A 2013-ban alakult magyar budapesti garázsrock zenekar évről évre színvonalasabb anyagokat jelentet meg.  Ezek közül is kiemelkedik az új albumuk, a Chaka Chaka, amely  talán a legösszetettebb hangzást nyújtja mind közül. Természetesen az album minőségéhez nagyban hozzájárult az új zenekartag, Tonyó is.

A Dope Calypso üde színfolt a budapesti klubszíntéren. A harmincasokból álló társaság úgy hozza a laza, látszólag komolytalan szörfpunk/garázsrock vonalat, hogy ennek ellenére minden anyagukból sugárzik a kreativitás és a minőség. Az új albumuk, a Chaka Chaka promóvideója szintén a zenekartól megszokott hangulatot és atmoszférát jeleníti meg. Bár hangzásukra számtalan címke ráilleszthető, a zenekar úgy jellemzi saját stílusát, “mintha a Buzzcoks játszana Pixies-t”. A banda filmjéért ezúttal is Jakab Péter és Kósa Péter felelt.

A Sarkadi Miklósból, Kelemen Lászlóból és Szabó Áron “Vasalóból” álló trió 2014 óta szakadatlanul koncertezik, emellett minden évben kiadnak egy új albumot is. A kritikusok imádják őket, eddig minden lemezük szerepelt a Stenk legjobb magyar albumokat bemutató éves listáján, valamint 2015-ös Boys from Heaven című dalukkal megnyerték az Index neves zsűritagok által fémjelzett dalversenyét, a Számot.

forrás: bandcamp.com

A banda legjobb időszaka talán a Mau Mau című albumuk megjelenésére tehető. Olyan jelentős helyszíneken léptek fel, mint például a Budapest Park vagy az A38 hajó. A rákövetkező év szintén mozgalmas időszak volt a zenekar életében, hiszen európai turnéra indultak, valamint részt vettek a Nagy-Szín-Pad versenyen is.

Az utóbbi időben a zenekar szerves tagja lett a turnékon Szabó Tamás “Tonyó”, aki a korábban sikeresnek ígérkező Moog zenekarból lehet ismerős többeknek.  Az új album hangzásában nagy változásokat hozott az ő jelenléte. Jellegzetes orgona orgazmusai felváltják a Mau Mau szörfpunkos, gitáron játszott basszusfutamait. Ezek az új dalok nem ritkán a hatvanas évekre, az Animals vagy a Doors hangzására emlékeztetnek. (Rama Lama Ding Ding Dong, Hyper Hyper), emellett szinte minden dalban prominens szerepet játszanak a billentyűsök is, amelyek korábban más formában jelentek meg.

forrás: bandcamp.com

Mint minden DC album, a Chaka Chaka is egy spirituális ódával kezdődik (Jesus Loves You), amely még az eddigieknél  is erőteljesebbnek hat. Az új lemezük – a korábbiakhoz hasonlóan – nem éri el a fél órát, csupán a  Burundi és a Dance Floor Revolution lépi át a 3 percet. Így azonban lehetőség nyílik arra, hogy a tizenkét dal a  Golden Slumber’ll Kiss Your Blue Eyes, a Time For Everything és a  Rama Lama Ding Ding Dong hármasára kiteljesedjen, hogy aztán a szörfhimnusznak ígérkező  Rowdyruff Boys-szal záruljon.  A zárószámban benne van minden, ami Dope Calypso: egy perc lazaság menő gitártémákkal és kolomppal, mindez kiegészülve Sarkadi Miki meglehetősen egyedi angol kiejtésével.

Minden Dope Calypso album kicsit más, mint az előző, éppen ezért várjuk őket annyira. A Chaka Chaka esetében az újítást Tonyó és az orgona hozta, ám a lazaság, a vicces szövegek, valamint a hangzatos gitár- és dobtémák ezúttal is megmaradtak. Az új lemezt ismét Bresciában vették fel öt nap alatt, így nyújtanak a srácok az eddigi négy albummal immár közel kétórányi tömény szórakozást.

Az albumot december elsején fogják bemutatni a Kuplungban a Gustave Tigerrel.

Dope Calypso – Chaka Chaka (megjelenés: 2017. november 17.)

01 Jesus Loves You
02 Bastardo
03 Left Mother And The Nest
04 Burundi Dance Floor Revolution
05 Lord Send a Limousine For My Soul
06 Party People
07 Golden Slumber’ll Kiss Your Blue Eyes
08 Time For Everything
09 Rama Lama Ding Ding Dong
10 Hyper Hyper
11 Malena
12 Rowdyruff Boys