„Jó szerencsét!” – Komlói Amatőr Színházi Találkozó

Szeverina Szőke 2018. jún. 8. 0 0

Idén, május 31-e és június 3-a között, negyedik alkalommal rendezték meg Komlón, a Komlói Amatőr Színházi Találkozót, a KASZT-ot. A találkozó négy éve vált le a POSZT-ról (Pécsi Országos Színházi Találkozó), és lett művészeti különálló fesztivál. Ebben az évben tizenegy csapat mutathatta meg színészi tehetségét.

Május 31-én, csütörtökön tartották a megnyitót, ahol elsőként Fajcsi Ferenc, a KASZT házigazdája, a Súgólyuk társulat rendezője köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy itt igazi barátságok szövődnek, igaz emberekkel. Utána a KASZT fesztiváligazgatója, a soproni színház igazgatója, Pataki András szavait hallhatta a közönség. Többek között megtudhattuk, hogy telt házzal megy mind a tizenegy előadás, valamint, hogy nyolcvanhárom előadásból választották ki az itt szereplő társulatokat. Majd Palics József polgármester, a KASZT védnöke mondott pár kedves szót. Szerinte a minőségi kultúrára mindig is igény volt, igény van és igény lesz. Ezt a minőséget testesíti meg a KASZT, a siker titka pedig az összefogás; kiemelte azt is, hogy Komló a fesztiválok fővárosa. Majd Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, a KASZT fővédnöke mondta el köszöntőjét, ahol kijelentette, hogy ez az egyik legrangosabb, legsikeresebb színházi fesztivál: „Kályha melege köré jó odagyűlni, ilyen kályha meleg a KASZT.”

Végül, de nem utolsó sorban az Emberi Erőforrások Minisztériumának frissen kinevezett államtitkára, Fekete Péter nyitotta meg hivatalosan a KASZT-ot. Azonban az első hivatalos vidéki rendezvényére sem jött üres kézzel: a Petőfi Irodalmi Múzeumból elhozta ajándékként Petőfi Sándor 1844-ben kiadott színházi zsebkönyvének egy nyomatát, ezzel is gazdagítva a fesztivált. A beszédek után bemutatták a zsűri tagjait, akik majd a produkciókat értékelik. A zsűri elnöke, Hűvösvölgyi Ildikó, Kossuth-díjas színművész. A szakmai zsűri további tagjai: Pataki András, rendező, főrendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, Németh Ákos, József Attila-díjas drámaíró, műfordító, Regős János, rendező a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke. A megnyitót Hűvösvölgyi Ildikó Reményik Sándor Pierrot-magának című versével zárta.

Hűvösvölgyi Ildikó Forrás: KASZT

A megnyitó után rögtön következett a Szabad Színház fellépése Székesfehérvárról, akik a Római karnevál című darabjukat adták elő, majd a győri RÉV Színház és a KB 35 Inárcs közös produkciója, az Othello következett. Végül az estét a 40+ zenekar és a Gipsy boogie zenekar koncertjei zárták.

Pénteken már délben megkezdődtek az előadások, elsőként a Pécsről érkező Escargo Hajója nevű társulatot tekinthette meg a nagyérdemű, ők a Büntető című darabjukat adták elő. Utánuk egyszerre következett az S.K. Társulat Pápáról az Egy őrült naplója című monodrámájukkal, majd a veszprémi Alig Színpadtól láthatta a közönség a Nyár utca végállomás darabot. A darabok után levezetőként két órás térmuzsikát hallgathattak az arra járók, majd 19 órától a helyi Súgólyuk Színház szórakoztatta a komlói közönségét a Még egyszer hátulról nevet viselő darabjukkal. Az estét egy fergeteges Attila fiai koncert tette teljessé, együtt bulizott kicsi és nagy, végül a zenekar a közönséggel együtt elénekelte a Himnuszt, ami egy szép zárása volt a pénteki napnak.

