Valószínűleg a legnagyobb „partiarc” fiatalok se tudnák felsorolni a Magyarországon rendezett összes fesztivált. Igaz, így október közepén már túl vagyunk a fesztiválszezonon és elkezdődtek a dolgos hétköznapok. Viszont még mindig jó visszagondolni a nyár fergeteges bulijaira (csak hogy a legnagyobbakat említsük, az EFOTT, a VOLT, a Sound, a Sziget, de még augusztus vége is tartogatott programokat a fesztiválra vágyóknak, hiszen ekkor került megrendezésre Zamárdiban két, a felsoroltakhoz képest még „kiskorú” fesztivál: a Strand és a B.my.Lake.)

Mi a sikere ennek a kb. két évtizedre visszanyúló szórakozási formának? Valóban elkönyvelhetjük Magyarországot a fesztiválok fellegvárának? Ezeken felül is több kérdés fogalmazódott meg bennünk, ezért felkerestük a hazai fesztiválok egyik alapítóját, Lobenwein Norbertet.

 

A Strand fesztivál szervezésében milyen pozícióban vesz részt, s mik voltak eddigi fő munkái a magyar fesztiválok történetében?

  • A Strand és a B.my.Lake, valamint a Sound főszervezője vagyok, Fülöp Zoli barátommal együtt, akivel közösen 1993-ban álmodtuk meg a VOLT Fesztivált.

Az azóta eltelelt 23 év bizonyítja, hogy az álmuk sikere töretlen. Mik voltak az alapvető okok, hogy a fesztiválok ekkora sikert arattak hazánkban?

  • Azt bátran ki merem jelenteni, hogy Magyarország fesztiválnagyhatalom lett, hiszen a különféle fesztiválokból összesen több ezernek adunk otthont évente. Ebben a számban persze a kisebb települések fesztiváljai, „főzdefesztek” és hasonlók is benne vannak, de a klasszikus, könnyűzenei fesztiválokból is jut minden nyári hétvégére 2-3. A fesztiválozás életformává vált. Fiatalok és kevésbé fiatalok, akár nyaralás helyett buliznak végig egy, vagy több rendezvényt. Ehhez a ”feladathoz” a fesztiválok zöme fel is nőtt, és valóban olyan szolgáltatást és élményt nyújt, amely felér egy tartalmas nyaralással. Az ilyen események sorába tartozik a Strand is, bár még gyerekcipőben jár, hisz az idén rendezzük meg negyedik alkalommal, de az érdeklődés évről-évre nagyobb iránta.
(forrás: Nagyon Balaton)
Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán (forrás: Nagyon Balaton)

Az internetnek, a zenelejátszó- és letöltő programoknak köszönhetően szinte megszűnt a CD-, DVD-eladás. Az, hogy így a zenészek még jobban érdekeltek lettek abban, hogy minél több koncertet adjanak, hozzájárulhatott a fesztiválok megszületéséhez, illetve sikeréhez?

  • Nagyon átalakult a könnyűzenei piac, ennek van negatív és pozitív oldala is. Az, hogy a lemezeladás gyakorlatilag megszűnt, természetesen sokaknak rossz hír, de azért ennek az éremnek is van jó oldala. A technikai fejlődés nagyon sok pozitívumot is hozott, amivel a zeneipar szereplői korábban nem is számoltak. Ma már egy új dal gyorsan eljut a nagyközönséghez, sokkal gyorsabban tehetnek szert népszerűségre az előadók, hiszen kitágult a világ. Valamelyest ehhez is kötöm, hogy ma már nincsenek műfaji határok, a közönség sokkal nyitottabb, mint akár egy évtizeddel ezelőtt, a hazai közönség pedig ugyanúgy képben van az aktuális produkciókat illetően, mint a nyugat-európaiak. Azért tartom ezt nagy dolognak, mert sokáig éreztünk egy erős falat a hazai közízlés és aközött, amit a külföldi vendégeink vártak egy-egy fesztiválon.
Fotó: Varga Benedek
Fotó: Varga Benedek

A Strand fesztivált kezdetektől a Petőfi Rádió „házi fesztiváljaként” is emlegethetjük, hiszen a rádión futó zenekarok jelentős számban képviseltetik magukat. A rádió pár hónapja jelentős arculatváltáson ment keresztül, amit nagyon nehezen fogadott el a hallgatóság. Ez hatással lehet a Strandra is?

  • A Petőfivel kapcsolatos változásokra mi, és a fellépőink is kíváncsian és érdeklődéssel tekintünk. Fontos nekünk ez a médium, hiszem például a Strandon fellépő, ma már tízezres tömegeket vonzó hazai bandák zöme a Petőfin szólalt meg először. A Strand indulásakor éppen az volt a cél, hogy a Petőfi csapata és az ő zenei világuk egy szabadtéri eseményen találkozhasson a hallgatókkal, a közönséggel.

Az eddigi évek során mik a leggyakoribb visszajelzések, miért választják a Strandot a fesztiválozók?

  • Sokszor említik meg a fellépők, hogy kedvenc közönségük a Strand fesztiválon gyűlik össze. Zamárdi szabadstrandjának panorámája páratlan, itt több tízezer fesztiválozó is tud kényelmesen bulizni, kulturált körülmények között. A fesztivál aktuális mérete még nem nőtte ezt túl. Két nagyszínpadunk van, ami megkönnyíti a látogatók dolgát, sokan szeretik, hogy emberléptékű a fesztivál, még nincs az az érzésed, hogy folyton lemaradsz valamiről.
Zamárdi szabadstrandjának panorámája páratlan (fotó: Bálizs Zsuzsa)
Zamárdi szabadstrandjának panorámája páratlan (fotó: Bálizs Zsuzsa)

Negyedik alkalommal rendezték meg ezt a fesztivált. Az eddigi, s az idei fellépőket figyelembe véve, kire a legbüszkébb, hogy sikerült elhozni a közönség számára Zamárdiba? 

  • A STRAND a MOL Nagyon Balaton program része, amely arról is szól, hogy a Balaton régióban minél több hazai- és világsztár legyen látható. Több produkciónak is nagyon örültem az elmúlt években. Kiemelhetném a Papa Roachot vagy Parov Stelart, John Newmant, vagy éppen Steve Aokit. A fő cél az, hogy naponta tudjunk olyan nemzetközi sztárokat felvonultatni, akik más-más közönséget szólítanak meg. Idén sem lehet erre panasz, talán még sosem volt ennyire eklektikus a kínálat. Fellép például Caro Emerald, a Hollywood Undead, Tom Odell, vagy a Hurts is. A zenei sokszínűség továbbra is nagyon fontos lesz számunkra – azt hiszem, hogy a felsoroltak is ezt tükrözik..
A Hurts koncerten a hölgyek rózsát is kaphatnak (Fotó: Bálizs Zsuzsa )
A Hurts koncertjén a hölgyek rózsát is kaphatnak (Fotó: Bálizs Zsuzsa )

Végül: mik a legfontosabb dolgok, amire oda kell figyelnie azoknak, akik először járnak fesztiválon?

  • Azoknak, akik eljönnek hozzánk fesztiválozni, mindig azt javaslom, hogy sose legyenek egyedül, mindig figyeljenek egymásra. Ez a legfontosabb, hiszen ha bármiért segítségre szorul egy fesztiválozó, akkor van a legnagyobb biztonságban, ha van vele egy barát, akire számíthat, aki akár segítséget is kérhet.