Az angol énekesnő, dalszövegíró és zeneszerző: ő Birdy. Mindössze 12 éves volt, amikor saját számával megnyerte az Open Mic UK tehetségkutató versenyt. 15 évesen Birdy címmel megjelent az első albuma, amin egy saját szám és olyan feldolgozások voltak, mint például a Skinny Love a Bone Ivertől vagy a Shelter a The xx együttestől. A felvétel azóta több országban is platina és aranylemez lett.

Két évre rá, 2013-ban jelent meg a második lemeze, a Fire Whitin, 2016-ban pedig a harmadik, Beautiful Lies címmel. Többek között olyan filmekhez és rajzfilmekhez is írt dalokat, mint Az éhezők viadala, Csillagainkban a hiba vagy a Mumford & Sons zenekarral közösen a Merida, a bátor.

Birdy zenéje indie pop, indie folk kategóriába sorolható, jellemzőek rá az inkább lassabb, melankolikusabb, instrumentális, leginkább zongora alapú dalok, melyek remekül illenek az énekesnő gyönyörű hangjához. A Beautiful Lies album 14 számot tartalmaz, melyek már mind Birdy saját szerzeményei. Birdy úgy nyilatkozott a lemezről, hogy a három közül erre a legbüszkébb, mert az elkészítésekor először tudta, hogy pontosan mit akar, felnőtt, megismerte önmagát, és őszintén, szívből tudta megírni a dalokat, ami meg is mutatkozik az elkészült anyagon.

A dalok a felnőtté válással járó változások elfogadásának nehézségeiről szólnak, a hazugságokról, amikkel magunkat áltatjuk, olyan témákat körbejárva, melyek minden kamaszban és fiatal felnőttben felmerülnek, mint például önmagunk elfogadása és félelem nélküli felvállalása, félelem az ismeretlentől, a jövőtől, a magánytól, elvágyódásról, bizalomról, szerelemről, csalódásról, elengedésről. Néhány téma a unalomig ismétlődőnek tűnhet, de ahogy Birdy ragadja meg őket, az egyáltalán nem unalmas, nem klisés. Hatalmas érzelmeket mozgat mind a szövegeiben, mind a zenében és az énekben, ami igazán magával ragadóvá és különlegessé teszi a számokat. A Beautiful Lies hangzásában és a szövegeket tekintve is egy nagyon érett, átgondolt és erőteljes album, amin látszik, hogy az énekesnő tényleg megtalálta a saját hangját, a végeredmény pedig gyönyörű lett.

A Beautiful Lies egy majdnem egy órás, magával ragadó érzelmi hullámvasút, ahol az angyali énekhang és a lágy dallamok hol megmelengetik, hol összefacsarják a szívünket, de közben minden percét élvezzük, és egy kicsit félünk is beismerni, hogy mi mennyi dologban hazudunk magunknak, miközben próbálunk szembenézni a felnőtté válással.

Kiemelt kép: officialbirdy.com