Henrik Ibsen Solness és Molnár Ferenc Liliom című drámájának olvasópróbáival vette kezdetét a 2022/2023-as évad az Örkény István Színházban. Az új színházi szezonban nyolc bemutatót, köztük hat ősbemutatót tervez a társulat.

Az új évad imázskampányában az Örkény arcai, színművészei kerülnek előtérbe: a művészek új portréfotóit a társulat tagja, Znamenák István készítette. A fotózással egybekötve a színház kreatív munkatársai kisvideókat is készítettek, amelyeket a nézők az Örkény Kerten, valamint az évad során a közösségi média-felületeken (Facebook, Instagram, Youtube) tekinthetnek meg.

Az arculati kampányhoz kapcsolódóan Budapest 150. születésnapja apropóján a színház művészei mesélnek a számukra meghatározó budapesti helyekről – az erről készült fotósorozatot, illetve a rövid írásokat a szeptemberben megjelenő évadismertető füzetben, illetve a későbbiek során a közösségi médiában is közzéteszik.

Tízéves az ÖrkényKÖZ

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli az Örkény István Színház színházpedagógiai és közösségi színházi műhelye. Az évforduló alkalmából szeptember 21-én ÖrkényKÖZ néven a társulat új színházi teret avat az egykori Ericsson Stúdió helyén. A megújult tér színpadára hívják a város polgárait és történeteiket, és olyan színházi alkotókat, akik a KÖZ munkatársaival a részvételi alkotófolyamatok lehetőségeit kutatják. A Kiváló dolgozók előadás és a kerület múltjához és jelenéhez kapcsolódó projektek folytatásaként létrejött civil alkotóműhely elkötelezett a közösségi alkotás, a dokumentarista munkamódszerek, a társadalmi felelősségvállalás és az együttműködés kultúrája iránt. Hangot, színpadot, fórumot kínál olyan ügyeknek, közösségeknek, melyekkel alig, vagy csak szenvtelen távolságból találkozhatunk.

Az évad bemutatói

A 2022/2023-as évad első bemutatóját október 6-án tartják az Örkény Stúdióban. Henrik Ibsen Solness című színművét Gáspár Ildikó viszi színre Mácsai Pál, Hámori Gabriella, Pogány Judit, Zsigmond Emőke, Polgár Csaba, Bajomi-Nagy György, valamint Szaplonczay Mária negyedéves színészhallgató előadásában.

Az évad nagyszínpadi bemutatóinak sorát október 7-én a Liliom nyitja: Molnár Ferenc színművét Kovács D. Dániel rendezésében láthatják az érdeklődők. Az előadás címszerepét Patkós Márton, Juli szerepét pedig Józsa Bettina játssza. A további szerepekben Kókai Tünde, Vajda Milán, Szandtner Anna, Znamenák István, Jéger Zsombor, Borsi-Balogh Máté, Csuja Imre, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész osztály hallgatói, Kovács Dorottya, Baranyi Emma, Juhász Bence, Kerek Dávid, Liber Ágoston, Nemes Tibor, Szász Gabriella láthatók.

örkény f21
Fotó: Horváth Judit

December 21-én mutatja be a társulat a Robert Wilson, Tom Waits és William S. Burroughs neve által fémjelzett, The Black Rider című kultikus zenés előadást. Az ősbemutatót Polgár Csaba viszi színre. Az évad harmadik nagyszínpadi premierjét februárban tartja a színház, ekkor Ferdinand von Schirach kortárs német szerző Isten című drámáját láthatja a közönség, Mácsai Pál rendezésében.

Az előadás alapfelvetése – a szerző Terror című darabjához hasonlóan –, hogy a közönség bevonásával tematizálja a méltóságteljes megöregedés és halál kérdését. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatóját Ascher Tamás rendezi: ez április 21-én Jean Luc Lagarce kortárs francia szerző A várományos című komédiája lesz.

