A Hónap Hangjai cikksorozaton belül az aktuális hónap elsősorban magyar nyelvű zenei terméséből készülünk nektek gondos válogatással. Az 5+1-es felállásban öt magyar és egy kivételes, angolul megszólaló hazai könnyűzenei alkotást ajánlunk figyelmetekbe.

Góbé – Én is voltam

Én is voltam valamikor valaki, 
Én is tudtam a lányoknak hazudni, 
Ha még egyszer ráadom a fejemet, 
Hazudok én a nőknek még eleget. 

A népzenei hagyományok egyedülálló, korszerű megközelítése. Egy bohókás, játékos hagyjuk-ne hagyjuk, fiú-lány témakör, mulattatóan-szórakozottan persze, ahogy a műfajban az ilyenekről szokás énekelni. Egy kalotaszegi népdal vázára van felfűzve a nóta, autentikus hangszereléssel és olyan külcsínekkel, mint a rapszerű szövegbeépítés. Jól összerakott dal.

Magidom – Üres Karácsony

A távolság közöttünk csillagászati,
De én így se tudlak téged elfelejteni. 

A kellemes szövegfolyam nem szorul be a karácsonyozás szűkös keretei közé, az atmoszféra megkapó, felszabadítóan hat bármikor, hiába az elmaradt havazás és a szorongató magány.

Pátkai Rozina – Biciklis dal

Ebbe a fényes sötétbe most nevessünk bele,
Egymásba is egy kicsit szeressünk bele.
Vigyük át a szerelmet a városon…

Ma biciklivel megyek haza.

Jó érzékkel megírt sorok, egyszerű lebegéssel, frappáns impressziókkal – kimért versmondás minimál modern alapra. Tétova álomszerű pillantások, vágyak, szentimentális képzelődések hazabiciklizéskor.

Magashegyi Underground – Beszélek

Hogy tudnál másképp visszajönni onnan? 
A múltba nem lehet visszamászni. 
Belép az álmomba a kezemet újra fogni, 
Aki ébren felállt és elengedte. 

A decemberi Magashegyi lemezen fellelhető Beszélek című dal legalább olyan kitűnő és ámulatba ejtő alkotás, mint a korábbi Beck Zoli – Bocskor Bíborka kollaborációk eredményei. A bravúrosan feldolgozott vers Tóth Krisztina költőtől származik.

Ajsa Luna – Legszebb Lány

Éjjel, mikor elalszom, figyelnek a csillagok, 
Érzem, ahogy rám néznek, minden félét beszélnek

Bájos art-pop aesthetic nóta – teljesen új élmény magyarul. Hajthatatlan tapadós ütemre bukdácsoló dal. Nem könnyű végig rajta maradni, de gyönyörű a végeredmény. A népies boszorkányos szépség másvilági elátkozottsága frappánsan megírt szövegbe ágyazva, az éneklés elragadóan eredeti, a dal tűpontosan adja vissza belső tartalmát. Nagyszerű alkotás.

Run Over Dogs – Wish You Were Gone

Sometimes I wish I’d lost
All the way accross
To where I get myself some rest
And I’ll hold you close

Sejtelmes, titokzatos csendesség, mintha valami történne valahol mélyen. Persze nem történik semmi, mégis bízunk a változásban, vagy legalábbis igyekszünk hinni benne. Nagyszerű dal bizakodáshoz.

Kiemelt kép: Run Over Dogs – Wish You Were Gone official videoklip

Újdonságok a magyar könnyűzene palettájáról – A Hónap Hangjai, 2020. október-november