A pécsi székhelyű Mongooz and the Magnet zenekar élő példája a tökéletes multikulturális együttműködésnek. Az együttes az énekes-gitáros Magnus Måløyból, a nagybőgős Ian O’Sullivanből, és a dobos Háló Geriből áll.  Az éppen készülő lemezről, a külföldi koncertélményekről, és a nagy számban fogyasztott magyar dobosokról is beszélgettünk a zenekar tagjaival.

Meséljetek egy kicsit a zenekar alakulásáról! 

Magnus: 2014-ben született meg a banda, amikor Ian és én még orvostanhallgatók voltunk és rájöttünk, hogy sokkal királyabb lenne zenésznek lenni, mint orvosnak. Ez idő alatt rendszeresen játszottunk az ország minden táján és szerte Európában. Jártunk már Angliában, Németországban, Lengyelországban és még sok más helyen is.

Melyik stílus jellemzi leginkább a zenéteket?

Blues-Groove-Electric-Hendrix-Pop. Valahogy így lehetne a legjobban leírni.

Honnan inspirálódtok?

Mindhármunknak különböző zenei háttere és ízlése van. Blues, RnB, soul, gospel, funk, rock és pop a legfőbb műfajok, ahonnan inspirálódunk.

Hogy fogadta a Mongoozt a zenésztársadalom?

A zene egy szubjektív fogalom. Sokan szeretnek minket, de nyilván vannak olyanok, akiknek nem tetszik, amit csinálunk. És ez tök király! Sokkal fontosabb számunkra, hogy azt csináljuk amit szeretünk, és hűek maradjunk saját magunkhoz, mint hogy megfeleljünk másoknak.

Tanultatok korábban zenélni? Hogy kerültetek közel a zenéhez?

Magnus: Nem. Magamtól tanultam meg gitározni.
Ian: Mindhárman hasonlóan „tanulatlanok” vagyunk. YouTube-ról kezdtem el megtanulni akusztikus gitáron játszani. Amikor felmerült, hogy alapítsunk bandát, még basszusgitároztam, de nem gondoltam ezt túl menőnek, szóval vettem egy nagybőgőt, és őrült módjára elkezdtem gyakorolni rajta. Három hónappal később volt az első koncertünk… Azt hiszem működött a dolog.
Geri: Nem tanultam zenélni előtte én sem.

Miért pont Pécs és nem Budapest?

Miért ne? 😀

A Meteóból ismert Háló Geri a jelenlegi dobosotok. Hogy esett rá a választás? Mi az oka, hogy ilyen nagy számban „fogyasztjátok” a dobosokat?

Talán egy kicsit szerencsétlenek vagyunk dobos ügyben, (haha…). Szeretjük őket, de valamiért mindig itt hagyják a zenekart… Talán lehetetlen velünk együtt dolgozni, (haha…). Már előtte is ismertük Gergőt. Ugyanazon a napon volt meghallgatáson nálunk mint Hunor (az előző dobosunk), de Gergőnek vissza kellett lépni különböző okok miatt, és így lett Hunor a kiválasztott. És egy évvel később itt vagyunk, ugyanebben a szituációban. Megpróbáltuk Gergővel, és működik. Vicces volt, mert nem nagyon készült fel, de egy irtó tehetséges srác és van egy különleges stílusa. Soha nem akartunk egy úgymond „gépet” dobosnak. Teljesen szolid emberek voltunk… egészen eddig…

Az idei születésnapi koncert idején gyűjtést hirdettetek a soron következő lemezért. Mik az eredmények?

Az volt az elképzelésünk, hogy a koncert után majd beállunk a pultba dolgozni, és a borravalónak szánt összeget az új lemezre költjük. Elképesztő eredmények születtek! Kb. 3000 forintot gyűjtöttünk össze. Magnus 2000 forint borravalóval jutalmazta magát.

Nemrég jelent meg Beck Zolival közös dalotok, az Elköltöző. Hogyan született az ötlet, hogy csináljatok valamit együtt is?