Az Örkény Stúdióban februárban kerül bemutatásra a Kárpáti Péter által írt és rendezett, Tejfakasztó munkacímű, a színészek improvizációinak felhasználásával készülő produkció. Áprilisban Hat medúza egy tepsiben – mélytengeri gasztrohorror címmel Fekete Ádám készít előadást. Az évad utolsó próbafolyamata a Dávid Attila által írt és rendezett Emma lesz, amelyet Kerekes Éva előadásában láthat a közönség.

A társulat tagjai között köszönthetik Friedenthal Zoltánt, aki korábban szabadúszóként többek között a Pintér Béla és Társulata, a Narratíva Társulat és a Katona József Színház előadásaiban szerepelt.

Mácsai Pál bemutatta a színház új műszaki és ügykezelési munkatársait is. Szót ejtett a tovább nehezedő anyagi körülményekről, a rezsiárak növekedésének várható kemény hatásairól. Hangsúlyozta, hogy a bemutatók számát tartani tervezik, de ma pár hónapnál senki nem lát messzebb. Mindezért a szakmai munka minősége minden eddiginél fontosabb. A színház fontosságáról nem interjúkkal vagy üzenetekkel, hanem megkerülhetetlen előadásokkal győzhetik meg a vékonyodó pénztárcájú nézőket.

Elmondta, hogy a színház öt jelölést kapott a 2022. évi kritikus-díjakra, amelyeknek átadó ünnepségét az Örkény Színházban tartják, október 18-án, 20 órakor. A díjakat a színház pártoló tagjai adhatják át a nyerteseknek.

Örkény kert

Színházunk szeptember 10-én, a tizenegyedik Örkény Kerttel köszönti az új évadot a Madách téren. A programok között szabadtéri klasszikus és könnyűzenei eseményeket, színházi előadásokat, beszélgetéseket, valamint ismeretterjesztő előadásokat is találunk, és természetesen sor kerül az Örkény Színház társulati tagjainak immár hagyományos koncertjére, az „Esztrádra” is.

Az Örkény Kerten az érdeklődőknek lehetőségük nyílik támogatni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség munkáját.

Az esemény alatt nézőink 20%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet az őszi előadásokra.

Az Örkény Kert minden programja ingyenes, a benti nagyszínpadi és a Stúdiós programokra azonban regisztrálni kell. Jelentkezni a regisztracio@orkenyszinhaz.hu e-mail címen lehetséges, az érdeklődők neve, illetve a megtekinteni kívánt program címének megadásával. Egy személy legfeljebb 4 főt regisztrálhat. Az előzetesen regisztrált személyek az adott program előtt a regisztrációs pultnál vehetik át jegyeiket. Az előzetes regisztráció csak a nézőtér egy részére vonatkozik, így aznap, a regisztrációs pultnál várjuk azokat az érdeklődőket is, akik előzetesen nem jelentkeztek, mégis megnéznék a benti programokat.

Az Örkény Kert programja az alábbi:

Helyszín: Örkény Színpad

14:00 Jelmez nélkül – Kadarkai Endre beszélget Polgár Csabával

16:00 Jelmez nélkül – Kadarkai Endre beszélget Znamenák Istvánnal

17:45 Esterházy Péter: Oratorium balbulum. Előadja: Mácsai Pál

19:00 Babits Mihály: Jónás könyve. Előadja: Csuja Imre

Helyszín: Örkény Stúdió

15:30 Mindentudás: Für Anikó a fenntarthatóságról

16:30 Mindentudás: Bíró Kriszta az elfeledett nőkről

Helyszín: Madách tér, kisszínpad

15:15 Wesley Károly Kórus. Karnagy: Iványi Tamás

17:15 Klarinétkoncert Kovács Béla klarinétművész emlékére. Közreműködnek: Kiss Gy. László, Bartek Zsolt, Kápolnás Attila, Tóth Csaba klarinétművészek

19:15 A Műszak meg a Többiek koncert. Közreműködik: Józsa Bettina, Zsigmond Emőke, Borsi-Balogh Máté, Máthé Zsolt és Petrik György, Almási Tamás világosítók

Helyszín: Madách tér, nagyszínpad

16:15 Danubia Ütőegyüttes

18:15 Fanfara Complexa

20:00 Örkény Esztrád

Kiemelt kép: Örkény Sajtó (fotó: Horváth Judit)