A szegedi Zigram nevű zenekar 2017 júliusában alakult, ősztől már koncerteztek, februártól pedig az első EP-jük is hallgatható. A zenekarral eddigi munkájukról és jövőbeli terveikről beszélgettem gitárosukkal, Veréb Patrikkal és dobosukkal, Várszegi Martinnal.

Tudatosan készültetek arra, hogy zenekarban fogtok játszani, vagy inkább ez hobbiból vált komolyabb zenéléssé?

Patrik: Feladtam egy hirdetést egy Facebook csoportban, hogy dobost keresek egy stoner zenekarhoz, és Martin írt. Találkoztunk, és elkezdtünk énekest, basszusgitárost keresni, végül a bátyám lett a harmadik tag. 

Meséljetek a stonerről. Milyen ez a műfaj?

Patrik: Szerintem mindenkinek mást jelent. Alapvetően meditatív, instrumentális zene-orientált rock. A kilencvenes évek a sivatagos vidékeiről származik. 

Ha jól értem, akkor ti tudatosan választottátok ezt a műfajt, nem pedig egyfajta kísérletezgetésből alakult ki. 

Patrik: Hmm… Végül is igen.

Martin: Alapvetően az, hogy stoner egyfajta műfaji besorolás, de azt gondolom, hogy más zenekaroknál is elég tág ez a megfogalmazás. Mi is próbálunk nyitni és új színt belevinni a dolgokba, amennyire lehet. Van egy tágabb keret, és azon belül kísérletezgetünk.

Miért pont Zigram a zenekar neve?

Martin: Van két sztori. Az egyik a valóság, ahogyan ez tényleg jött, meg van, amit inkább mögé tettünk, mert az egy kicsit jobban hangzik. 

Patrik: De mindkettő igaz.

Akkor az igazat áruljátok el, kérlek.

Martin: Jó, hát az igazság az, hogy az egyik próba után ültünk egy kocsmában, ittunk, és azon gondolkoztunk, hogy mi legyen a zenekar neve. A  háttérben a zenegépből szólt valami reggae, és abból egy elkapott szófoszlány volt a “zigram”, amin így megakadt a fülem, és azt mondtam akkor legyen Zigram.

Patrik: Igen, utána rákerestünk, hogy ez jelent-e valamit. Kiderült, hogy ez egy személynév, egy olyan emberre utal, aki képes a lelki megvilágosodás elérésére. Szanszkrit nyelven annyit tesz, „gyorsan”.

Meséljetek egy kicsit a logóról, és a többi rajzról, amit használtok. Láttam, hogy a szem majdnem mindegyikben ott van. Ennek is van valami jelentése, vagy ez is csak a kultuszt erősíti?

Martin: Hát persze. Talán nem annyira közhelyes, hogy a szem a lélek tükre, hiszen rengeteg szakrális ábrázolásban is megjelenik a szem. A grafikákat egy pécsi ismerősöm, Váldi Erzsébet készítette. Gyakorlatilag annyi történt, hogy felvettük a dalainkat és elküldtük neki a felvételeket meg a dalszövegeket, hogy akkor ehhez kellene valamit rajzolni.

Patrik: A zenénk igazából improvizációra épül, így nagyon jó volt olyan emberrel együtt dolgozni, aki asszociációkból kiindulva rajzol.

Zigram logója

Térjünk kicsit át a dalokhoz. Hogyan kezdtek neki egy dal megírásának?

Martin: Általában ihletett állapotba kell kerülni ahhoz, hogy dalszöveg szülessen. Van, amikor egy már meglevő zenei alaphoz igazítjuk hozzá. Az is előfordul,  hogy az énekesünk dúdol valamit, és ehhez a dallamhoz íródik a szöveg, szóval ez változó.

Patrik: Maga a zenei alap improvizációval kezdődik. Improvizálunk egy vagy két órán keresztül, és amiből tudnánk egy jó dalt írni, azt kiszedjük belőle. Sosincs  az, hogy leülünk valahova, és írni kezdünk. Nagyon szabadon születnek ezek a dolgok.

