A fesztivál második napjára a szervezők napsütést és jó időt rendeltek a remek hangulat mellé. Nem is kellett több, hogy a jubileumi Rába-parti fesztivál gőzerővel dübörögjön tovább az első napi telt házas siker után. 

Az első nap hajnalig tartó bulija után a fesztiválozók a kempingben álmosan és fáradtan ébredtek. Ilyenkor egy dolog segíthet: egy kávé, vagy egy gyógyító sör, esetleg egymás után a kettő. Így vagy úgy, de mindenki a maga módján készült és töltődött fel a második napra, hiszen az elsővel magasra tették a partymércét, melyet minden nap meg kell ugrani.

Amíg ők pihentek, néhányan már a fesztivál területén voltak, hiszen idén is lehetőséget kapnak feltörekvő zenekarok, hogy a délutáni idősávban belopják magukat az emberek szívébe és megmutassák, hogy milyen fából faragták őket. Az első ilyen zenekar az Új Nemzedék volt, nem sokkal egy óra után a húrok közé is csaptak. Zenéjük, ami a klasszikus rockzenét képviselte, energiával töltötte meg a levegőt, mindenki új erőt kapott az estéhez. Őket a Görbe Bögre követte, majd a délutáni, ingyenes koncertsorozatot a Galeri zárta. Koncertek közben pedig – hogy véletlenül se unatkozzon senki – a szervezők különböző játékokat szerveztek a fesztiválozóknak, ahol a győztesek értékes jutalmakat szerezhettek.

Nem sokkal hat óra előtt megkezdődött a második nap nagyszínpadi programja. Elsőként az Einstand vette birtokába a pódiumot, hogy zenéjükkel hírül vigyék: elkezdődött a mai nap. Ekkor még nem tolongtak az emberek, de lassan-lassan már csoportokba verődve kitöltötték a fesztivál területét. A zenekar leginkább a dalokat átkötő monológokkal hívta fel magára sokak figyelmét, amellyel a zene mondanivalójára, történetére utaltak. 

Utánuk egy kis átszerelés következett a nagyszínpadon, ezért a másik porondon Takács Vilkó szórakoztatta a fesztiválozókat egyszálgitáros produkciójával. Amint az Intim Torna Illegál felkészült, indult is az ő nagy koncertjük. Ekkora már szép számmal érkeztek a bulizni vágyók, ezt pedig a zenekar gyönyörűen ki is használta, ugyanis az energikus, pörgős előadás mellé bevonták a közönséget az éneklésbe. Miután a zenekar végzett, ismét Takács Vilkó állt színpadra, de nem egyedül. Ugyanis egy kisebb meglepetésre, egy dal erejéig Beck Zoltán, a 30Y frontembere is megjelent mellette, így egy eddig soha nem látott felállásban, két gitárral Zoli és Vilkó szórakoztatta a vendégeket. 

A nagyszínpadon ezalatt javában folyt a készülődés, hangolt a Kiscsillag. Ha alternatív zene, akkor sok embernek Lovasi András jut eszébe először, nem csoda hát, hogy kezdésre a színpad előtti tér teljesen megtelt rajongókkal. Mielőtt a zenekar a húrok közé csapott volna, Körmend polgármestere, Bebes István köszöntötte a fesztivál résztvevőit. A kicsit több, mint egy órás koncert ideje alatt pedig csak többen lettek, hiszen a zenekar remek formában volt.

A szokottnál is nagyobb tömeg volt a kisszínpad előtt, amikor az Ed Philips and the Memphis Patrol zenélni kezdett. Nagyon sokan szeretik a stílust, amit képvisel a zenekar, sőt, olyan is van, aki csak emiatt érkezik a fesztiválra. Itt bizony egy másodperc sem kellett, hogy a színpad előtere táncra perdüljön.

Fotó: Bánhelyi Judit Léna

Talán nem túlzás azt mondani, hogy az este legjobban várt koncertje a 30Y volt, ahol mindenki, aki ide látogatott, jelen volt. Eltűntek az emberek a bódék elől, a sátorból, mindenki a koncertre sietett. Ezt pedig Beck Zoliék magas minőségű zenével hálálták meg. Kérdésünkre a koncert után Beck László (Zaza) és Sárközy Zoltán (Papa) áradoztak nekünk arról, miért szeretik annyira az Alterábát. Elmondták, hogy a fesztivál főszervezőjét, Hegét gyerekkorukból ismerik, ezért már egyből úgy érezték, hazajárnak a Rába-partra, azóta is mindig ezekkel az érzésekkel indulnak ide. Ahogy Zaza is elmondta: “A többi fesztivállal szemben itt nincsen semmi mű, minden annyira őszinte, tényleg olyan mint egy nagy házibuli, ezért szeretjük annyira.”

Míg Ed Philipsék lefoglalták a közönséget, az est utolsó koncertje következett a nagyszínpadon: Kaukázus. Bár a közönség kissé megfáradt a nap végére, rengeteg ember maradt így is a színpad előtt és énekelte végig a dalokat a bandával.

Ezután persze hajnalig zajlott a buli, a kisszínpadon Golyó nyomta tovább a slágereket.

Herczeg Orsolya galériája

Horváth Dániel galériája

Bánhelyi Judit Léna galériája

Kiemelt kép: Herczeg Orsolya