Az NB frontemberével, Kívés Gergővel beszélgettem, hogy többet megtudjak a Nagyszínpad versenyben döntős, a magyar zeneiparba nemrég berobbant, „Az év felfedezettjeként” a Petőfi Zenei Díjon jelölt zenekarról.

Mesélnél kicsit a zenekar történetéről? Mikor alakult, mik voltak azóta a főbb állomások?

Ami ezt az ötösfogatot illeti, 2016 májusában debütáltunk a Budapest Parkban. Talán mondanom sem kell, hogy mekkora kezdőlökést adott ez a közös első fellépés. Akkor már sejtettük, hogy nagy dolgok várnak még ránk. Fel is pörögtek körülöttünk az események, befejeztük a Belépő című lemezünket, jött az NKA pályázat, forgatások, turnéztunk Erdélyben, egyre több telt házas bulit adhattunk, idén pedig a Nagyszínpadon is indultunk. Ennek következményeként már a legnagyobb fesztiválokon is ott lehetünk, valamint a Petőfi Zenei Díjra is jelöltek bennünk „Az év felfedezettje” kategóriában. Dióhéjban ennyi az elmúlt két év, de ha jobban visszatekintek, a lista akár háromszor ilyen hosszú is lehetne.

Honnan jött a név ötlete?

Körülbelül tíz évvel ezelőtt a haverjaimnak mutattam az első szövegeim, és azt mondták, hogy „egy született MC vagy”. Ez angolul ugye Natural Born, és mivel a kosárlabdán keresztül találtam rá a HipHopra, ez kicsit hajazott az NBA-ra is, így megtetszett és rajtam maradt.

A zenétek elég egyedi stílust képvisel, itthon nem igazán találni párját. Hogyan fogalmaznád meg, milyen stílus képviselői vagytok, miben hoz a zenétek újdonságot a hazai HipHop életbe?

Köszönjük, tulajdonképpen ez egy marha jó kérdés, mi magunk is folyton találgatjuk, de kicsit örülünk is, hogy nem tudnak minket beskatulyázni. Folyamatosan kísérletezünk, de talán azt remélhetem, hogy a rímtechnika elég extrém és egyedi. Ilyen szövegeket eddig tuti nem hallottam a mainstream rádiókban, annak meg pláne örülök, hogy a számaink rotációs játszásnak örvendenek. Jelenleg az Egyszerelem című dalunk a top első helyen pörög a Petőfin, szóval ebben azt hiszem újdonságot adtunk, nem beszélve arról, hogy én nagyon hiányolom a szkreccset is a hazai HipHopból, mi ezt is elég erős vonalon csapatjuk.

Hogy zajlik nálatok egy dal megírása? Ki írja a szöveget, és ki hangszerel?

Nyilván a szövegeket csak én írom, javarészt az alapzenéket is, de Kiss Péter gitárosunk is sok dologba nyúl bele jól, vagy inspirál engem. Például az Én kérek elnézést című dalunk az egyik kedvenc trekkem. Annak a zenei része is az ő ötlete volt, vagy az Annyi Minden témája is. De szereztem már szöveget Grammatik beatre is, amikor elkapott az ihlet,  és írnom kellett, ebből lett a Filterek című munkánk. Áthívtam Petit, és együtt gyakorlatilag remixeltük magunkat. Volt itt minden módszer már, amikor ahogy sikerül.

Szövegeitekben sokféle téma megjelenik. Társadalomkritika, szerelem stb. Van-e valami főüzenet, amit szeretnétek átadni a szövegekben?

Nekem a HipHop a kreativitást jelenti, szóval tudat alatt biztos dolgozik egy „merj kicsit extrém lenni” üzenet, de a kritikus attitűd is nagyon jelen van. Néha magunkból is viccet csinálunk, és mivel én is fura gyerek voltam régen a suliban, akit cseszegettek, erőt próbálok adni azoknak, akik hasonló helyzetben vannak, kilógnak a sorból, hogy nincsenek egyedül. Utálom a nagyképűséget, a szemétkedést, azokat, akik kihasználnak másokat, a „minden eldobható vagy a „bárki lehetsz, csak taposs át mindenkin” értékrendet, akiket a külsőségek és státuszszimbólumok határoznak meg, a másokra káros, naiv ostobaságot, a „régen minden jobb volt” okoskodást, és ámblokk ezt az egész beszűkült, egymásra köpködős látásmódot, amit a hazai underground szcéna nagy százaléka képvisel. Vagy akárcsak azt, hogy kihasználjuk a könnyebb utat, az aktuális trendet, hogy versenyképesek maradjunk a hétvégi bulikban, ahelyett, hogy megpróbálnánk formálni a közízlést. Szóval bármi is legyen egy dal témája, én ezeket szeretem boncolgatni, a lényeg, hogy legyél természetes.

Az új albumotok, a Belépő hozta meg nektek igazán az ismertséget, ha jól tudom. Miben más ez, mint eddig, vagy minek köszönhető az, hogy lassan egy ország ismeri a nevetek?

Az, hogy a siker minek köszönhető, őszintén szólva fogalmam sincs. Az elmúlt időszakban főleg az élő felállásra gyúrtunk. Nyilván a Nagyszínpad nagyon megdobta a hírnevünk, főleg, hogy döntősök lettünk. Az is biztos közrejátszik, hogy a kislemezről már a második dalunk lett rádiósláger. Több éve írtam ezeket a szövegeket, álmomban sem gondoltam volna, hogy ezek ekkora teret kapnak majd. A kiadónk munkájáért is maximális elismerésem, nagyon sokat dolgoztak a marketingen, egymás után jöttek a plakátok, lemezbemutató stb. Immár harmadik éve van mögöttünk egy nagyon jó csapat. Talán az új album annyiban más, mint eddig az NB1 mixtape, hogy kevesebb a random őrültség, sokkal inkább tudatosan színpadra tervezzük a dalokat, ez egy egész más oldalunk.

Van esetleg olyan dal, ami különleges nektek valamiért, ami közelebb áll a szívetekhez, mint a többi?

Igazából ez szerintem mindig más. Így a nyári fesztiválidőszakban a LOL a kedvenc, de nekem személyesen a Filterek is nagyon bejön, élőben leviszi a fejedet.

A nyáron elég sokfelé felléptek, köztük nagyobb fesztiválokon is. Mit vártok a nyártól, mik a céljaitok?

A legjobban azt szeretem, amikor valaki odajön egy koncert után, hogy eddig sosem hallott rólunk, de XY elrángatta ide, és köpni-nyelni nem tud, úgy elvitte a zene. Úgy érzem, hogy idén ez többször is meg fog történni, úgyhogy igazából csak szeretnénk jó koncerteket adni.

Mikor várható új dal, esetleg új album?

Erről sajnos nem beszélhetek, de érdemes figyelni az oldalunkat, vagy koncertre járni, mert szeretünk meglepetéseket dobálni.

Kiemelt kép: Nagy-Szín-Pad! hivatalos