Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a könyvek minisorozatokban történő feldolgozása, mint pl. az Amazon-féle Az ember a Fellegvárban Philip K. Dick regénye alapján. Valami hasonlóval készül  a Hulu is, azaz Stephen King 11/22/63 című regényét viszi vászonra egy 8 részes minisorozat keretében. Reméljük, hogy nem fullad érdektelenségbe, mint a fent említett Amazon sorozat, amit én az ötödik részig tudtam nézni, és utána már semmi sem késztetett a folytatásra. De nézzük, miből lesz a cserebogár, azaz beszéljünk egy kicsit a könyvről és a történetről.

A regény főszereplője Jake Epping, egy kisvárosi angoltanár, aki nemrég vált el a feleségétől, és úgy érzi, hogy az élete már fabatkát sem ér, pedig még csak most töltötte be a harmincat. Hogy egy kis mellékest szerezzen, elvállalja a felnőttképzésen történő tanítást is, ami az egyik legunalmasabb munka. Szinte minden nap betér Al bisztrójába, amit a tanítványai és a munkatársai is nagy ívben kerülnek, így nyugodtan tudja elfogyasztani kétes eredetű Fatburgerjét.

stephenking-11-22-63.jpg

Egyik nap azonban zárva találja a bisztrót, miközben összefut Allel, a tulajjal, aki mintha éveket öregedett volna az előző nap óta, és mintha az egészségi állapota is hagyna némi kívánnivalót maga után. Al elárulja, hogy nem a szeme káprázik, és valóban baj van, de ahhoz, hogy megértse mi történt az elmúlt 24 óra alatt, egy titkot kell megosztania Jake-kel. Al elmondja, hogy egy számára is érthetetlen jelenséggel van dolga, ami nem más, mint egy időkapu, azaz anomália a tér és idő szerkezetén, ami Al bisztrójának raktárából nyílik és ennek a „járatnak” a másik oldalán 1958-van.

Jake eléggé szkeptikusan hallgatja Al elbeszélését, és már azon morfondírozik, hogy lehet szegény barátja agyára mentek a gyógyszerek, azonban hajtja a kíváncsiság és csak benéz a raktárba, ahol legnagyobb megdöbbenésére valóban egy láthatatlan átjáró fogadja, ami 2011-ből 1958-ba vezet. Miután terepszemlét tart, elhalad a Sárga Kártyás Ember mellett, aki mintha érzékelné ezt az anomáliát. Visszatértekor Al megkéri, hogy vigye véghez a küldetést, ami neki nem sikerült a tüdőrák miatt, azaz menjen vissza a múltba és akadályozza meg Kennedy elnök lelövését. Ám van egy kis hátulütője is a dolognak, mégpedig hogy az átjáró 1958 szeptemberébe vezet, a merényletet pedig csak 1963. november 22-én követik el. Tehát öt évig kellene a múltban élnie ahhoz Jake-nek, hogy megakadályozhassa az elnök lelövését. Ha sikerrel jár, akkor viszont nem használhatja többet az „időkaput”, hiszen minden egyes átlépés a múltba, törli az addigiakat.

Folytatás