A szombati napot a kicsiknek kedvezve bábszínházzal és játékokkal kezdték, majd déltől a celldömölki Soltis Lajos Színház mutatta be nagy sikerű produkcióját, a Szentivánéji álmot. A következő előadás egy monodráma volt, a Körmendi Kastélyszínház Társulat Novecento című darabja, ami Szép Dániel tolmácsolásában könnyet csalt a szemekbe. A szombati nap utolsó színházi produkciója a Ti, mint én, amit a Kb 35 Inárcs társulat állított színpadra. A három előadás között szintén, ahogy a tegnapi napon is, térzene szolgált off-programként. Az este további része a jazz rajongóknak kedvezett, hisz 21 órakor a Budapesti Jazz Orchestra – Queen Real Jazz koncertje következett, ahol három neves énekes: Wolf Kati, Kocsis Tibor és Csordás Levente lépett színpadra szólistaként.

Forrás: KASZT

Az utolsó napon, 10 órai kezdettel az ikervári Rába(p)ART Társulat tanmeséjét, az Osztozkodást tekinthette meg a publikum. Majd az Erdélyből, Érmihályfalváról érkező MÓKA színjátszó kör zárta az előadások sorát Az ördög elnevezésű produkciójukkal. Délután két órakor a nagy hőség ellenére rengetegen énekeltek együtt Vastag Csabával, hisz a díjátadó előtt ő és zenekara léptek fel. A zenész előre gratulált minden csoportnak, és sok sikert kívánt a társulatoknak és a fesztiválnak.

A díjátadón beszédet mondott dr. Hoppál Péter, aki szintén gratulációját fejezte ki a társulatoknak, Palics József bejelentette, hogy már aznap elkezdik szervezni az ötödik KASZT-ot. Fajcsi Ferenc megköszönte a segítséget mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a fesztivál tökéletes legyen, majd a beszéde végén annyit mondott: „Jövőre veletek, ugyan itt.” Hűvösvölgyi Ildikó elmondta, hogy nagy öröm volt számára, hogy idén ő is a zsűri tagja lehetett, hiszen remek előadásokat látott, Németh Ákos szerint  pedig a KASZT egy „A” kategóriás fesztivál, és Komló büszke lehet, hogy a nagyszerű bányász múlt után még egy hagyomány jött létre.

Forrás: KASZT

A zsűri döntése a következőképp alakult. Első helyen végzett, így elvitte a fődíjat és a 200 ezer forint értékű pénznyereményt, a celldömölki Soltis Lajos Színház, Szentivánéji álom című darabja, második lett, és 100 ezer forint értékű nyereményben részesült a RÉV Színház és a KB35 Inárcs közös produkciója, az Othello. Harmadik helyen végzett, szintén 100 ezer forintos pénzjutalomban részesült, a Súgólyuk Színház Még egyszer hátulról című előadása. Ezen kívül két különdíjat is kihirdettek, amelynek keretében szintén 100 ezer forintot kaptak a társulatok. A két különdíjas az Escargo Hajója Büntető című darabjukkal, valamint az érmihályfalvi MÓKA színjátszó kör Az ördög című produkciója. A legjobb férfi főszereplő Nagy Zsolt az Othelloban nyújtott kiemelkedő alakításáért, a legjobb női főszereplő Törsök Márta, aki a Római karnevál című darabban játszott. Ákli Krisztiánt választották a legjobb mellékszereplőn a Büntetőben mutatott teljesítményéért. A legjobb szcenika munkáért járó Komoróczky Gábor-díjat Kovács László kapta a Szentivánéji álomban végzett kiemelkedő tevékenységéért. Több arany-, ezüst- és bronzminősítést is kiosztottak a fesztiválon a mostani, illetve korábbi megtekintések után.

Gratulálunk a nyerteseknek és az összes társulatnak!

Kiemelt kép: Szentivánéji álom, Forrás: KASZT

Tags: Escargo Hajója, Fajcsi Ferenc, Hűvösvölgyi Ildikó, KASZT, KB 35 Inárcs, Komló, Komlói Amatőr Színházi Találkozó, Körmendi Kastélyszínház Társulat, Pataki András, Rába(p)ART Társulat, RÉV Színház, Soltis Lajos Színház, Szabad Színház, Szép Dániel, Színház Categories: SZÍNHÁZ
Related Posts