A Hónap Hangjai cikksorozatban az aktuális hónap elsősorban magyar nyelvű zenei terméséből készülünk nektek gondos válogatással. Az 5+1-es felállásban öt magyar és egy angolul megszólaló hazai könnyűzenei alkotást ajánlunk figyelmetekbe.

Platon Karataev – Partért Kiáltó

siet, ki gyorsabb az erdőnél
de te maradj, ha idáig eljöttél

Magyarország első számú űrzenekara magyar nyelvű dalában másról nem is énekelhetne, minthogy: siet, ki gyorsabb az erdőnél. A csapat megmagyarázhatatlan dallamai és gitártémái félelmetesen súlyosak és felemelőek, teljesen új dimenziókat tudnak nyitni – pláne, ha a hallgatónak rááll a lelki füle is.

Interurban – Kelj fel

kelj fel, kelj fel kisangyalom, ha lehet
gyenge két karommal által ölellek

A Kelj fel című dalban egy klasszikus népdal téma aktualizálódik, adaptálódik az Interurban-alkotók sajátos zenei stílusához, a drum and bass jellegű elektronikához, és a magával ragadóan dalolászó énekeshölgy hanglejtéséhez. Nagyon izgalmas a végeredmény.

GrandCanada – Blitz

az arcom csak háttér, lehetne másé
kint van fény, lett tér, ma már
az arcom csak háttér

A GranCanadához dukáló, nem feltétlen koherens szövegvilág ezúttal a blitzelés témakörét járja körül, nagyon finom, letisztult, intelligens zeneiséggel és hangzással, mellette érdekes dalszerkezettel. Az egészben van egy különös ambivalencia: az egymásnak ellentmondó, ügyesen összemosott stílusjegyekkel, dallamokkal és sorokkal különleges fúziót alkot a csapat.

Kaukázus – Ez a Te Magyarországod

Kijáró szebb holnapok, leomló homlokzatok
Illata a szabadságnak, íze nincs ilyenje másnak

A tavalyi Dal győzteseinek augusztus huszadika alkalmából íródott magyarországos dala egyszerre szórakoztató és komoly prozódia: frappáns, részletgazdag – ahogy a felettébb szövegcentrikus Kaukázusnál ez elvárás. A hangszerelés pedig kifejezetten piackompatibilisnek mondható, de a különleges alkalomnak ezzel semmiféle problémája nincsen.

AWS – Emlékszem

Emlékszem önmagamra, amikor még érintetlen szép volt

Hátborzongatóan szép történetet mesél el az új AWS dal, ami egyike a még Örs által felénekelt, de ezidáig ki nem adott nótáknak. A szövegen elidőzve nehéz nem vátesz szerepet tulajdonítani az idén februárban elhunyt énekesnek, a klip látványától (road movie) pedig nehéz nem könnyezésig hatódni.

Sasa Lele – The Only Thing I Like About This Place

The only thing I like about this place is I get to stare at your pretty face
All the other people really above me

Ilyen egy dögös fiúzenekar, akik jobban szeretnek zenélni, mint azon agyalni, hogy mégis milyen zenét kéne csinálni a világmegváltáshoz. Nincs nagy megfejtés, csak kifinomult stílusérzék, elmés apróságok, és a mára humorosan ható klasszikus music videó.

Kiemelt kép: AWS – Emlékszem [Hivatalos videó]