Két óra hosszú Random Trip zenefolyammal és interaktív utcabállal emlékeztek július 9-én, a hat éve elhunyt Fábián Julira a Budapest Parkban. A Szepesi Mátyás vezette Fábián Juli Emlékalapítvány kiemelt projektje volt a koncert – a 2019-es Like a child című, Lévai Balázs rendezte dokumentumfilm és a Földrevaló című all stars emlékdal után ismét nagyszabású alkotással sikerült tisztelegni az énekesnő előtt.  

Hogy mit jelent a magyar zenei közeg számára az énekesnő 6 évvel a halála után, arról nagyon szép képet festett az esemény. Mosolygós, megható ünnepe volt a koncert és az azt megelőző utcabáli hangulat mindennek, amit Fábián Juli tehetségével, jelenségével megtestesített. A színpadon a Random Trip szervezésében számos vendégzenész és előadó mozdult együtt a közönséggel. Az örökség felidézéséhez kétségkívül ezt a nem hétköznapi felállást kellett segítségül hívni: Juli a Random Trip formációjának kultikus szereplője volt, improvizatív készségével, végtelen inspirációjával és lendületével sokat adott hozzá a Delov Jávor vezette zenei társulathoz. Az este Juli karrierjében fontos szerepet betöltő művészek jelentek meg a színpadon, úgy mint Sena, Szepesi Mátyás, Tóth Vera, MC Kemon, illetve az említett zenei vezető, Delov Jávor. Mellettük olyan előadók hangolódtak rá nagyszerűen az emlékkoncertre, mint Zentai Márk, Saiid, vagy Péterfy Lili.

Delov Jávor / Fotó: Rosta Márk

A hangulat Fábián Juli hangulata volt: háborítatlan természetesség, derült játékosság, magától értetődő tehetség, tiszta szívű, vidám spiritualitás. Így engedték át magukon a zenét a színpadon, így mozdult a közönség, ez az atmoszféra uralta a Parkot. Ezt a jellegzetes zenei-kulturális élményt, amit elsősorban a sziporkázó énekesnő testesített meg, nagy kár lenne veszni hagyni. Szerencsére, mint a koncerten kiderült, vannak egypáran, akik ezen a nyomvonalon haladtak tovább, akik értették, értik a Juli féle érzésvilágot és hasonló értékekből, élményekből töltekeznek, alkotnak, zenélnek, mint az ünnepelt énekes-dalszerző. Közös, csaknem két órás zenei elszállásuk ugyancsak fontos üzenetet közvetít felénk egyenesen Julitól: nem konkurenciahelyzetnek kell felfogni a zenét, sokkal inkább közösségnek, találkozásnak, gyermeki miliőnek.

MC Kemon / Fotó: Rosta Márk

Fábián Juli énekes-jazz tanszakon végzett Budapesten, zeneakadémiai tudását sajátos előadóművészetével teljesítette ki. A 2000-es évek jazz és popzenei közegét bejárva kereste útját, és tette le védjegyét olyan zenei projektekben, mint a Barabás Lőrinc Eklektric, vagy az Erik Sumo Band. A saját formációinak sikere a Jazz Riff Band, majd a Zoohacker féle koprodukció nyomán valósult meg. Utóbbi popularitása pályájának csúcsát hozta el, nemzetközi elismertséget, illetve olyan dalok megszületését, mint a Jazz & Wine, vagy a Girly. A Random Trip mellett vendégeskedett többek között a Ladánybene, a Kerekes band, a Budapest Jazz Orchestra projektjeinél is. Kétségbevonhatatlan zenei klasszisa és zsenialitása valamennyi közreműködése során kiütközött, művészete az érett akadémiai alapú popzene iskolapéldája, a magyar könnyűzene meghatározó szereplője. 37 évesen halt meg.

Kiemelt kép: Rosta Márk