Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója az idei évad szenzációjaként emlegette a Kossuth-díjas rendező, Bozsik Yvette által színpadra vitt Jézus Krisztus szupersztárt a 2015 márciusai színházi világnapon. A rockopera egy híres angol zeneszerző, Sir Andrew Lloyd Webber  és Sir Timothy Rice dalszövegíró nem első nagy sikerű közös munkája.

DSC_0076_9
Az ördög, Forrás: http://kaposvariprogramok.hu/jezuscikk

Őszintén szólva, kicsit kétkedéssel vártam a darabot, mert valahogy a hittan órán tanult Jézus alakját nehezen tudtam összekapcsolni a szupersztár szó asszociációjával. Már régen voltam általánosos, amikor Krisztus életéről tanultunk, és így utólag rájöttem, hogy nem ártott volna egy kis frissítés a darab előtt.

DSC_0294_4
Jézus és Mária, Forrás: http://kaposvariprogramok.hu/jezuscikk

Első benyomásra az jutott eszembe, hogy hű, de modern. Tele volt zsúfolva olyan elemekkel (hippikkel, kapitalistákkal például), amiket hirtelen nem tudtam hova tenni. Az előadás lenyűgöző volt, sokáig észre sem vettem, miről is van szó valójában. Az első felvonás végén, ami egyébként kicsit kevesebb, mint egy óra volt, árulta el Júdás Jézust, ami megvilágította valamennyire az előtte történteket. A második felvonásból már többet értettem, így sokszor rácsodálkozhattam arra, hogy egy-egy bibliai momentumot milyen kreatív módokon lehet már-már felháborítóan ábrázolni.

A negatív szereplők nagyon hatásos módszerekkel kerültek bemutatásra, amik szerintem sokszor ijesztőek és közönségesek voltak. A jelmezek jól szemléltették társadalmi helyzetüket és körülményeiket, ám eltúlzottak voltak. Ami persze a színpadon nem probléma, de engem megviselt. Koreográfia szempontjából a mű folyamán nem kaptunk túl sokat, ugyan azok a visszatérő vonaglásszerű elemek jelentek meg, sokszor erotikával fűszerezve.

DSC_0192_2
Forrás: http://kaposvariprogramok.hu/jezuscikk

Összességében ha jobban ismerem Jézus életét, és kicsit keményebb a lelkem, biztos jobban élveztem volna és a gondolataimat is picit máshogy fogalmaztam volna meg. Az előadás jó, tényleg elgondolkodtató és az ábrázolásmódja lenyűgöző, el lehet veszi a részleteiben. A színpadra vitt erotika és visszataszító jelmezek és jellemek is kellettek ahhoz, hogy ilyen maradandót alkossanak.