Miután együtt turnéztunk a 30Y-nal és nagyon jó barátok lettünk. Egyszer csak jött az ötlet, hogy írjunk egy közös számot Zolival. Nagyon izgatott volt az ügy miatt, kb. egy éve összeültünk és megírtuk az alapot. Sokáig nem történt vele semmi, aztán megtaláltuk a hangfelvételt, és újra izgatottak lettünk a dal miatt. Azóta minden olyan gyorsan történt, és a stúdióban befejeztük a munkálatokat. Teljesen természetes volt az egész folyamat.

Mi a dal mondanivalója?

Az egész azokról a fázisokról szól, amiken keresztül megy az ember élete során, fizikailag és érzelmileg egyaránt. Az elvesztéstől való félelemről és hogy szembe kell néznünk ezekkel a félelmekkel. És nem utolsó sorban, talán a legfontosabb, hogy ezek alatt a fázisok alatt megtaláljuk az igazi énünket.

Van egy teljesen magyar nyelvű számotok, a közönség egyik kedvence a Mit akarsz tőlem?. Milyen élmények hatására született a dal?

Magnus: Egy késő nyári estén született, amikor mentem haza egy koncertről. Vezetés közben olyan magyar szavakat és kifejezéseket énekeltem, amiket ismertem, és egyszer csak kicsúszott, hogy Mit akarsz tőlem. Később készült rá egy groovos alap és írtunk egy mélyebben szántó és jelentőségteljes szöveget. Voila! Art…

Gyakran adtok önálló akusztikus koncerteket is. Más érzés egyedül kiállni, egy szál gitárral és egy étteremben játszani, mint egy klubban a bandával zúzni?

Magnus: Persze. Teljesen más érzés. Jobban szeretek bandával játszani, de ha a közönség lélekben is jelen van, és jó a hangulat, akkor szeretek szólóban is játszani. Főleg, ha a saját dalaimat is játszom. Sokkal őszintébb és sebezhetőbb vagyok ilyenkor, ami ugyanakkor ijesztő és izgalmas is egyben.

Ian, mesélj egy kicsit az új formációdról, az Ian O’Sullivan Three-ről.

Ian: A nagybőgőzés egy viszonylag új dolog számomra, még mindig, de továbbra is gitáron írom a számokat. Sok szám Mongooz-dal lett, de akadnak olyanok, amikkel nem történt semmi. A Made in Pécs Café kért fel, hogy játsszak náluk, ekkor döbbentem rá, hogy van vagy húsz meg nem jelent számom, amiket végül összeszedtem a showra. Az akusztikus blues találkozik a Chet Faker-féle dologgal. Szerették, szóval felajánlották, hogy havonta játszhatok itt, és azt csinálhatom amit igazán szeretnék. Sokkal többet kaptam ebből, mintha csak feldolgozásokat játszanék. Talán még néhány számot meg is fogok jelentetni.

Sokat léptek fel külföldön is. Hogy fogad titeket a közönség? Szerettek kint játszani?

Mindig is szerettünk volna Európa-szerte játszani, és csak később döbbentünk rá, hogy kevés magyar banda jár külföldre. Sok munkába telik, mert teljesen a nulláról kezded egy idegen országban. De nagyon jó visszajelzéseket kapunk! Ahol tudnak angolul, ott általában már a kezdetektől tudják a dalszövegeket. Németországban például nagyon szeretik a groovos dallamokat, Erdélyben pedig nyitott szívűek az emberek és ijesztően erős a pálinka. Érdekes látni a kis különbségeket, az egész olyan mint egy fura utazás, ahol nyolc órán keresztül ülsz egy buszban, utána pedig le kell nyomnod egy szuper koncertet, hogy új embereket nyerj meg. Mindig azt mondjuk: csináljuk!

Játszottatok Tallinnban a múlt hónapban. Milyen élményekkel tértetek haza?

Két koncertünk volt a Tallinn Music Week-en. Egy nagykoncert és egy akusztikus est. Mindkettő nagyon szuper volt és a közönség pedig király volt! Sok új embert ismertünk meg, akikkel a jövőben szeretnénk együtt dolgozni. Vicces volt, mert a második koncert gyakorlatilag egy plázában volt. Innen kaptuk az első pozitív visszajelzéseket, szóval fogunk még Németországban turnézni.

