Ki emlékszik A kockásfülű nyúlra? És Boribonra, az játékmackóra, akinek a kalandjait számtalan mesekönyvön keresztül izgulhattuk végig? Marék Veronika meséi a hatvanas évektől kezdve minden kisgyerek könyvespolcán ott voltak – ha a miénken már nem is, a szüleinkén egészen biztosan. Ezúttal Laci és az oroszlán című alkotásából készült animációs rövidfilm. 

Marék Veronika József Attila-díjas író, forgatókönyvíró és grafikus, mesekönyveit saját rajzaival illusztrálja. Munkássága generációk gyerekkorát határozta meg: olyan kötetek szerzője, mint A Csúnya Kislány, a Laci és az oroszlán vagy a Boribon-sorozat, sőt ő teremtette meg A kockásfülű nyúl karakterét és szőtte tovább annak kalandjait huszonhét rajzfilmepizódon keresztül. A jelenleg nyolcvanhárom éves alkotónő az első mesekönyvét tizenhét évesen írta, és azóta is rendületlenül újabb és újabb mesevilágokat teremt a gyerekeknek.

Marék Veronika, a Laci és az oroszlán szerzője. forrás: pagony.hu

A rendszerváltást követő hatalmas gyerekkönyv-dömping közepette a szerző életműve semmit sem veszített értékéből és aktualitásából – ezt mutatja az is, hogy az 1961-ben megjelent Laci és az oroszlán című mesekönyvéből készült, Pálfi Zsolt rendezői és Temple Réka produceri munkáját dicsérő animáció, a Tommy and The Lion hatalmas sikernek örvend a nemzetközi porondon. A Cinemon stúdió idén debütáló alkotása elnyerte a Golden Bee nemzetközi gyerekfilmfesztivál animációs fődíját, legközelebb pedig az Oscar-kvalifikációs Europa filmfesztiválon mérettetheti meg magát.

A kisfilm nemzetközi sikere persze nem meglepő, sőt szinte szükségszerűnek mondható annak tükrében, hogy a gyáva kisfiú és a neki bátorságot adó oroszlán barátságának története – Marék Veronika több alkotásával együtt – már rég meghódította a világ gyermekeinek szívét: a könyv megjelent angol, román, német, lengyel, szerb, spanyol, japán és koreai nyelven is, sőt Japánban évente újabb kiadást ér meg.

Marék Veronika legismertebb alkotásai.

A Cinemon egyébként nem először viszi vászonra egy kortárs magyar gyermekirodalmi szerző alkotását 2018-ban például Berg Judit szintén világhírű történetéből, a Lengemesékből készítettek sorozatot, melyet a szakma számos rangos nemzetközi díjjal jutalmazott.

Kiemelt kép: Golden Bee International
Children’s Film Festival – Twitter;
Cinemon Studio – Facebook
(szerkesztett)