Az idén 80 esztendős Kossuth-díjas színész, Lukáts Andor szinte már állandó partnere az új hazai filmes generációnak.

Nyitottságának, kíváncsiságnak köszönhetően az elmúlt években számos fiatal rendezővel dolgozott együtt. Hatalmas lelkesedéssel játszott többek közt a külföldön is sikert aratott Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre és az Akik maradtak című filmekben. A sorozat idén sem szakad meg, mert legutóbb Szabó Mátyás rendező első játékfilmjében, a most nyáron mozikba kerülő Látom, amit látszban kapott fontos szerepet.

Lukáts Andor a két magányos, zárkózott fiatal kapcsolatát kibontó történetben a gyermekmentő vállalkozást vezető, szigorú és rejtélyes múltú Fellegi professzort alakítja. Az idős, vak szakember féltőn óvja, terelgeti a különleges képességekkel rendelkező pártfogoltját, a húszas évei végén járó Ábelt, aki, ha becsukott szemmel szubjektálni kezd, az elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni és így segít őket megtalálni. A fiúnak a munkája körül forog az élete, amit csupán a vénkisasszony Mituk nénivel oszt meg. A professzor kényszerű távolléte alatt viszont hibát vét. Rácsatlakozik az egykori elveszett gyermekből felnőtt nővé vált Vera látására, akinek a szemén keresztül kezdi másként szemlélni a világot. A két sebzett fiatal közt különös vonzalom támad. Szerelmesek lesznek egymásba, aminek a következményeivel viszont egyikük sincs tisztában. 

Lukáts Andor
Jelenet a filmből (fotó: Filmsquad / Szilágyi Lenke)

A filmben Lukáts Andor mellett a két fiatal, egymáshoz közel kerülő főhőst Vilmányi Benett és Hartai Petra alakítja, míg a további szerepekben Nagy Mari és Lestyán Attila lép színre. A Látom, amit látsz premierjét június 8-án Veszprémben, a Magyar Mozgókép Fesztiválon tartják meg. A hazai mozikban pedig június 22-től tűzik műsorra a filmet, ami a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósult meg.

Kiemelt kép: Lukáts Andor, Nagy Mari és Vilmányi Benett a filmben (fotó: Filmsquad / Szilágyi Lenke)