Február 6-án délután a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban nyílt lehetőségem, hogy egy kicsit újra gyerek legyek, és megtekinthessem a Pán Péter című darabot.  Az Elveszett Fiúkról, kalózokról, Wendyről, Pán Péterről és Csingilingről szóló történetet, nem hiszem, hogy sokaknak be kellene mutatnom, hiszen mindnyájunk gyerekkorának egyik legvarázslatosabb Disney meséje. 

Ha valaki csupán a Disney meséből ismeri a történetet, de mégis úgy dönt, hogy ellátogat az előadásra, azok hamar észre fognak venni egy jelentősebb különbséget:  a történet korábbról indul, így választ kapunk Pán Péter múltjára. Ez a kis kitekintő azonban képes teljesen megváltoztatni a történet hangulatát és magának a karakternek a megítélését. Talán az előadás egyik legnagyobb pozitívumai közé sorolnám ezt a háttér-információt tartalmazó jelenetet. A másik legszembetűnőbb jelenség a modern referenciák léte.

A szemfüles nézők nem csak a Karib-tenger kalózai filmre, de a Gyűrűk Urára is találhatnak a darabban utalásokat, sőt ez utóbbiból szó szerinti idézeteket vélhetünk felfedezni, ha elég figyelmesek vagyunk. Ezeknek a beépítése a történetbe azonban nem zavaró, ugyanis aki nem látta ezeket a filmeket, azok szinte észre sem veszik az esetleges utálásokat, akik pedig jól ismerik őket, azok jókat mosolyognak felismerve kedvenceiket. Külön kiemelendő a díszlet és a jelmezek zseniális kivitelezése, melyet Szakács Ferencnek köszönhetünk – mondta Katona Levi, a darab főszereplője. Ő egyébként élete első főszerepét kapta meg Pán Péter személyében, és elmondása szerint ez okozta az eddigi legnagyobb kihívást is színészkarrierje során. A színdarab próbái előtt nem mélyedt el ő maga sem Sohaország univerzumában, ám miután olvasta a regényt, alig várta, hogy a mesefigura bőrébe bújhasson, és kalózokkal harcoljon, repüljön, mint egy madár.

Forrás: www.hevesisandorszinhaz.hu

Ez a lelkesedés egyébként megfigyelhető a darab összes szereplőjén, látszik, hogy szívvel-lélekkel azért dolgoznak, hogy mind a gyerekek, mind az őket kísérő felnőttek jól szórakozzanak mindeközben ők maguk is jól érzik magukat. Végül az értékelést Katona Levente szavaival zárnám, akitől azt kérdeztem, hogy szerinte miért érdemes ellátogatni az előadásra:


Maga a darab egy ifjúsági előadás, ám a rendező (Bereczki Csilla) úgy próbálta megalkotni ezt az előadást, hogy ne csak a fiatalok, hanem az őket elkísérő felnőttek is megtalálják a maguk üzenetét. Úgy gondolom, hogy mindenképpen érdemes legalább egyszer ellátogatni Sohaországba és megnézni az ottani csodálatos történéseket.


Tapasztalataim alapján mindenkinek csak ajánlani tudom, aki esetleg kedvet kapott volna hozzá, az alábbi weboldalon tud tájékozódni az időpontokról és a jegyvásárlásról.

Forrás: www.hevesisandorszinhaz.hu

Szereposztás:

Pán Péter – Katona Levente
Wendy Darling, kislány – Kátai Kinga
Michael Darling, kisfiú – Helvaci Ersan e.h.
Mr. Darling / Hook kapitány – Urházy Gábor László
Mrs. Darling / Sellő – Kovács Olga
Csingiling / Dada – Magyar Cecília
Tigrisliliom, indián hercegnő / Tündérudvarhölgy – Kovács Virág
Máb királynő – Mikita Zsuzsanna Lilla
Mr. Smee – Gál Szabolcs
Haspók manó – Bálint Péter
Elveszett fiúk (Pecek, Sipi, Fürtös) /Tündérek – Antolovics Péter, Németh Krisztián, Nyakas Félix
Kalózok (Noodler, Bill Jukes, Cecco) – Farkas Gergő, Mrakovics Norbert, Tornyos Ervin

Díszlet-jelmez: Szakács Ferenc
Dramaturg: Selmeczi Bea
Zeneszerző: Keresztény Tamás
Fényterv: Kehi Richárd
Mozgás: Tornyos Ervin, Antolovics Péter

Ügyelő: Horváth Zoltán
Súgó: Jurina Beáta
Rendezőasszisztens: Mikita Zsuzsanna Lilla

Rendező: Bereczki Csilla

A soron következő előadások dátumai:

2018. február 12. (hétfő) – 15:00

2018. február 13. (kedd) – 15:00

2018. február 14. (szerda) – 15:00

2018. február 20. (kedd) – 15:00