Az AWS dala a Viszlát nyár nyerte meg A Dal 2018-at, így ők képviselhetik hazánkat a lisszaboni Eurovíziós Dalfesztiválon május 8. és 12. között.

A 2006 nyarán alakult AWS már három nagylemezt és két kislemezt adott ki. Megjárták a hazai fesztiválok színpadait és számos klubban is zenéltek, de külföldi turnékra is elindultak.  2011-es évben MTV Brand:New az év felfedezettje győztese, valamint az International Live Awards döntőjének különdíjasa lett. A rock, metál rajongók körében nem számított ismeretlen bandának, turnéztak  Subscribe, Blind Myself és a Road zenekarok társaságában. Korábban a Petőfi Rádió Akusztik című műsorában is megmutatták hogyan szól a metál, rock zene visszafogottabban, lágyabb hangzásvilággal. 2017 decemberében bejelentették, hogy “Viszlát nyár” dalukat beválogatták Duna televízió itthoni Eurovíziós műsorába, A Dal 2018-ba. Mindkétszer első helyen végeztek a nézők és a zsűri szavazatai alapján. A döntő döntőjébe Dánielfy Gergely (Azt mondtad), Király Viktor (Budapest Girl), a yesyes (I let you run away) és az AWS (Viszlát nyár) jutott, és úgy tűnik az AWS nyerte meg legjobban a nézők “szívét”, ők tudták legjobban rajongótáborukat aktivizálni.

Sokakat meglepő sikerüknek az egyik mozgatórúgója lehetett, hogy meglepték a nézőket, Magyarország  alapvetően a popdalokra rendezkedett be, ha Eurovíziós dalfesztiválról volt szó. 1994 óta veszünk részt a dalfesztiválon, első évben Bayer Friderika egyből az ország eddigi legjobb helyezését érte el Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával. Érdekesség, hogy Charlie (A holnap már nem lesz szomorú) szállította eddig a legrosszabbat, 25 indulóból 23-adiként végzett. Azóta sokan, sokféle dallal megfordultak, de ennyire a poptól, a könnyed hangoktól elrugaszkodó produkció, zenekar nem indult. Idén május 8. és 12. között Lisszabonban az AWS képviseli az országot, a dalfesztivál mostani szlogenje: All Aboard!, amit magyarra úgy lehet fordítani, hogy Mindenki a fedélzetre! vagy Beszállás!. Olyan zenekar nem lesz, aki mindenkinek a szívébe belopja magát, minden zenei ízlésnek megfelel. Az AWS nyert és pont, igazából ennyi a történet (bár ahhoz képest, hogy sokakat nem érdekel az Euróvízió, felbolydult az internet, ismét).

Nem új keletű dolog metál bandát indítani, 2006-ban Finnország robbantott nagyot a Lordi (Hard Rock Hallelujah) indításával, nem csupán részt vettek, hanem meg is nyerték a Dalfesztivált. Hangzásban hoztak jócskán újdonságot, de a színpadi produkciójukat is a mai napig emlegetni szokták, jelmezben, szörnyeknek öltözve léptek a színpadra.

Hogy mit hoz majd az AWS, ahogy mondani szokták, a jövő zenéje, de hadd idézzek egy kommentelőt: “Végre nem egy nyálas dal… úgy is mondhatnám, hogy “Viszlát nyál!”

 

Kiemelt kép: www.rockstation.blog.hu