Idén, május 31-e és június 3-a között, negyedik alkalommal rendezték meg Komlón, a Komlói Amatőr Színházi Találkozót, a KASZT-ot. A találkozó négy éve vált le a POSZT-ról (Pécsi Országos Színházi Találkozó), és lett művészeti különálló fesztivál. Ebben az évben tizenegy csapat mutathatta meg színészi tehetségét.

Május 31-én, csütörtökön tartották a megnyitót, ahol elsőként Fajcsi Ferenc, a KASZT házigazdája, a Súgólyuk társulat rendezője köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy itt igazi barátságok szövődnek, igaz emberekkel. Utána a KASZT fesztiváligazgatója, a soproni színház igazgatója, Pataki András szavait hallhatta a közönség. Többek között megtudhattuk, hogy telt házzal megy mind a tizenegy előadás, valamint, hogy nyolcvanhárom előadásból választották ki az itt szereplő társulatokat. Majd Palics József polgármester, a KASZT védnöke mondott pár kedves szót. Szerinte a minőségi kultúrára mindig is igény volt, igény van és igény lesz. Ezt a minőséget testesíti meg a KASZT, a siker titka pedig az összefogás; kiemelte azt is, hogy Komló a fesztiválok fővárosa. Majd Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, a KASZT fővédnöke mondta el köszöntőjét, ahol kijelentette, hogy ez az egyik legrangosabb, legsikeresebb színházi fesztivál: „Kályha melege köré jó odagyűlni, ilyen kályha meleg a KASZT.”

Végül, de nem utolsó sorban az Emberi Erőforrások Minisztériumának frissen kinevezett államtitkára, Fekete Péter nyitotta meg hivatalosan a KASZT-ot. Azonban az első hivatalos vidéki rendezvényére sem jött üres kézzel: a Petőfi Irodalmi Múzeumból elhozta ajándékként Petőfi Sándor 1844-ben kiadott színházi zsebkönyvének egy nyomatát, ezzel is gazdagítva a fesztivált. A beszédek után bemutatták a zsűri tagjait, akik majd a produkciókat értékelik. A zsűri elnöke, Hűvösvölgyi Ildikó, Kossuth-díjas színművész. A szakmai zsűri további tagjai: Pataki András, rendező, főrendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, Németh Ákos, József Attila-díjas drámaíró, műfordító, Regős János, rendező a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke. A megnyitót Hűvösvölgyi Ildikó Reményik Sándor Pierrot-magának című versével zárta.

Hűvösvölgyi Ildikó Forrás: KASZT

A megnyitó után rögtön következett a Szabad Színház fellépése Székesfehérvárról, akik a Római karnevál című darabjukat adták elő, majd a győri RÉV Színház és a KB 35 Inárcs közös produkciója, az Othello következett. Végül az estét a 40+ zenekar és a Gipsy boogie zenekar koncertjei zárták.

Pénteken már délben megkezdődtek az előadások, elsőként a Pécsről érkező Escargo Hajója nevű társulatot tekinthette meg a nagyérdemű, ők a Büntető című darabjukat adták elő. Utánuk egyszerre következett az S.K. Társulat Pápáról az Egy őrült naplója című monodrámájukkal, majd a veszprémi Alig Színpadtól láthatta a közönség a Nyár utca végállomás darabot. A darabok után levezetőként két órás térmuzsikát hallgathattak az arra járók, majd 19 órától a helyi Súgólyuk Színház szórakoztatta a komlói közönségét a Még egyszer hátulról nevet viselő darabjukkal. Az estét egy fergeteges Attila fiai koncert tette teljessé, együtt bulizott kicsi és nagy, végül a zenekar a közönséggel együtt elénekelte a Himnuszt, ami egy szép zárása volt a pénteki napnak.

A szombati napot a kicsiknek kedvezve bábszínházzal és játékokkal kezdték, majd déltől a celldömölki Soltis Lajos Színház mutatta be nagy sikerű produkcióját, a Szentivánéji álmot. A következő előadás egy monodráma volt, a Körmendi Kastélyszínház Társulat Novecento című darabja, ami Szép Dániel tolmácsolásában könnyet csalt a szemekbe. A szombati nap utolsó színházi produkciója a Ti, mint én, amit a Kb 35 Inárcs társulat állított színpadra. A három előadás között szintén, ahogy a tegnapi napon is, térzene szolgált off-programként. Az este további része a jazz rajongóknak kedvezett, hisz 21 órakor a Budapesti Jazz Orchestra – Queen Real Jazz koncertje következett, ahol három neves énekes: Wolf Kati, Kocsis Tibor és Csordás Levente lépett színpadra szólistaként.

Forrás: KASZT

Az utolsó napon, 10 órai kezdettel az ikervári Rába(p)ART Társulat tanmeséjét, az Osztozkodást tekinthette meg a publikum. Majd az Erdélyből, Érmihályfalváról érkező MÓKA színjátszó kör zárta az előadások sorát Az ördög elnevezésű produkciójukkal. Délután két órakor a nagy hőség ellenére rengetegen énekeltek együtt Vastag Csabával, hisz a díjátadó előtt ő és zenekara léptek fel. A zenész előre gratulált minden csoportnak, és sok sikert kívánt a társulatoknak és a fesztiválnak.

A díjátadón beszédet mondott dr. Hoppál Péter, aki szintén gratulációját fejezte ki a társulatoknak, Palics József bejelentette, hogy már aznap elkezdik szervezni az ötödik KASZT-ot. Fajcsi Ferenc megköszönte a segítséget mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a fesztivál tökéletes legyen, majd a beszéde végén annyit mondott: „Jövőre veletek, ugyan itt.” Hűvösvölgyi Ildikó elmondta, hogy nagy öröm volt számára, hogy idén ő is a zsűri tagja lehetett, hiszen remek előadásokat látott, Németh Ákos szerint  pedig a KASZT egy „A” kategóriás fesztivál, és Komló büszke lehet, hogy a nagyszerű bányász múlt után még egy hagyomány jött létre.

Forrás: KASZT

A zsűri döntése a következőképp alakult. Első helyen végzett, így elvitte a fődíjat és a 200 ezer forint értékű pénznyereményt, a celldömölki Soltis Lajos Színház, Szentivánéji álom című darabja, második lett, és 100 ezer forint értékű nyereményben részesült a RÉV Színház és a KB35 Inárcs közös produkciója, az Othello. Harmadik helyen végzett, szintén 100 ezer forintos pénzjutalomban részesült, a Súgólyuk Színház Még egyszer hátulról című előadása. Ezen kívül két különdíjat is kihirdettek, amelynek keretében szintén 100 ezer forintot kaptak a társulatok. A két különdíjas az Escargo Hajója Büntető című darabjukkal, valamint az érmihályfalvi MÓKA színjátszó kör Az ördög című produkciója. A legjobb férfi főszereplő Nagy Zsolt az Othelloban nyújtott kiemelkedő alakításáért, a legjobb női főszereplő Törsök Márta, aki a Római karnevál című darabban játszott. Ákli Krisztiánt választották a legjobb mellékszereplőn a Büntetőben mutatott teljesítményéért. A legjobb szcenika munkáért járó Komoróczky Gábor-díjat Kovács László kapta a Szentivánéji álomban végzett kiemelkedő tevékenységéért. Több arany-, ezüst- és bronzminősítést is kiosztottak a fesztiválon a mostani, illetve korábbi megtekintések után.

Gratulálunk a nyerteseknek és az összes társulatnak!

Kiemelt kép: Szentivánéji álom, Forrás: KASZT