Vibók Ildi legújabb, A szuperdió – Mire jó az agy? című gyerekkönyve izgalmas sétára invitálja a kisiskolásokat, melyben nemcsak az emberi agyat járhatják körbe, megismerve a hallás, a látás, a memória és sok más terület működését, de sokat tanulhatnak magáról a tanulásról is.

Vibók Ildi molekuláris biológus, számos gyerekkönyv szerzője és gyakorló édesanya. Emma és az emberi test című sorozatában egy modern királylány, Emma olyan, mindenkit foglakoztató témák és rejtelmek nyomába ered, mint hogy hogyan védenek az oltások, mi fán terem a genetika, mi a DNS, vagy hogy miért is olyan szuper az emberi agy.

A kíváncsi kislány segítségére van Doki, aki türelmesen válaszol Emma okos kérdéseire. A 6–10 éves gyerekeknek ajánlott sorozat tudományos meséi és Mayer Tamás rajzfilmeket idéző színes illusztrációi egymást erősítve segítik, és érthető módon magyarázzák el, hogy hogyan működik a szervezetük, és hogy milyen fantasztikus is az a test, amiben élnek. A kötetek egyszerű nyelvezete, világos, jól követhető szerkezete, a mese humora nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek valódi tudás birtokába kerüljenek a saját “szuperdiójukról” is.

A sorozat legújabb részében Emma rengeteg házi feladatot kap a szünetre. Pedig a tavaszi szünetnek a játékról és a pihenésről kellene szólnia… Bárcsak lenne egy szuperagya, amivel elég lenne átfutnia az előtte tornyosuló tanulnivalót, és máris fújná az egészet! El is indul Dokihoz, akiről tudja, hogy egerei segítségével épp a szuperagyat kutatja. Hamarosan kiderül azonban, hogy Emmának már így is nagyszerű agya van: egy csomó mindent megért, megjegyez, feldolgoz századmásodpercek alatt.

A mesés ismerettőterjesztő könyvben Emma és Doki bejárják az agypalotát, megismerkednek a különböző területekkel, és összebarátkoznak az ott dolgozó idegsejtekkel is. Megtudják, miben más a jobb- és bal agyfélteke, mi a különbség a rövid- és hosszútávú memória között, hogyan működik a látás, a hallás vagy a beszéd, sőt még azt is, hogyan fejleszthető az agy. A történet végére pedig Emma is ráébred, hogy neki már így is szuperagya van, nincs szüksége másikra!

vibók ildi szuperdió

6 éven felülieknek.

A sorozat korábbi kötetei:

A szuperlétra – Mire jó a DNS?
A szupercsapat – Mire jó az oltás?