A híres zenész, Bob Dylan tegnap töltötte be 76. életévét. A folk-rock, country és rock zenész 1941. május 24-én született Minnesotában. Élete során számos díjat zsebelt be, köztük Oscart, Golden Globe-ot, 13 Grammy-díjat és legutóbb tavaly, 2016-ban Nobel-díjat. Ezzel ő lett a világon az első zenész, aki irodalmi Nobel-díjat kapott.

Bob Dylan 50 éve a popzene egyik legnagyobb, legmeghatározóbb ikonja. A politika, filozófia és irodalom ihlette dalai már-már legendássá váltak. Kitágította és magáévá tette a zenei stílusokat, emellett nem csak dalokat szerzett és írt, hanem színész, önéletrajzíró, zenei producer, filmrendező, forgatókönyvíró volt, ráadásul festett is.

Forrás: pinterest.com

Még pályafutása elején sodródott bele a polgárjogi harcokba és mozgalmakba. Olyan eseményeken vett részt és lépett fel, mint például a washingtoni szabadtéri tüntetés, ahol Martin Luther King elmondta a „Van egy álmom” kezdetű, híres beszédét. Dalaiban is megjelentek a politikai szálak, igaz, nagyon kifinomultan és gúnyosan. A szürrealista zenész dalaiban érzékletesen festette le a körülötte lévő társadalmat.

 

pinterest.com

Mégis, ha Bob Dylan neve felcsendül, rögtön humora és szerelmes számai jutnak eszünkbe. Könnyed fülbemászó dalai elragadóan tudnak hatni. Nem hiába a sok elismerés, és a töretlen népszerűség.