És hangzásban mire törekedtek?

Patrik: Mivel ez eléggé meditatív a műfaj, így arra, hogy legyen hangos és töltse ki az egész teret. Ha koncertezünk, alapból két erősítőt használok gitárhoz, hogy ne legyen olyan zenei tér, ami nincs kitöltve.

A dalaitokat online hallgathatjuk. Nincs is kézzelfogható albumotok ?

Nem, nincs. De ezen is gondolkoztunk már. Maximum hogyha pár év múlva esetleg eljutunk odáig, hogy érdemes legyen kiadni egy albumot. De ezt valamilyen hozzáadott értékkel tudjuk elképzelni.

Hogyan vettétek fel az EP-t?

Patrik: Szerettük volna mindenképpen felvenni a dalokat, aztán elkezdtünk keresgélni, és végül megtaláltunk Török Dénest, aki nemrég hozott össze egy saját stúdiót. Három nap alatt sikerült felvennünk a három számot. 

Hány dalt irtatok meg összesen, mire ezt a hármat kiválogattátok?

Martin: 9-10 körül.

És ebből csak 3 maradt ?

Patrik: Felvettünk volna tizenötöt is, csak háromra volt keret. Várjuk a mecénást.

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy miről szólnak a dalaitok.

Martin: Rendben, nézzük mondjuk a Ninive-t.

Patrik: A Ninive egy Jónás könyve parafrázis. A szöveg egy sztorit mesél el, és addig megegyezik az eredeti Jónás könyvével,  hogy Jónás lenéz Ninive városára, és pihen. Aztán ott kanyarodik el a sztori más irányba, hogy a féreg először elrágja a tök indáját, de ezzel nem rosszat tesz Jónásnak, mert tulajdonképpen a féreg betekeri az levelet egy cigibe. Sokáig akartuk vinni a történetet, de igazából ami a szövegbe belefért az, hogy Ninive leég. Arra akar kivezetni az egész, hogy Jónás a dekket lepöcköli Ninivére, és amiatt ég le a város, csak ez balladai homályba vész.

Az EP-n angol nyelvű dalok hallhatók. Lesznek magyar dalok is vagy marad az angol?

Patrik: A stoner alapvetően amerikai-angol műfaj, szerintem nem érdemes ebbe belevinni a magyar nyelvet.

Martin: A  magyar nyelv hangzása én úgy érzem, ledobja magáról ezt a fajta zenei világot. Valahogy a magyar nyelv annyira máshogy működik, hogy nehezen lehet mögé tenni, amit művelünk.

Mi az üzenete a daloknak?

Martin: Mindegyiknek megvan a maga mondanivalója és üzenete, vagy inkább kérdésfelvetése. Most hogyha megint csak az EP-nek a dalaiból idézünk, ott van a Mountain, ami azt próbálja meg összefoglalni, hogy az életben a kihívásokkal az ember önmaga kell, hogy megküzdjön. A legegyszerűbb vagy legegészségesebb módja ennek az, ha valahogy elsajátítja ezt a kihívást, és önmaga válik “heggyé”, amit le kell küzdenie.

Térjünk át a fellépésekre. Merre koncerteztetek már?

Martin: Eddig volt öt koncertünk, tehát nem túl sok. Szeged, Kecskemét, Veszprém. Ez a három város. De majd szeretnénk budapesti helyek felé nyitni.

Mik a tervek a jövőre? Hol hallhatunk legközelebb titeket?

Patrik: Koncertidőpontunk nincs. Megpróbálunk nyáron fesztiválokra eljutni.

A nagylemezről lehet tudni, hogy mikorra várható?

Martin: Ősz. A számok már megvannak, mert amiket a koncerteken játszunk, azokat fogjuk fölvenni. Ez szerintem maximum 12 szám. Az EP-re kisebb hangvételűek kerültek, de van például 17 perces számunk is.

Patrik: Az egy nagy utazás lesz annak, aki meghallgatja.