Csalódtál már barátokban, szerelemben, munkahelyben vagy esetleg családban? Tudnod kell, hogy ez talán jobban erősít majd mint tönkretesz. Csak hozzáállás kérdése, hiszen az élet nem dobostorta szivárvánnyal a tetején, de így teljes…

Az internet manapság hemzseg a motiváló posztoktól, videóktól, képektől. Tulajdonképpen minden formában tele van vele a világháló, ha úgy érzed, hogy szerencsétlen vagy a munkában, edzésben, tanulásban és a szerelmi életed sem rózsás, bármikor megtöltheted a csalódott kis szívedet a motiváló anyagok tömkelegével. Mindenki tudja, ha valaki epikus zenét tesz egy videó alá, megfűszerezi fekete-fehér szűrővel és egy kis slow motion-nel az a videó egyből motivációs videóvá válik.

Valóban ez a leghatékonyabb módszer a fejlődéshez vagy ahhoz, hogy lendületet nyerj abban, amit csinálsz? Szerintem nincs is fontosabb mozgatórugója az életnek, mint a csalódások, bukások vagy szép kifejezéssel a pofára esések. Egy ember, aki soha nem élt át semmi rosszat, teljes boldogságban éli mindennapjait, a lehető legsebezhetőbb. Magas lóról fájdalmas megkínálni a földet az arcunkkal. Rossz dolog ez? Nem! Különösen a tízes- és húszas éveiben járó embereknek van mérhetetlen szüksége a csalódásokra az élet minden terén, időben megtanulja, hogy az élet nem dobostorta szivárvánnyal a tetején. Hiszen egy bukásból többet lehet tanulni, mint ezernyi győzelemből, igen-igen ez most nagyon nagy közhely, de annyira igaz, hogy kihagyhatatlan volt ebből az 5percesből.

Lássunk néhány példát, hol van szükséged fatális bukásokra az életben, hogy jobb legyél!
(Vigyázat! Magánvélemény! Ez [még… haha!] egy szabad ország, gondolkodhatsz másképp.)

1. Csalódás barátban/barátokban.

Bármilyen jó lelkű valaki, szinte minden ember elsősorban magára gondol. Meg kell tanulnia az embernek, hogy végső soron csak magában bízhat, mindig te legyél a legutolsó végvárad, menedéked, meg kell tanulnod egyedül is kezelni a problémáidat, abban az esetben is, ha pont a legjobbnak tartott barátod szúr ki veled vagy éppen magasról tesz a problémáidra a sajátja miatt. Már megtanultad, hogy milyen emberben szabad bízni és megtenni barátnak.

2. Csalódás egy családtagban vagy az egész családban.

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy a szülei vagy testvérei mindig mindenben megsegítik vagy támogatják, sokaknak a családja a legnagyobb ellensége, ha te ilyen családban nősz fel, tégy meg mindent, hogy kiszabadulj abból a közegből. A vér nem minden esetben kötelez, a pozitív és negatív példa is lehet egyenrangú. Légy más, légy jobb!

3. Csalódás a munkában, iskolában.

A mai világ versenyistálló, ha valamiben jó vagy, szinte biztos, hogy van valaki, aki jobb nálad. Igen, meg fog történni, hogy nem kapod meg azt a zsíros állást, az is lehet, hogy te kerülnél be a nálad jobb ember helyére is. Esetleg nem tudtad magad eladni interjún, vagy el sem jutottál a személyes elbeszélgetésig, lehet nem volt rendben az önéletrajzod, ezer és ezer oka lehet.
Az iskolában általában az első kör az, mikor valakit nem vesznek fel egyetemre/főiskolára esetleg egy erősebb középiskolába általános után. Viszont ha felvettek, lehettél te az iskolád éltanulója, a legjobb, az alfa és ómega, rajtad kívül sokan lesznek még a „legjobbak”. Lehet, hogy hosszú-hosszú hetek éjszakába nyúló tanulása után is, megkínál a tanár egy forró, gőzölgő kettessel vagy esetleg karóval. Ezután már nem lesz akkora pofon, ha legközelebb sem sikerül jobban, ez van, ez így működik és csak szigorodni fog, nem kell magadtól mindig a tökéletest elvárni, mert mocsok módon keserű lesz az életed, mert most éppen nem jött össze semmi úgy, ahogy eltervezted.

