Idén decemberben ünnepli 25. születésnapját az Óbudai Danubia Zenekar, akik a sajtótájékoztató előtt betekintést engedtek próbájukba. Fürkészve a zenészek tekintetét, mindenki maximális koncentrációval volt jelen, ami a magával ragadó muzsikán is hallható volt.

Az elmúlt három hónapban két nívósabb díjat is elnyertek, amelyek közül az egyik a Magyar Örökség Díja, a másik pedig az Érték és Minőség Nagydíj. Egy ilyen termékeny nyár után izgalmasnak ígérkező évaddal készül a zenekar, hiszen tematikusság jellemezi őket. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a koncertek csupán számokat kapnak címül, amely valamilyen formában kötődik a koncerthez, „hiszen a számok bűvöletében telik ez az évad” mondta Hámori Máté, a zenekar művészeti vezetője. A titokzatosság kedvéért a számokon túl egy rövid leírás is tartozik az eseményekhez, amelyek egy híres regényből-monológból kerülnek ki. Ezen leírások szerzői szintén a titkok homályába húzódnak, és a közönségnek kell kitalálni, ki a szerző és hogyan vonható párhuzamba az előadással. Ezek tükrében bátran kijelenthető, hogy egy roppant kreatív évadnak néz elébe a zenekar.

Az első alakalom rögtön szeptember 20-án tekinthető meg, ahol a reflektorfényben Lutoslawski és Bartók lesz. A további alkalmakkor hallható lesz John Cage, Ellington, Liszt és Rautavaara is. Fontos törekvésnek tartják, amely az egész évadra igaz, hogy minden koncerten lesz egy világhírű mű annak érdekében, hogy a közönség kapjon olyan tételt, amelyet jól ismer, de elhangzanak kevésbé ismert darabok is, hogy bővítsék a nézők élményeit és ismereteit.

Az őszi szekció negyedik előadásának különlegessége, hogy a zenekar egy régi tagja,  Szentpáli Roland komponálja majd a darabot, aki a zeneszerzés mellett 58 hangszert tud megszólaltatni, ami egyedülálló az országban. Ahogyan Hámori Máté jellemezte: „ő egy intézmény”. Emellett közreműködik az ország egyik legfoglalkoztatottabb zongoraművésze, Balogh József is.

Szentpáli Roland (Forrás: Szabolcsihír.hu)

A különlegességeknél kötelező megemlíteni, hogy Zenegyűlölő szimfonikus zenei stand-up koncerttel is készül az Óbudai Danubia, ahol Janklovics Péter társul a produkcióhoz. Mit utálunk egy koncerten? Miért nem járnak a fiatalok komoly zenei koncertekre? ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszegetnek közel másfél órában, zenés kísérettel.

A születésnapi koncertről, amelyet december 30-án tartanak ,Ács Péter, a zenekar ügyvezetője beszélt. Az este folyamán a jelenlegi és a korábbi művészeti vezetők is együtt ünnepelnek majd a színpadon. Ennek kapcsán hatásosan összefoglalta Hámori Máté, hogy miért jó a fiatalosság a zenekarban:


Én annak örülök, hogy ez még mindig egy nagyon fiatal zenekar annak dacára, hogy 25 éves!


Ez azért érhető el ennyi idő után is, mert mernek kreatívok, merészek és érdekesek lenni. A zenekar zeneakadémiai koncertjeit online az index.hu, BMC-s koncertjeit pedig a Fidelio.hu streameli.

A részletes évadfüzet itt érhető el.

Kiemelt kép: odz.hu