Itt a fesztiválszezon. Melyik a kedvenc fesztiválotok?

Fishing On Orfű! Közel, mint az otthon, víz, hegyek, pécsiek. Imádjuk!

Melyik fesztiválon találkozhatunk veletek idén?

Mostanában sokat dolgozunk új felvételeken, szóval nem terveztünk idén annyi fesztivált. De imádjuk az „intimebb”, vad bulikat, szóval mindenképpen ott leszünk a Művészetek Völgyén, Fishing On Orfűn és a többi hasonlón. Van egy csomó!

Forrás: Mongooz and the Magnet hivatalos

Meséljetek valami vicces, esetleg extrém élményt Mongooz koncertről!

Nagyváradon játszottunk, és amikor befejeztük a koncertet, lesétáltunk a színpadról és bementünk a backstagebe. Amikor beléptünk valamiféle szertárba, leesett, hogy ez nem a backstage. Bent maradtunk, mintha a világ legtermészetesebb dolga lett volna. Amíg a közönség skandálta, hogy „vissza”, mi ott álltunk ebben a kamraszerűségben, beszorulva. Elég komikus volt… 😀

Mik a jövőbeni tervek?

Nagylemez! Most minden erről szól.

Ritkán látunk titeket Budapesten. Mikor találkozhatunk itt veletek legközelebb?

Június 20-án játszunk az Ellátóházban. Gyertek! Zanzinger játszik majd előttünk, nagyszerű zenész, hallgassátok meg őt is!Tell me a few words about the band!

We are Mongooz and the Magnet, a pop-rock-blues trio from Hungary. The band consists of Magnus Maloy (NOR) on guitar, Ian O´Sullivan (IRE) on the double bass, and Gergo Halo (HU) on the drums.The band was born 4 years ago in the city of Pécs, when Ian and Magnus were students and realised it would be cooler to be musicians than doctors. Since then they have played concerts regularly all over Hungary and Europe (England, Germany, Poland, Ireland, Romania, Estonia, Slovenia, Slovakia etc)

What kind of music do you play?

Blues-Groove-Electric-Hendrix-Pop something.

Who are your idols? From whom music do you get inspirations?

We are three people in the band , all with different music backgrounds and idols. And that also reflects in our music, which is incorporates elements from different eras and genres.  Blues-, RnB-, soul-, gospel-, funk-, rock- and pop music are all big inspirations in our music.

Did the musician society like the band? What are your experiences?

Music is very subjective. I think a lot of people like us, some not. But thats cool! For us its more important that we do our thing, and stay true to ourselves, rather than aiming to please everyone.

Did you learn music before? How did you get closer to music?

Magnus: No. Im self taught on guitar. I got into music by listening to a lot of music.

Ian: We are all similar in that we are totally uneducated. I learned acoustic guitar before youtube so mostly started with really low quality word files. When we started the idea for a band, I played some electric bass but I didn’t think it was so cool, so I bought a doublebass, locked myself in my flat, and practiced like crazy. 3 months later we had our first concert with the thing.. so I guess it worked.

Gergo: No musical training.

Why Pécs, and not Budapest?

Why not?

Geri from Meteo is your current drummer. How did you find him? Why have you „consumed” drummers?

We’ve been a bit unlucky with drummers haha. I mean we like them, but for different reasons they just keep leaving.. I guess we are impossible to work with haha. We met Gergő from getting to know people in the Budapest music scene, and actually we were going to have a practice with him ont he same day as Hunor (our last drummer), but Gergő had to cancel, and we went for Hunor. So one year later we were in the same situation again… we tried out with Gergő and it worked. It was funny because he hadn’t really prepared at all, but he was a good guy and had a very special style. We never wanted a drum machine kind of guy, and Gergő is the man for that, we have a lot of fun together. We really are a solid three person unit now!

At this year’s birthday concert, you’ve been collecting for material found of the upcoming album. What are the results?

So the idea was that after the concert we would work in the bar for free, and the tips we collected, would go to the future album recording.  The results were amazing!