 

4. Csalódás a szerelemben

Szándékosan írtam így, nem a szerelmeDben, hanem a szerelemben. Sokkal komplikáltabb ez annál, mint a régi magyarázat a „méhecske és virág” amivel a szüleink próbáltak előadni egy hihetőbb történetet a „gólya hozza a kisbabát” sztorinál. Véleményem szerint, aki már túl van egy-két szakításon, sokkal alkalmasabb egy kapcsolatra, mint egy tapasztalatlan egyén, hiszen akinek volt már kapcsolata, tudja, mit szúrt el az előzőben vagy a másik fél mit rontott el és időben képes lépéseket tenni a konfliktus elkerülésére. Fontosabb ennél, tudja, mikor kell azt mondani, hogy vége és szakítani kell, mert működésképtelen a dolog, több keserűséget okoz, mint örömöt. Továbbá nagyon fontos: Tudni kell szingliként élni! Képzeld el azt a szituációt, mikor valaki 16 évesen belekezd egy kapcsolatba, minden happy, aztán 22 évesen szakít, ennek az egyénnek fogalma sincs, hogyan kell szingliként élni, egyáltalán létezni. Idővel, mikor új kapcsolatra vágyik, esetleg nehézkes lesz majd a vele, egykorú szinglikkel kezdeni, mert honnan tudná, hogyan kezdeményezni? Utoljára 16 évesen csinálta ezt, más idők jártak, egy 16 éves lánynak/fiúnak pedig nem ugyanaz imponál, mint egy adott esetben 22 éves nőnek/férfinak.
Légy résen, még a legstabilabb kapcsolatban is tartsd észben, hogy véget érhet, de azzal párhuzamosan az élet szalad tovább és jobban teszed, ha vele futsz! Ugyanaz érvényes, mint a barátságnál, te legyél saját magad utolsó bástyája.

5. Csalódás a hősödben.

Közhely alert: „Sose ismerd meg a hősödet!”
Ha ismered, akkor el kell fogadnod, hogy nem hibátlan, sőt szinte biztos, hogy vannak olyan fatális hibái, amik elrettentő példaként szolgálnak, ez nem azt jelenti, hogy új példakép vagy „hős” után kell nézned, hiszen emberből van, ebből kifolyólag nem lehet hibátlan. Ne kövess vakon senkit, ne légy túlzott rajongó, könnyen összetörhetsz. Vagy tudod mit? Légy az! Légy rajongó! Ess pofára! Most már tudod, hogy ezután tilos!

A következő sorok olvasásához indítsd el ezt az epikus motiváló zenét! Tényleg!

Úgy érzed, neked sosem jön össze semmi? Nem érzed magad jól a bőrödben? Számkivetettnek érzed magad? Mindenkiben csak csalódsz folyamatosan? Gyengének érzed magad? Teljes csődtömegnek titulálod magad?

Tudod, miért van ez?

Mert az is vagy! Gyenge és tehetetlen, egy csődtömeg, rosszul érzed magad most és mindig is rosszul fogod! Mert te akarod így, mert nem tanulsz a hibáidból, magad alatt vágod a fát és nagyon fájni fog mikor leesel!

DE TUDOD MIT? (igen, nagyon komoly vagyok, látod caps lock-ot is bekapcsoltam, képzeld el, hogy kissé öregesen rekedt, erős, mély, de bölcsességet sugárzó hangom van) EBBŐL MERÍTS ERŐT, MOTIVÁLJON, HOGY GYENGE VAGY, MOTIVÁLJON, HOGY ENNÉL MINDIG CSAK JOBB LEHETSZ AZ ÉLET BÁRMELY TERÉN! LÉGY A LEGJOBB, NE MINDENKINÉL CSAK SAJÁT MAGADNÁL! AZ ÉLET NEM EGY NAGY RÓZSASZÍN VATTACUKORFELHŐ, CSAK A HIBÁIDBÓL TANULHATSZ ÉS SOHA SENKIRE NEM SZÁMÍTHATSZ! LÉGY OLYAN EMBER, AKINEK A JÖVŐBELI ÉNJE, MAJD MEGKÖSZÖNI, HOGY EZEN A SZENT NAPON ELHATÁROZTA, HOGY MINDENNAP JOBB LESZ SAJÁT MAGÁNÁL! NÉZD MEG, EGY ÉV MÚLVA HOL FOGSZ TARTANI! 

(Leállíthatod a zenét… vagy ne, mindegy…)
Rosszul érzed magad? Esetleg motiváltnak? Kavarognak benned az érzések? Esetleg teljesen közönyös vagy, hiszen nem olvastál itt semmi világmegváltót vagy számodra újdonságot? Remélem az utóbbi igaz…