Idén az Agora Sportházban rendezték meg a Jam Music Öröm a Zene Tehetségkutató megyei elődöntőjét. A sorozat összesen huszonöt helyszínen zajlik majd. 

Kakaskukorékolásra ébredt az a zenész, aki rajt volt a szombati tehetségkutató listáján, ugyanis már kora reggeltől tartott a hangbeállás. Az Agora nagy-színpadán profi fény- és hangtechnika mellett tartották meg az idei rendezvényt. Kicsit tartottunk a februári szúrós hideg és a hirtelen hatalmasnak tűnő tér kombinációjától. Az ember ilyenkor kuckózni akar, nem egy légkondicionált teremben, kora délutántól ismeretlen zenét befogadni. Szerencsére jóslatunk megdőlt. A kora délutáni visszhangot lassan megszüntette a beáramló tömeg.

Elsőként Harangozó Marcell csapata lépett a világot jelentő deszkákra – hosszú instrumentális előadásukban remek zenészekre akadhattunk. Ahogy sok más produkcióban is. A tavalyi díjazott Paukovics Gergely  (Eticatt) például megmutatta hogyan kell keresztbe tett kézzel szólózni: többen azt hiszem azóta is keresik elveszített fejeik. Györei Józsefen, a Tuan Limited dobosán pedig talán semmi sem foghat ki: kezében eggyel kevesebb ideggel, a doboknál pedig eggyel kevesebb ütővel is nagyszerűen szerepelt.  A zsűri ezt is díjazta: mármint a kiemelkedő zenészeket, méghozzá a tavaly alapított Újfalusi Gábor Kiemelkedő Zenei Tehetségért díjjal. Kecskés Tamás, a Smoking Frog dobosa örvendhetett ennek. Igen, ettől a naptól kezdve a dobos is zenész.

Nagyon sok stílus megmutatta magát egy napon belül – nem unatkoztunk. Hallhattunk reggaet a Canis Cara jóvoltából, érces rock’n’rollt a Smoking Frogtól, bolgár népdalokat rém rosszul az Eticattől (definiálhatatlanul is felrobbantotta a színpadot a zenéjük, mindegy hogyan kategorizáljuk).

A zsűri, melyet Andrásik Remo, Márkus Tibor és Prieger Szabolcs alkotott, négy szempont alapján értékelt: hangszeres tudás, szöveg, egyediség és színpadi összkép. Közhely, hogy a zsűrinek nem volt könnyű dolga: sosincs az. Viszont a pontok alapján a dobogó alakulása pusztán matematika: senkinek se vegye el a kedvét a végeredmény, mondta Andrásik Remo, hiszen ez a nap nem pusztán a versengés miatt jött létre, hanem azért is, hogy szorosabb kapcsolat alakulhasson ki zenekarok között. Magyarország a zenei analfabetizmus országa – folytatta a főszervező, így szükség van feltörekvő zenekarokra és jó zenészekre is.

Különdíjak, fellépési lehetőségek:

A Büki Gyógy-Bor Napok Gasztrofesztivál Fürdő Színpadán a Kedveskovács zenekar léphet fel. A Végállomás Klubban Harangozó Marcell zenélhet majd. Egyedi díjat is felajánlott a Végállomás: egy teljes technikai felszereléssel lebonyolított hat órás próbalehetőséget kapott két zenekar is: a Púder és a The River. Az idei kétnapos Szentivánéji Vigasságokon felléphet majd az Eticatt és a Púder zenekar. Az első három helyezettet pedig ingyen nevezési lehetőséggel és teljes ellátással várják az egri Utcazenészek Versenyén.

Dobogó:

I. Gargantua
II. Smoking Frog
III. Kedveskovács

Az f21.hu minden résztvevőnek és helyezettnek gratulál és további sikereket kíván!

A galéria a szerző munkája.