevil, és Raphael Wressnig & The Soul Gift Band. Pénteken pedig az Agostino Di Giorgio Organ Triot-ot láthattuk. A táborhoz társuló egy héten át tartó programok fellépőit a Weöres Sándor Színházban, Szombathely főterén és a Zsinagóga Udvarban tekinthette meg a nézőközönség.

A fotókat Rozner Anita készítette.