We raised about  3000 ft. 2000 of them came from Magnus tipping himself in the bar.

You have just released a song with Beck Zoli, called Elköltöző. How did you get the idea to do something together?

After touring together with 30Y last year ,we became really good friends with the guys, and we got the idea to write a song together with Zoli. He was excited about the project, and we met up in Pécs soon after and made the basics for the song about a year ago. Nothing more happened with it, but then we found the phone recording and got excited about the song again. Since then things happened really fast, we were literally finishing the words in the studio, but it came naturally.

What is the song about?

Its a song about moving through phases of life, both physically and emotionally. Its about fear of loss, and also about facing those fears. Its about finding oneself.

You’ve got a hungarian song called Mit akarsz tőlem?. What experiences supported the birth of the song?

Magnus: The song was born a late summer night on our way home from a gig. I was driving and just singing words and phrases I know in Hungarian, and Mit akarsz tolem came out. Later we just put a funky groove on to it, and wrote some more deep and meaningful lyrics. Voila! Art…

You also often give acoustic concerts. Is it a different feeling playing alone in a restaurant than playing together with the band in a club?

Magnus: Yes, for sure. Its very different. I prefer playing with a band, but if the audience is present, and the vibe is good, I like playing solo gigs too. Especially when I play my own songs.  Im more honest and vulnerable than with the band, which is scary and exciting at the same time.

Ian, tell me a few words about your new formation, the Ian O’Sullivan Three.

Playing bass is a new thing for me, and so I kept writing on guitar too. Some songs then become songs in Mongooz, but many dont. The Made in Pécs Cáfé asked me to do a one- iphone recordings and suddenly I realised I had like 20 unreleased, unplayed songs, which I put together for the show – acoustic blues meets Chet Faker kind of stuff. They liked it so much they offered us a monthly spot where I can experiment and do what I want really. I get more out of it than just banging out some covers, so I’ve been tinkering with this in my spare time and it’s been really fun. I’ll probably even release a few songs too.

So many times you play in abroad. What are your experiences?

We always wanted to play around Europe and only later realised that very few Hungarian bands are doing it.. it’s a lot of work, and in a new country you start from zero. But the reactions have been great.. in English speaking places they get the lyrics first time, in Germany they really love it when you groove hard and go mental, in Transylvania they have really open hearts and frighteningly strong pálinka… it’s interesting seeing the little differences. It’s like a weird holiday where you sit in a bus for 8 hours a day and then have to play the best show of your life to win over the new people. We always say ’bring it on’.

You played in Tallinn early this month. What experiences did you get home?

We played two concerts at the Tallinn Music Week:  One loud gig,  and one acoustic stripped down gig. Both were good concerts, and the audience was great. But more importantly we met some great people we will work with in the future. It was funny because the second gig was in basically a ‘Pláza’.. but it was at this smaller concert that we got the first feedback, so because of this we will maybe tour in Germany in the fall. You never know!

Festival season is coming. Which is your favourite festival?

Geri: Fishing on Orfű! Közel mint otthon, víz, hegyek, pécsiek… imádjuk az összeset!

Which festival can we meet with you this year?

Geri: Mostanában sokat dolgozunk új felvételekért szóval nem térveztünk sok fesztiválok. De imádunk ilyen intimabb vad fesztiválok szóval mindenképpen ott leszünk a Művészetek Völgyén, Fishing on Orfű… egy csomó.

Tell me a funny, or extreme story from your concert!

We played in Nagyvárad and after we finished the main part of the set we walked off the stage through the door to backstage. However, when we opened the door and stepped in we realised that it was not the door to the backstage, it was just a closet. But we were in here now so.. we made the band-decision to just stay in and pretend… so while the audience shouted out ‘vissza’ outside we stood there shoulder-to-shoulder, stuck in a tiny closet, holding the door shut. Haha…

What are your plans for the future?

It’s all about the next album for us!

We rarely see you in Budapest. When can we meet you next time?

We will play in Ellatohaz on June 20. Be there! We have a special concert with Zanzinger..a great musician and a pécsi zene pioneer.

Kiemelt kép: Hegyi Júlia Lili