A Független Színház Magyarország Ruždija Sejdovič és Jovan Nikolič klasszikusát, a Kosovo mon Amour című színdarabot gondolta újra és mutatja be hatrészes videó formájában. Az első részt 2020. március 27-én tették közzé. A karanténprodukció a háborús trash műfajában készült.

Hogyan hat egy társadalomra a gyűlöletkeltés? Miként állhatunk ki az identitásunkért és az értékeinkért? Többek között ezeket a kérdéseket is feszegeti Ruzdija Sejdovič és Jovan Nikolič alkotása. A Független Színház Magyarország évek óta tiszteleg a nemzetközi színházi világnap előtt. Az idei évben felolvasószínházi keretek között mutatták volna be a Kosovo mon Amour című előadást. Ám a jelenlegi helyzethez igazodva egy merőben új formában és stílusban, videósorozatban, telefonnal felvett részleteken keresztül mutatják be. Az online platformon a bemutató estéjén több embert értek el, mint egy színházteremben.

„A színházban 50-60 ember látta volna a felolvasó színházi előadást, az online videó első része viszont már a bemutató napján 200 emberhez elért.” – nyilatkozta Balogh Rodrigó, a színdarab rendezője, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője – aki szerint „A színházak jelentős kihívás előtt állnak, ami egyaránt vezethet a csőd és a megújulás irányába. Mi próbálunk az utóbbi úton elindulni, a digitális átállás miatt eddig nem ismert közösségekhez juthatunk el”.

A munka továbbfolyik, hétről hétre zajlanak a forgatások a színészek háza táján és az utómunkák otthoni stúdiókban. Bár a kulturális élet igen nehéz helyzetben van, a IV. Roma hősök – Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál előkészítő munkálatai is folynak.

A produkció második részének bemutatója: 2020. április 3., 21:00 óra
Helyszín: a Független Színház Magyarország közösségi média felületei

Kiemelt kép: Független Színház Magyarország