Milbacher Róbert kiváló irodalomtörténész, esszéista és szépíró, a Szűz Mária jegyese (Magvető, 2016), a Léleknyavalyák – Avagy az öngyilkolás s egyéb elveszejtő szerek természetéről (Magvető, 2018) és az Angyali üdvözletek (Magvető, 2020) című regények szerzője az elmúlt egy hónapban élete első és második gyerekkönyvét is megjelentette, mindkettőt a Csimota Gyerekkönyvkiadó gondozásában.

Tátiti Tibike, a világ utolsó táviratkihordója gondol egy merészet 

Illusztrálta: Baranyi (b) András

Milbacher Róbert első, gyereknek írt regénye. Sutyorka község postahivatalában éli mindennapjait Tátiti Tibike, a világ utolsó táviratkihordója és arany okleveles távírásza, valamint barátja, Flambi Sanyi, a rövidlátó postás. A napjaik meglehetősen eseménytelenül telnek. Nyugalmukat Regenyei Réka, a község hivatalos madárfelelőse szakítja meg, aki egyik napon döbbenten tapasztalja, hogy reggelre az összes madár eltűnt a környékről.

A két barát azonnal Réka segítségére siet. A nyomozás során kiderül, hogy Szent Gérce király szobra is eltűnt, és a gyanú egyre inkább az Enyveskezű Útonállókra terelődik. Kalandos útjukról Tibike egyre színesedő és egyre végeérhetetlenebbnek tűnő részletekkel számol be a nagyvilágnak, így adva át tetteik hírét az örökkévalóságnak.

milbacher tátiti

A kép és a szöveg forrása: a Csimota weboldala

A nagy kanizsár összeesküvés

Illusztrálta: Herbszt László

Milbacher Róbert második, gyerekeknek írt regénye. Pótincza Vendel egyik reggel hiába keresi a kedvenc zoknijának a párját, mert az szőrén-szálán eltűnt. Elhatározza, hogy utána jár a dolognak. Felkerekedik, de csak a Három Gesztenyékig ér, ahol elnyomja az álom.

Amikor felébred, már az álom birodalmában jár, ahol megismerkedik Bambalínóval és Kukkabakkával. Együtt folytatják az útjukat Kenterföldéig, ahol rettenetes igazságtalanságok történnek, amióta a kanizsár Karakórum megszegte az évszázados hagyományokat.

milbacher kanizsár

A kép és a szöveg forrása: a Csimota weboldala

+1

November 5-én jelenik meg a szerző legújabb könyve Legendahántás – 50+1 tévhit a magyar irodalomban címmel, amelynek célja, hogy leszámoljon az irodalomoktatásban gyakran hangoztatott tévhitekkel, és egy-egy rejtélyen keresztül népszerűsítse az irodalomtörténeti szakma megállapításait.

A kötetről bővebben ide kattintva olvashattok.