Az idősebb generáció emberi kapcsolatainak filmes ábrázolása máig sok szempontból problémás. A svájci Aranyéveink – Végül újrakezdjük? viszont az eddigi kritikák alapján üdítő kivételt képezhet. 

A frissen nyugdíjba vonult Peter (Stefan Kurt) és felesége, Alice (Esther Gemsch) különböző elvárásokkal tekintenek életük új szakaszára. A nő egy körutazástól remél új lendületet kapcsolatuknak, míg Petert az elmúlással való szembesülés egzisztenciális válságba sodorja. A közös hajóút végül nem várt fordulatot hoz: Alice és Peter elszakadva egymástól meglepő felfedezéseket tesznek önmagukról, és új irányt találnak közös életüknek.

svájci
Jelenet a filmből

Aranyéveink – Végül újrakezdjük? tavaly hatalmas közönségsiker volt német nyelvterületen, a kritikák szerint Barbara Kulcsar remek humorral és mély empátiával jelenítette meg karakterei sorsát. Az egyik írás így fogalmazott:

Ebben a komédiában az a bájos, hogy az átalakulások milyen könnyedén mennek végbe: a verbális konfrontáció helyett inkább a hétköznapok pontos megfigyelései és a csendes helyzetkomikumok hozzák el a változást.

A filmet szeptember 21-én mutatja be hazánkban a Juno 11.