A mai napon ezúttal a reneszánsz mester, Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című alkotásáról készült másolathoz ragasztották hozzá magukat a Just Stop Oil aktivistái.

f21

A Királyi Művészeti Akadémiában függő alkotás alá festékszóróval még a következő szlogent is felfújták: “No New Oil” (azaz “elég az újabb olajból”) – számolt be a BBC News. Az egyik, maga is művészetet tanuló aktivista hozzáfűzte: nem követheti az álmait egy olyan világban, amelyben nincs jövője.

Az Akadémiában látható másolatot Leonardo egyik tanítványa, Giampietrino munkájának tulajdonítják, és nagyjából 1520-ban készülhetett. A bibliai jelenetet ábrázoló másik korai kópiát Cesare da Sesto festette meg, az jelenleg a svájci Sant’Ambrogio templomban található.

Ez a ötödik eset, hogy a Just Stop Oil klímaaktivistái művészeti galériát választottak tüntetésük helyszínéül. Ahogy már megírtuk, először hétfőn, a londoni Nemzeti Galériában, John Constable egy alkotásának keretéhez ragasztotta magát hozzá két aktivista, miután az eredeti festményre erősítették az apokaliptikus jövőt ábrázoló saját, nyomtatott képverziójukat.

A Just Stop Oil szervezet 2022 februárjának közepén kezdte meg működését. Az aktivisták első akciójuk során a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia díjkiosztóját megzavarva próbálták felhívni a figyelmet üzenetükre. Később futball mérkőzéseken is megjelentek, a 2022-es Formula–1 brit nagydíjon pedig a pályára kiülve próbáltak tüntetni az olajipar ellen. Ez utóbbi estben egy karamból elterelte a figyelmet az aktivistákról, akiket később a rendőrök őrizetbe vettek. A szervezet célja, hogy megállítsa az újabb fosszilis energia előállítását és továbbiak engedélyezését.