Az idei évad harmadik bemutatóját, a Mennyei Hang!-ot láthatjuk  2018. április 28-án a Játékszínben. Tegnap került sor a sajtótájékoztatójára.

Egészen ritkaság számba megy, hogy egy színház olyan sokáig titokban tudja tartani új bemutatójának címét és szereplőit, mint ahogy azt Játékszín tette. Ám tegnap lehúzták végre a fátylat, hivatalosan is műsorra tűzték a Mennyei Hang! című vígjátékot.

A Játékszín most októberben ünnepelte az ötödik születésnapját, az elmúlt öt évben olyan remek darabokkal kápráztatta el a közönséget, mint a Virágot Algernonnak, Hazudj inkább, Kedvesem!, Életre valók vagy éppen Az eastwicki boszorkányok, melyek közül párat már nekünk is volt szerencsénk megnézni. 2018 áprilisában a színház repertoárja tovább bővül egy várhatóan nagy sikerű darabbal. A Mennyei Hang! a legendás Florence Foster Jenkinsről, a világ legrosszabb, ám egyben legboldogabb énekesnőjéről szól, akit, a remek szereposztásnak köszönhetően, Bánsági Ildikó alakít majd.

A hatalmas hírnévre szert tevő operaénekes életéről Peter Quilter írt vígjátékot, melyet 2005-ben mutattak be Birminghamben. A darab osztatlan sikert aratott szerte Európában. Jenkins életét 2016-ban megfilmesítették, melynek főszerepéért Meryl Streepet Oscar-díjra is jelölték. Peter Quilter darabját Galambos Attila fordításában most Bagó Bertalan állítja színpadra a Játékszínben. A színház már az olvasópróba előtt hatalmas sikerre számít. “Az akarat és a dilettantizmus furcsák egyvelege lesz ez, ami nagyon hajaz a mai világra. ” – mondta a rendező.

„Florence Foster Jenkins a világ legrosszabb énekesnőjének tartott operaénekese, egyben a világ egyik legboldogabb embere volt láthatólag” – nyilatkozta Bank Tamás, a színház igazgatója. – „ „Nem tudom, hogy el lehet-e mondani, hogy hogyan énekelt vagy hogyan nem énekelt. Én azt mondom, hogy el kell jönni a darabot megnézni. Nagyon izgalmas éneklésnek nézünk elébe.”

Bánsági Ildikó elmondása szerint a főszereplő megalkotás közben az lesz a legnehezebb, hogy a már megtanult, jó áriákat rosszul énekelje el. Bagó Bertalan rendező szavaival élve; „A bohóc a legjobb artista”. A hibázáshoz rengeteget kell gyakorolni. Csak az tud jól hibázni, aki ért hozzá. „Holnap megyek az első énekórámra” – jelenti büszkén Bánsági Ildikó. – „Ez a darab olyan, mintha egy korona lenne a pályafutásomnak. A zenével mindig is volt valami nagyszerű szeretetes találkozásom.”

Fotó: Maliga Dávid

Jenkins férjének szerepét Gálvölgyi János tudhatja magának, Gálvölgyi már ismeri a történetet és a szövegkönyvet is olvasta, elmondása alapján azonban karakterét még nem sikerült megfejtenie. „Hogyan lehet szeretni a tehetséget egy tehetségtelen emberben? Egyelőre … nem tudtam megfejteni a nőnek a titkát. Hiszen valami különleges képessége csak volt, amivel ilyen érdeklődésre tett szert. A pénz ehhez nem elég.”

A darabban Florence Foster Jenkins zongoristáját Szemenyei János alakítja majd. Ez is mutatja, milyen komplex hivatást űznek a színészek, hiszen mind Bánsági Ildikóé, mind Szemenyei Jánosé, komoly zenei virtuozitást igényel. A három főszereplő mellett láthatjuk még a színpadon Lévay Viktóriát, Murányi Tündét és Bacsa Ildikót is. A színészek láthatóan nagyon örülnek a szereposztásnak. „Ez egy színésznőnek egy ziccer szerep” – nyilatkozta Bacsa Ildikó, aki egy kritikust formál meg az előadásban. – „Ez színészileg egy rettentő jó szerep, főleg, hogy Ildivel nagyon jól lehet majd játszani. Én nagyon örültem, hogy ilyen karaktert játszhatok.”

Lévay Viktória hasonlóan örül Bánsági Ildikó ideiglenes „átigazolásának” a Nemzetiből. „Én még meg vagyok illetődve, mert Ildikónak most reggel mutatkoztam be. Én tudtam, hogy ő kicsoda, de még sosem találkoztunk. Nem tudtam kimondani a nevemet, mert annyira zavarba jöttem, hogy kezet foghatok vele, és együtt fogunk játszani. A társaság az fantasztikus … alig várom a közös munkát.”

Úgy vélem sokak nevében mondhatom, mi nézők is alig várjuk a színészek közös munkáját, valamint szívből remélem, hogy megérthetjük azt is, vajon Florence Foster Jenkins ”sikertelensége” mitől hozott neki oly felemelő boldogságot, hisz ez a történet talán nem is áll olyan távol a mai világtól. Az előadásra a jegyek hamarosan kaphatóak lesznek a Játékszín honlapján és a Teréz körúti jegyirodájában.

 


Maliga Dávid képei